7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Onos Juciūtės ir Viktorijos Damerell paroda „Kittens“ „Kintai Arts“ menininkų rezidencijoje

Rengėjų inf.
Nr. 29 (1308), 2019-09-20
Kronika

Nuo rugsėjo 14 d. „Kintai Arts“ menininkų rezidencijoje (Kuršių g. 30) veikia rezidenčių Viktorijos Damerell ir Onos Juciūtės paroda „Kittens“.

Bengalo veislės katės buvo išveistos, kad viename gyvūne derėtų naminio kačiuko charakteris ir laukinio tigro grožis. Sakoma, kad jos turi 1/10 laukinio žvėries kraujo, tačiau tai netrukdo joms gyventi namuose. Kartais laukinis bengališkų kačių pradas paima viršų - tada dailūs naminiai kačiukai virsta gepardais. Taip nutiko vilniečiui Donatui, kuris teigia, kad jam buvo parduotas nevykęs genetinis eksperimentas. Jau pusę metų namie jis laiko žvėrį, kurį bijo paliesti. „Valgo visokias vištienos šlauneles, mažus viščiukus, žiurkes. Jam va taip va duodi, jis urzgia ir plėšia. Įrengiau voljerą, nes labai bijojau aš jos“, – pasakojo Donatas. Įvairios plastiko rūšys dažnai naudojamos netikram gintarui ir inkliuzams gaminti. Tokie padirbiniai parduodami už labai mažą kainą, neslepiant, kad tai nėra tikras gintaras, tačiau vėliau jie patenka į rinką, kurią sunku sukontroliuoti. Dažnas gatvės prekeivis ir pats ne visada žino, kad jo siūloma prekė pagaminta iš plastmasės. Atpažinti natūralų gintarą galima jį patrynus į vilną arba padeginus, bet anot naujausių gandų, jau atrasta kaip imituoti ir jo skleidžiamą sakų aromatą. 1716 m. Prūsijos princas padovanojo Rusijos valdovui Gintaro kambarį. II-ojo Pasaulinio karo metu vokiečiai atsiėmė šią dovaną ir išsivežė į Karaliaučiaus pilį, kur kambarį rekonstravo. Kurį laiką jis buvo viešai rodomas, bet netrukus vokiečiai kambarį supakavo į dėžes, kurias sukrovė pilies rūsiuose. Pasibaigus karui, pilies rūsiuose lobio jau nebebuvo. Sakoma, kad vokiečiai išgabeno dėžes su gintaro kambariu laivu, kurį nuskandino rusų povandeninis laivas. 1959 m. buvo gauti duomenys, kad kambarys paslėptas druskos kasyklose. Tačiau, kai prie tariamos slaptavietės atvyko tyrinėtojai, įvyko paslaptingas sprogimas ir kasyklą užliejęs vanduo privertė nutraukti paieškas. Minint Sankt Peterburgo 300-ąsias metines, Gintaro kambarys buvo pilnai atstatytas Sankt Peterburgo menininkų. Įsibėgėjus nepriklausomybei, pamenu, buvo gana populiarios “dėvėtų baldų iš Vakarų Vokietijos” parduotuvės. Tokios prieinamos kokybės ir šviesaus rytojaus ambasados. Viena šiandien vis dar veikia Mažosios Lietuvos sostinėje Šilutėje, kur dažnai užsuka vokiečių turistai, ieškantys savo prosenelių namų.


Parodą galima lankyti iki spalio 15 d. iš anksto susisiekus telefonu +37065692860 arba el. paštu [email protected] Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.
Nuotrauka Palangos gintaro muziejaus.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,