7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Aistės Kisarauskaitės pirmoji paroda Niujorke

Rengėjų inf.
Nr. 36 (1315), 2019-11-08
Kronika

Spalio 4 d. Niujorko meno galerijoje “SLA307 Art Space” atidaryta personalinė Aistės Kisarauskaitės paroda “Sorrow, or Roses in Dad’s Memory II” (liet. Liūdesys arba Rožės Tėvukui Atminti II).

Aistės Kisarauskaitės paroda - instaliacija, skirta tėčio atminimui ("Liudesys arba rožės tevukui atminti II"). Biografinį įvykį, t. y. tėčio mirtį Niujorke (1988 m. spalio 27 d.), menininkė simboliškai pamini surengdama parodą Sla370 Art Space. Paroda, kurią sudaro trys objektai, primenantys urnas, ir du lakštai popieriaus su piešiniais yra atlikti naudojant rožių pelenus. Rožės yra laikomos ne tik dieviškumo, tobulo grožio, bet ir meilės simboliu, taip pat, šiuo konkrečiu atveju, jos (jų pelenai) reprezentuoja ilgesį ir atstumą, tiek laiko, tiek erdvės prasme.


 Instaliacija A. Kisarauskaitė dematerializuoja tiek Vinco Kisarausko tapybos darbą "Liudesys arba rožės tevukui atminti" (sukurtą 1971 m., po to kai avarijoje žuvo tapytojo tėtis), tiek paties V. Kisarauską, kurio (tik) pelenai buvo pargabenti į gimtinę. Aistė su šeima galėjo atsiveikinti tik su jo pelenais, kuriuos tuomet neįtikėtinomis pastangomis pavyko atsisiųsti.


Pagal šiuolaikines įvežimo į Jungtines Amerikos valstybes taisykles skintas rožes ar jų atžalas bei sodinukus įvežti draudžiama. Jokių gyvų rožių Aistė Kisarauskaitė negalėtų nugabenti ir padėti mirties vietoje. Jokio gyvo ir materialaus gedulo simbolio. Ruošdamasi paprastam skrydžiui ir skaitydama aviakompanijos Ryanair taisykles, menininkė rado: “Pelenus leidžiama vežti kaip rankinį bagažą ir jie gali būti vežami papildomai prie Jūsų vieno įprasto rankinio bagažo vieneto, tačiau būtina, kad su jais būtų mirties liudijimo kopija ir kremavimo pažymėjimas. Privalote užtikrinti, kad pelenai būtų saugiai supakuoti tinkamame inde su užsukamu dangteliu ir apsaugoti nuo sudužimo. ”
Taigi, šis kūrinys ir skirtas kalbėti apie ilgesį ir atstumus. Apie ilgesį tų, kurie dematerializavosi.
Aistė Kisarauskaitė yra menininkė, kritikė bei kuratorė. 1992-ais metais baigusi Vilniaus dailės akademiją, Aistė ima aktyviai veikia šiuolaikinio meno lauke, nuo 2003-ųjų jos rašomos novelės ir esė plačiai publikuojami kultūrinėje spaudoje.


XX a. 10-deš. pirmoje pusėje reiškėsi kaip performanso menininkė.


Paroda veiks iki lapkričio 26 d.

Parodos kuratorė Aušra Trakšelytė.
Organizatorius: VšĮ “Artišokai” ir galerija “Undercurrent”
Parodą remia Lietuvos Kultūros Taryba

 

Žymos:
Rengėjų inf.,