7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Socialinio projekto „Lipdau pasaulį ir save“ paroda

LDS inf.
Nr. 26 (1305), 2019-06-28
Anonsai Kultūra

Liepos 10 d., trečiadienį, 12 val. Dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2, Vilnius) atidaroma tęstinio socialinio projekto „Lipdau pasaulį ir save“ paroda, kurioje pristatomi Strūnos ir Prūdiškių socialinės globos namų gyventojų keramikos dirbiniai, sukurti kartu su žinomais keramikos menininkais ir edukatoriais Rimantu Inokaičiu bei Gvidu Raudoniumi.


Nuo 2016 m. vystomas socialinis projektas, jau viešėjęs Pabradės, Adakavo, Dūseikių, Jurdaičių, Linkuvos ir Kupiškio socialinės globos namuose, šiemet vyko Strūnoje ir Prūdiškėse, kur buvo surengtos keramikos dirbtuvės, skirtos žmonėms su negalia. Pastarieji buvo įtraukti į visus keraminės kūrybos procesus – nuo molio ir dažų paruošimo iki dirbinių sukūrimo, glazūravimo bei pristatymo parodoje. Kūrybinių dirbtuvių dalyviai turėjo galimybę naudotis naujausia mobilia keramikos įranga – žiedimo staklėmis ir raku degimo krosnele. Plačiai pasaulyje žinoma raku degimo technologija leidžia nulipdytus kūrinius čia pat išdegti specialioje lauko krosnyje. Pasiekus 980 laipsnių karštį, dar žaižaruojantys kaitra, glazūromis padengti molinukai metami į specialią degiomis medžiagomis užpildytą talpą. Uždengus indą, jie toliau smilksta, sudarydami taip vadinamą redukcinę aplinką. Netekę deguonies glazūrų, komponentai savo sudėtyje smarkiai transformuojasi ir pakeičia spalvas, o glazūromis nepadengtas molis pajuoduoja. Raku degimo ypatybės suteikia procesui netikėtumo ir įspūdingumo elementų, idealiai tinka keramikos edukacijai.

Kūrybinį procesą vainikuojančioje parodoje žiūrovai išvys pačius įdomiausius dirbtuvių rezultatus – nuo spalvomis žėrinčių indelių iki žaismingų keraminių skulptūrų. Projekto partnerių – Strūnos ir Prūdiškių socialinės globos namų – paskirtis – užtikrinti socialinę globą asmenims su negalia, dėl kurios jie negali gyventi savarankiškai, naudotis kitomis bendruomenės paslaugomis, ir kuriems būtina nuolatinė specialistų priežiūra. Globos namų misija – skatinti ir saugoti socialinę gerovę, paremiant silpnuosius bendruomenės narius, teikiant atvirą ir rūpestingą paramą, kuri padėtų jiems jaustis pilnaverčiais ir lygiateisiais visuomenės nariais. Tęstinio socialinio projekto „Lipdau pasaulį ir save“ tikslas – didinti profesionalios kultūros prieinamumą socialinės atskirties grupėse, ugdyti visuomenės pakantumą ir atvirumą socialiai pažeidžiamų grupių atžvilgiu, kurti tvarius socialinių santykių ir bendradarbiavimo modelius tarp menininkų ir asmenų su nuolatinės slaugos poreikiu.


Paroda „Lipdau pasaulį ir save“ Dailininkų sąjungos galerijoje vyks iki liepos 24 d. Parodos lankymas – nemokamas. Projekto kuratorius – Gvidas Raudonius. Partneriai: Strūnos socialinės globos namai, Prūdiškių socialinės globos namai. Rėmėjai: LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga, UAB „Baltaxia“.

Žymos:
LDS inf.,