7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Burning Man“ dvasia dvelkiantis renginys

Rengėjų inf.
Nr. 32 (1311), 2019-10-11
Kronika

Apie susibūrimą „Burning Man“ yra girdėję daugelis, tačiau kas yra „Decompression“ ir kuo gi jis susijęs su garsiuoju renginiu dykumoje?


Dalyvavimą „Burning Man“ daugelis apibūdina, kaip neeilinę patirtį – tai tam tikra kultūra bei gyvenimo būdas, kurie palieka ilgalaikį įspaudą. „Decompression“ - renginys, kurio metu trumpam atkuriama kūrėjų festivalio dvasia ir šie sugrįžę iš Nevados dykumos su ryškiomis patirtimis gali dar kartą pasinerti į kelias dienas, pilnas įsitraukimo, atsidavimo, dalinimosi, muzikos, meno, dirbtuvių bei įspūdingų dekoracijų. Taip pat, tai ir galimybė, tiems kurie nebuvo  „Burning Man“ patirti jo kultūrą, „išgyventi“ 10 principų, kuriais vadovaujantis buriasi ši bendruomenė (dar vadinama burners).
Tokio tipo oficialūs Burning Man renginiai vyksta visame pasaulyje, skirtingose šalyse bei skirtingu metu. Lietuvos „Decompression“ renginys su ugningu pavadinimu „Reflections of Fireflies“ vyks jau po kelių savaičių, spalio 19-20 d.


„Burning Man“ bendruomenė Lietuvoje
Į įspūdingą laikiną miestą, kurį kasmet Juodojo Akmens Dykumoje įkuria dešimtys tūkstančių „Burning Man“ bendruomenės narių atkeliauja ir nemažai Lietuvių. Daugelis čia važiuoja nebe pirmą kartą vedami noro patirti stiprių emocijų pliūpsnį, pasinerti į bendruomeniškas veiklas, dovanoti, bet nesitikėti atlygio, bei pajusti, kad esi priimamas toks, koks esi.


Šią vasarą, po oficialia „Burning Man“ vėliavą buvo surengtas ir pirmasis „Baltic Burn” susibūrimas. Jis gerokai išsiplėtė už Lietuvos ribų ir pritraukė žmonių iš 18-kos valstybių. Renginyje, kaip ir per patį „Burning Man“ vadovautasi tais pačiais 10 principų. Čia necirkuliavo pinigai ir nevyko jokia prekyba, o kiekvienas šio įvykio dalyvis tapo ir jo kūrėju: kažkas vedė užsiėmimus, kažkas darbavosi kaip savanoris prižiūrint degančias skulptūras, kažkas rūpinosi muzika, o kažkas tiesiog pamainomis budėjo prie vartų ar virtuvės laužo. Vienas svarbiausių ir esminių renginio elementų – dalyvių įsitraukimas, sukuriantis ypatingą, bendruomenišką, atvirą ir žmogiško ryšio nestokojančią erdvę. Erdvę, kuri buvo „švari” ne tik nuo reklamos, bet ir šiukšlių, mat dar vienas iš renginio principų ragina „nepalikti pėdsako” – tai yra, po savęs nepalikti jokių atliekų ar įrodymo, kad čia būta žmogaus.

„Lithuania Decompression: Reflections of Fireflies“
Spalio 19-20 d. vyksiantis renginys nėra eilinis vakarėlis – kiekvienas dalyvis taip pat ir renginio bendrakūrėjas. Už renginio neslypi jokia renginių organizavimo įmonė, atvirkščiai – savanoriškai jį kuria visa bendruomenė. Tarp jau numatytų veiklų – žiedų gamyba, refleksologijos pradžiamokslis, žvakių ir vaško figūrų formavimo dirbtuvės, kakavos ceremonija, Dj ir muzikos scena bei pokalbiai apie „Burning Man“ patirtis. Be įsitraukimo į jau numatytus pristatymus, dirbtuves ir pasirodymus, renginio dalyviai skatinami pagalvoti apie savo prisidėjimą, savo pomėgių bei atradimų pasidalinimą su kitais.


Renginio vieta yra netoli Vilniaus, tačiau iki paskutinės minutės bus laikoma paslaptyje – tai jau tapo tradicija. Bilietai prekyboje tik iki spalio 7 d.
Daugiau informacijos apie renginį: http://decompression.degantiszmogus.lt/

 

Žymos:
Rengėjų inf.,