7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Patiktų ir Mikei Pūkuotukui: atidaroma tarptautinė puodininkystės paroda

LNM inf.
Nr. 27 (1306), 2019-09-06
Anonsai Kultūra

Lietuvos nacionalinio muziejaus padalinyje Jono Basanavičiaus gimtinėje šeštadienį, rugpjūčio 31 d., atidaroma tarptautinė tradicinės puodininkystės paroda. Čia pristatomi 38 keraminiai indai, tarp kurių ąsočiai, dubenys, puodynės ir kiti rakandai. Parodos atidarymo dieną lankytojai taip pat kviečiami leistis į penkių valandų žygį po J. Basanavičiaus tėviškę.


Didžioji dalis puodininkystės parodoje rodomų eksponatų – įvairūs virtuvės rykai: ąsočiai (skirti alui, pienui, girai laikyti), aliejinės (liaudiškai vadinamos lekeliais, kuriose buvo laikomas ir vynas, actas), taip pat puodynės, dubenys ir dubenėliai, lėkštės ir vazos.


Parodos eksponatais tapo Lietuvos ir Lenkijos puodžių pagaminti dirbiniai. Visi keraminiai indai puošti tradiciniais ornamentais, kai kurie iš jų yra autentiškų eksponatų kopijos.


Etnografų teigimu, puodininkystę, ko gero, galima laikyti seniausia lietuvių liaudies meno šaka. Keramikos dirbiniai Lietuvoje paplito neolito laikotarpiu – jau tada buvo lipdomi įvairių formų indai.
Iš visų parodoje pristatomų keraminių virtuvės indų bene įspūdingiausia 24 centimetrų aukščio ir 18 centimetrų skersmens puodynė. Bet yra ir didesnių eksponatų – pavyzdžiui, 33 cm vaza ar 28 cm ąsotis.


Paroda „Puodų turgus“ Jono Basanavičiaus gimtinėje veiks mėnesį, iki rugsėjo 30 d.

Žygis po J. Basanavičiaus tėviškę
Tą pačią dieną 10 val. Jono Basanavičiaus gimtinė ir Vilkaviškio šiaurietiškojo ėjimo klubas kviečia į atradimų kupiną žygį „Paupiais, paežeriais ir kalvotais kampais“. Žygio dalyviai susipažins su J. Basanavičiaus tėviškės teritorija – Ožkabaliais.
12 kilometrų žygis truks apie penkias valandas, todėl žygeivius numatoma vaišinti sriuba ir arbata. Dalyviai kviečiami pasiimti puodelį, dubenėlį ir šaukštą. Jaunesni nei 16 metų asmenys gali keliauti tik su juos lydinčiais suaugusiaisiais. Norintys dalyvauti kviečiami užsiregistruoti telefonu 8 342 69365.

 

Žymos:
LNM inf.,