7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Marijos Manuel Oliveiros paskaita „[per]projektuoti žemės lygį: urbanistinė renovacija Guimarães mieste, Portugalijoje“

Rengėjų inf.
Nr. 36 (1315), 2019-11-08
Anonsai Kultūra

Lapkričio 5d. (antradienį) 14.30 kviečiame į  architektės, tyrinėtojos Marijos Manuel Oliveiros (Minho universitetas, Architektūros mokykla. Guimarães, Portugalija) paskaitą „[per]projektuoti žemės lygį: urbanistinė renovacija Guimarães mieste, Portugalijoje“. Paskaita vyks anglų kalba, VGTU Architektūros fakultete 3.9 auditorijoje.


Apie paskaitą:

Guimarães mieste, Portugalijoje, šiam tapus Europos Kultūros Sostine 2012, buvo realizuota serija architektūros projektų, tarp kurių ir didelės centrinės miesto dalies viešosios erdvės pertvarkymas, apimantis centrinę miesto aikštę ir dvi svarbias į ją vedančias gatves. Projektavimas vyko Minho universiteto architektūros mokyklos studijų centre, o projektui vadovavo – architektūros mokyklos dėstytoja, arch. dr. Maria Manuel Oliveira.

Proceso metu iškelti klausimai aktualūs bet kokios viešos erdvės kūrime, išryškinantys daugiau nei priešpriešas, kuriomis remiantis buvo suformuluota projekto programa ir patys sprendiniai - kasdienis ir/ar sezoniškas erdvės naudojimas, paveldo interpretacija ir/ar muzeologizacija, nuolat besivystančios atminties formos ir/ar stropus tradicijų laikymasis.
Šiuolaikinėmis urbanistinėmis sąlygomis (per)kuriant šią viešąją erdvę būtent šie principai buvo projekto idėjiniai pamatai.


Pridėtame paskaitos plakate rasite paminėtą ir antrą architektės paskaitą „Atradimų trajektorijos: malonumas tyrinėti“, vyksiančią Šiuolaikinio meno centro skaitykloje, lapkričio 6 d., 19 val. Šioje paskaitoje ji kalbės apie tyrimą kaip architektūros kūrimo proceso dalį, o taip pat ir kaip ji daro mokslinius architektūros tyrimus, taikydama architektūrinio projektavimo metodus. Kviečiame ateiti ir paklausyti ir į šią paskaitą.


Apie pranešėją:

Maria Manuel Oliveira yra architektė, tyrinėjanti apleistus ir nykstančius miestų pastatus ir erdves, kurių kontekstą laiko esminiu kuriant kolektyvinę miesto atmintį. Pastaruosius kelerius metus ji studijavo mirties erdviškumą Vakarų kultūroje. 1985 m. Maria Manuel Oliveira baigė Porto Aukštąją vizualiųjų menų mokyklą (Escola Superior de Belas-Artes do Porto), vėliau dirbo urbanistinių projektų srityje, dėstė Angolos universitete (Luanda, Angola) ir Porto universiteto Architektūros fakultete (Portas, Portugalija). Nuo 1997 m. ji dėsto Minho universiteto Architektūros mokykloje (Guimarães, Portugalija) ir priklauso jos Studijų centrui, apjungiančiame tyrimų, edukacijos bei projektavimo veiklas. Maria Manuel Oliveira priklauso Kraštovaizdžio, paveldo ir teritorijų laboratorijos (Laboratório de Paisagens, Património e Território | Lab2PT) tyrėjų grupei. Ji bendradarbiavo įvairiuose tyrimų projektuose, susijusiuose su moderniąja architektūra, kurta Lusofonijos teritorijose Afrikoje ir Pietų Amerikoje, o šiuo metu tyrinėja nykstantį architektūrinį paveldą rytinėje Afrikos dalyje.

Žymos:
Rengėjų inf.,