7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Šalčininkų, Daugpilio ir Valgos jaunimas leisis į alternatyvų Baltijos kelią

LKI inf.
Nr. 34 (1313), 2019-10-25
Kronika

Spalio 23 dieną 16 val. Mo muziejuje Vilniuje prasideda tarptautinis projektas „EUNIC Baltictrip 2019“, kurio dalyviai –  24 jaunuoliai iš Šalčininkų, Daugpilio ir Valgos – leisis į bendrą savaitės trukmės kelionę, įsitrauks į specialistų vedamas edukacines ir kūrybines dirbtuves, diskusijas. Šalčininkuose jaunimas gilinsis į kultūros ir istorijos paveldo, Daugpilyje – pilietinio dalyvavimo, Valgoje – urbanistinio planavimo temas.
„Šią savaitę startuojantis projektas tarsi pratęsia Baltijos kelią ir driekiasi maršrutu, sujungiančiu Lietuvos, Latvijos ir Estijos pasienio miestuose gyvenančius jaunuolius, – sako Lietuvos kultūros instituto Žinių ir komunikacijos projektų vadovė Rūta Statulevičiūtė-Kaučikienė. – Nuostabu, kad maršrutą per tris šalis nutiesti padėjo glaudi net 9 Baltijos šalyse veikiančių kultūros institutų partnerystė ir sėkmingas bendradarbiavimas su vietos institucijoms bei nevyriausybinėmis organizacijomis. Lietuvoje esame ypač dėkingi profesionaliai „Heritas“ specialistų komandai ir Šalčininkų savivaldybei“.
Lenkijos instituto Lietuvoje direktorius ir EUNIC klasterio Lietuvoje vadovas Marcinas Łapczyńskis džiaugiasi pirmą kartą bendrai EUNIC klasterių Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje įgyvendinamu projektu. „Reikšminga, kad jis vykdomas ne sostinėse, o tokiuose daugiataučiuose ir daugiakultūriniuose miestuose kaip Šalčininkai, Daugpilis ir Valga. Čia gyvenantis jaunimas bus įtrauktas į kultūrines, socialines ir pilietines iniciatyvas, kviečiamas diskutuoti apie iššūkius ir problemas, su kuriais jauni žmonės susiduria ir kuriuos stengiasi įveikti, o taip pat kartu su ekspertais giliau pažvelgs į Europai svarbias paveldo, urbanistinio planavimo, aktyvaus įsitraukimo į viešąjį gyvenimą temas. Manome, kad lygiai taip pat svarbu, kad projekte dalyvaujantys jaunuoliai užmegs tarpusavio ryšius, sužinos daugiau apie naujus regionus“.
Susipažinę su kultūrinių palikimu Mo muziejaus parodoje „Rūšių atsiradimas. 90-ųjų DNR“, jaunuoliai išvyks į Šalčininkus, kur dalyvaus unikalioje dviejų dienų kultūrinėje-edukacinėje programoje. Pasak programą sukūrusios „Heritas“ komandos vadovės Erikos Kielės, „projektui parengta programa yra skirta interaktyviai pažinčiai su Šalčininkų apylinkių kultūros paveldu – bus lankomasi įdomiausiuose paveldo objektuose – Paulavos Respublikoje, Jašiūnų dvare – ir juose atliekamos įvairios specialiai paruoštos praktinės užduotys. Dalyviams suteiksime progą pirmiausia patiems atrasti lankomas vietas ir suvokti kultūros paveldo daugiasluoksniškumą. Unikali programa leis projekto dalyviams susipažinti su Šalčininkų regiono specifika, suprasti vietos bendruomenių vaidmenį ir galimybes prisidėti prie paveldo išsaugojimo, skatins į paveldą žvelgti kūrybiškai, šiuolaikiškai ir atsakingai“.
Pirmąją užsiėmimų dieną projekto dalyviai susitiks su Šalčininkų savivaldybės atstovais, kurie pristatys šiame krašte puoselėjamą kultūros paveldą, lankysis Paulavos Respublikoje, kur jaunuolių laukia kūrybinės dirbtuvės „Kultūros paveldo asmenukės“, vėliau – Jašiūnų dvare leisis į interaktyvią autentiškų elementų, primenančių dvaro ryšius su Vilniaus universitetu ir Balinskių šeima, paiešką. Aktyvią dieną užbaigs dokumentinis Olgos Černovaitės filmas „Drugelio miestas“ ir diskusija apie skirtingų kultūrų gyvenimą vienoje šalyje. Penktadienį edukacinę programą Lietuvoje užtvirtins susitikimas su paveldo eksperte dr. Vilte Janušauskaite.
Iš Šalčininkų jaunuoliai pasuks į Daugpilį, vėliau – į Estijos pasienio miestą Valgą. Spalio 30 d. keliaujantis projektas finišuos Rygoje.
Projektą „EUNIC Baltictrip 2019“ įgyvendina Lietuvos kultūros institutas, Lenkijos institutas, Danijos kultūros institutas, Goethe institutas, Prancūzų institutas, Britų taryba, Balassi institutas, Estijos institutas, Latvijos institutas.
Projekto partneris Lietuvoje – Šalčininkų rajono savivaldybė.
Projektas finansuojamas EUNIC Global, Estijoje ir Latvijoje veikiančių Europos Komisijos atstovybių lėšomis.

Daugiau informacijos – Rūta Statulevičiūtė-Kaučikienė 8 640 32033, [email protected]

 

Žymos:
LKI inf.,