7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jurbarke Sinagogų aikštės memorialas įamžino bičiulystę, tragediją ir viltį

LDS inf.
Nr. 26 (1305), 2019-06-28
Anonsai Kultūra

Renginyje dalyvavo Lietuvos dailininkų sąjungos pirmininkė Edita Utarienė ir daugybė žinomų Lietuvos menininkų: scenografė ir fotografė Aleksandra Jacovskytė, skulptorės Dalia Matulaitė, Aušra Jasiukevičiūtė, Asta Vasiliauskaitė, skulptorius Romualdas Inčirauskas, tekstilininkė Zita Inčirauskienė ir kiti. Svečiai lankėsi Jurbarko krašto muziejuje dailininkės, tekstilininkės Minos Levitan-Babenskienės pastelių ir gobeleno parodos „Senelių atminimui“ atidaryme ir choro koncerte.

Aikštę ir vietą memorialui statyti išrinko Jurbarko savivaldybė, paminklą sukūrė Jurbarke šaknų turinti Izraelyje gyvenanti Zundelovičių šeima: skulptorius Dovydas Zundelovičius, architektė Anna Zundelovič bei meno direktorius Grigorijus Zundelovičius. „Istoriją formuoja žmonių prisiminimai, išgyvenimai. Jurbarko istorija – liūdna, žinant tai, kad per karą buvo nužudyti beveik visi miesto žydai ir dalis lietuvių. Tačiau tai – paminklas ne Holokaustui. Marmure įkūnyta idėja, kad dvi skirtingos kultūros gali gyventi drauge, ką įrodė istorija. Tai – paminklas istorijai ir žmonėms“, – sakė D. Zundelovičius.


Sinagogų aikštės atidarymo šventėje skambėjo Klaipėdos choro „Aukuras“ balsai, V. Grybo memorialiniame muziejuje vyko susitikimas su memorialo kūrėjais –  projekto retrospektyva, kurią moderavo LDS narė, muziejaus vedėja Rasa Grybaitė.

Žymos:
LDS inf.,