7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Architekto herbare” – Laisvės alėjos žiedadulkės ir Santakos dumbliai

Rengėjų inf.
Nr. 31 (1310), 2019-10-04
Anonsai Kultūra

Kauno menininkų namai ir Kauno architektūros festivalis kviečia į menininkės Aistės Ambrazevičiūtės „Architekto herbaras” parodos atidarymą. Projektas siūlo žiūrovams pamatyti kasdienes erdves kitaip bei grožėtis gamtos fantazija.

Parodoje „Architekto herbaras” pristatomas įsivaizduojamas Kauno raštų žemėlapis, tyrinėjantis miesto gamtinių paviršių įvairovę. Čia vienodas dėmesys teikiamas ir gamtinei, ir žmogaus sukurtai aplinkai, tokiu būdu identifikuojant skirtingas Kauno erdves ne pagal architektūrinę struktūrą, o gamtinę.

Santakos dumblių telkiniai, Nemuno salos laukinės pievos ar Laisvės alėjos žiedadulkių pelkės tyliai kuria Kauno audinį, kuriame slepiasi dizaino meistriškumas, o šį lydi reikšmingas poveikis miestui. Gamta yra gyva, sudėtinga, kontekstuali, hibridinė ir kartais nematoma. Pažangios technologijos leidžia eksperimentuoti, jungti skirtingas idėjas bei sritis, ir taip kurti naujas kūrybos kryptis. Gamtos daugialypiškumas suteikia įkvepiančią architekto instrumentų paletę, kuri tik ir laukia būti panaudota. Galimybės ateičiai slypi gamtoje.

Kaunas – dizaino miestas, modernizmo architektūros perlas, būsimoji Europos kultūros sostinė. Šiame mieste pastatų fasadai sparčiai renovuojami, parkų pievos šienaujamos, o paupiai dunkso įrėminti betono apvadų. Aistė Ambrazevičiūtė siūlo žvilgterėti į kitokį Kauną, kuris kiekvieną dieną kuria savo raštus ir generuoja simbiotiškus dizaino sprendimus.

Parodoje „Architekto herbaras“ šie išraiškingi gamtiniai raštai ir medžiagiškumo pavydžiai, užfiksuoti šiuolaikinių technologijų pagalba, persipina su žmogaus kuriamo pasaulio artefaktais. Šiame procese griežtos miesto ribos nyksta, užleisdamos vietą užpelkėjusioms pievoms, tampančiomis paslankiais riboženkliais, architektūra išleidžia šaknis ir suveši žaliuojančiais ūgliais, o mikroskopiniai medžiagiškumo raštai kuria alternatyvą urbanistiniams tinklams.

Architektės, 3d dizaino kūrėjos Aistės Ambrazevičiūtės darbai balansuoja tarp architektūros, skulptūros, skaitmeninio meno, biologijos bei technologijų. Aistę ypač įkvepia gamtos medžiagiškumo, formų bei mastelių įvairiapusiškumas. Jos kūrybos tikslas yra sustiprinti ryšius tarp gamtinės ir žmogaus sukurtos aplinkos, ieškant naujų būdų kaip skatinti jų nepastebimą simbiozę. Aistės konceptuali praktika bei dizaino metodai yra pripažinti tarptautiniu mastu. 2019 metais ji įkūrė tarpdisciplininio dizaino platformą „Plantasia Lab“, kurioje toliau tyrinėja gamtinę bei skaitmeninę vaizduotę.

Parodos „Architekto herbaras” atidarymas vyks spalio 4 d. 18 val. Kauno menininkų namuose. Paroda veiks spalio 4-18 d., darbo dienomis 10-19 val. Autorė kviečia į dvi ekskursijas po parodą: spalio 15 d. 18 val. ir spalio 17 d. 17 val. (ekskursija gestų kaba).

Registracija į abi ekskursijas vykdoma iki spalio 14 d., el. p. [email protected]. Parodos partneriai: Kauno architektūros festivalis 2019 ir Kauno menininkų namai Parodos rėmėjai: „Plantasia Lab“, UAB „Trukmė“, „Adgo reklama“, „Silikon.lt“

Žymos:
Rengėjų inf.,