7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Spalio 9 dieną, trečiadienį, Architektūros [pokalbių] fondas kviečia į architektūros kritikės Catherine Slessor paskaitą “Keista architektūros kritikos mirtis”

Architektūros fondo inf.
Nr. 31 (1310), 2019-10-04
Kronika

Kintantis kultūros ir žiniasklaidos peizažas, per pastaruosius du dešimtmečius, transformavo architektūros diskursą ir toliau nepaliauja jo formuoti. Tačiau verta pabrėžti kelis aiškiai pastebimus dalykus. Architektūros kritika internete, „bendruomenėje be artumo“, kurioje vaizdai karaliauja kaip svarbiausia medija, fragmentuojasi. Dėl nesibaigiančio vaizdų srauto internete, architektūra tampa vis beprasmiškesne, suprekinta ir suardyta, supaprastinta iki mažytės internetinės knygelės, kurią greitai verčiant keičiasi ir juda paveikslėliai. Dabar mes visi esame architektūros kritikais. Olimpas - užkariautas. Koks yra architektūros kritikos vaidmuo šiame nuolatos žaibiškai besikeičiančiame pasaulyje? Ar kritika šiandien dar gali išryškinti diskursą ir įkvėpti refleksijai apie mus supančią architektūrą?


Catherine Slessor – Londone gyvenanti architektūros kritikė, buvusi žurnalo The Architectural Review redaktorė, taip pat Dezeen, Achitects' Journal ir The Observer (JK) bendraautorė. Bartleto architektūros mokykloje, Londono universiteto koledže Catherine Slessor įgijo architektūros istorijos magistro laipsnį. Ji buvo kviestinė Edinburgo universiteto ir Oksfordo Brookes universiteto kritikė. 2016-aisiais Catherine Slessor, už nuopelnus architektūros žurnalistikai, buvo suteiktas MBE (Britanijos imperijos ordinas).


Pokalbis anglų kalba vyks 2019 m. spalio 9 d., trečiadienį,
MO muziejuje, Pylimo g. 17, Vilniuje.
Pokalbio pradžia: 20.00. Renginys nemokamas.
Pokalbį pristato: Lietuvos kultūros taryba, Tarkett, Paroc.

Pokalbis yra 25 architektūros pokalbių ciklo "gražu/negražu" dalis. Praėjusią savaitę pokalbių ciklą pradėjome daug dėmesio sulaukusia įžangine diskusija tarp kritikų ir žurnalistų: Elžbietos Banytės, Monikos Gimbutaitės ir Vaido Jauniškio, moderuojama Karolio Vyšniausko. Visus, kas nespėjo ar neturėjo galimybės, o gal tiesiog nori prisiminti – kviečiame žiūrėti diskusijos įrašą.