7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Menų projektas V o l t a O n L i n e gotikinius galerijos požemius atveria pasirodymams

LDS inf.
Nr. 26 (1305), 2019-06-28
Anonsai Kultūra

Projektą atidarysime festivaliu Vol.1, kuris vyks liepos 11–13 dienomis LDS Šv. Jono gatvės galerijoje (Šv. Jono g. 11 (požemiuose)).


Jei egzistuotų linija lyg riba, skirianti tai, kas jau pažinta ir tai, kas dar hipotetiška, kaip arti jos prieitum? VOL (Volta On Line) – menų projektas, vyksiantis autentiškuose XVI a. gotikiniuose požemiuose. Voltinių konstrukcijų lubos apgaubs terpę, kurioje menininkai pristatys nedidelei interesantų auditorijai (požemiai talpina iki 30 žmonių auditoriją) savo kūrybą, kuri yra tęstinis procesas, neįspraudžiamas į pradžios ir pabaigos rėmus, todėl per praktiką įgytas pažinimas taps improvizacijomis, nutapyti kūriniai kitokioje erdvėje provokuos kitas emocijas ir sąvokas. Vienas pagrindinių projekto tikslų – požemius paversti ta linija, ant kurios stovint, kažkas pakinta ir neturi pasirinkimo, kaip tik žengti žingsnį.


Pirmąjį festivalio vakarą (liepos 11 d. 19 val.) pradėsime Ievos Tarejevos tapybos parodos atidarymu. Tapyba Ievai yra viena natūraliausių komunikacijos priemonių. Ji tapybą tapatina su kūnu. „Paveikslo drobės bei pigmentų kūniškumas gali betarpiškai bendrauti su žmogaus fiziologine atmintim. Tai ir yra mano siekis.“ – pasakoja I. Tarejeva. Kūryboje menininkei svarbu perteikti ne tik estetinį pasitenkinimą, bet ir patirtį nešantį vaizdą. Jos tapybai būdinga daugiasluoksniškumas, perteklius, atspindys. Tai nepatogi, bet jautri, drobės rėmais neapribota abstrakti tapyba. Festivalio atidarymo vakarą muzika pasirūpins saksofonų kvartetas K A T A R S I S 4, kurį sudaro Arminas Bižys, Kazimieras Jušinskas, Algirdas Janonis ir Danielius Pancerovas. Tai – aktyviai kurianti ir pasirodymus rengianti grupė,  jai būdingos struktūriškai laisvos improvizacijos, dėl to grupės nariai lieka nenuspėjami, tam įtaką daro ir instrumento pateikimas. Jie išplečia saksofono panaudojimo galimybes neįprastais metodais, savo muzikoje naudoja ne tik netradicines saksofono garsų išgavimo technikas, bet ir buityje sutinkamus objektus. Tapyba, muzika ir taurė vyno – taip atidarysime festivalį ir nusiteiksime antrajai dienai.  


Liepos 12 d. 19 val. Šv. Jono Gatvės Galerijos voltas užpildys garso menininko Simono Nekrošiaus ir būgnų virtuozo Ginto Gascevičiaus, daugumai žinomo kaip tiesiog GINC, pasirodymai. Abu menininkai į kūrybą žvelgia kaip į pastoviai kintančią, ieškojimų ir naujų potyrių kupiną refleksiją. Kūryba jiems netelpa nei į pradžios, nei į pabaigos rėmus, kūryba gyvena, kinta kartu su kūrėju. GINC, būdamas 14 metų (1980m.), sėdo prie šiauliečių grupės „Bendrabūtis“ būgnų. Viskas prasidėjo nuo klasikinio roko, vėliau Gintas Gascevicius su „Bixais“ atrado kitus ritmus – pankroko, funko, Lotynų Amerikos. Per beveik 40 metų patirtį scenoje išbandė daug įvairių stilių, ritminių struktūrų. Vol. 1 išgirsime Ginto solinį kamerinį „VARAVA“ pasirodymą, muzikos ir nemuzikos instrumentų melodijas, ritminius ieškojimus, kompozicijas.


Paskutiniąją festivalio dieną (liepos 13 d. 19 val.) pamatysime tai, kas buvo ieškota, atpažinta ir interpretuota. Tai – teatro pasirodymas „Mizantropas“ pagal Moljero pjesę, rež. Jokūbas Brazys. Šioje Moljero interpretacijoje kalbama apie melą, kuris gelbėja nuo žvilgsnio į baugiąją savastį. Žmonės, užsidengę fiktyvia tiesos skraiste, bando gelbėtis nuo tuštumos ir baimės. Pagrindiniai veikėjai – savo sielos budeliai ir kankiniai, nerandantys, o gal pamiršę ieškoti išėjimo į laisvę – susitaikymo su savimi. Trys vyrai, trys skirtingi žvilgsniai, trys skirtingos tiesos. Vaidina: Saulius Ambrozaitis (Alcestas), Džiugas Grinys (Filintas), Deividas Batavičius (Orontas). Spektaklio trukmė: 50 min., o 20 val. išgirsite šiuolaikinės ir modernios muzikos styginių duetą „Twenty Fingers Duo“: Lora Kmieliauskaitė (smuikas) ir Arnas Kmieliauskas (violončelė). Twenty Fingers Duo yra nusipelnę ambicingo ir žingeidaus ansamblio vardą, dėl nuolatinių kolaboracijų, performatyvumo tyrinėjimo savo pasirodymuose ir moderniosios lietuvių muzikos propagavimo. Nepaliaujamai ieškodami naujų muzikinių formų, Twenty Fingers Duo atliko virš 50 kūrinių premjerų, autoriai iš viso pasaulio rašo būtent jiems (JAV, Meksika, Argentina, Japonija, Iranas, Kroatija, Rusija, Kanada, Serbija, Vokietija, ir kt.). Meistriškai valdantys visas išplėstines technikas (Extended techniques) ir netikėtai interpretuojantys muzikinį tekstą muzikantai yra nuolatiniai tarptautinių ir nacionalinių muzikos festivalių dalyviai, tarptautinių konkursų laureatai, jie savo pasirodymu uždarys festivalį Vol. 1 ir atvers galerijos voltas visiems norintiems prisijungti prie Volta On Line projekto. Paskutinį festivalio vakarą laukia nuosekli garso kelionė, kai ne sąvokos provokuoja pojūčius ir vizijas, o muzika.
 Festivalio atidarymas jau liepos 11 d. 19 val. Šv. Jono g. 11


Pasirodymai vyks po galerija esančiuose požemiuose, todėl vietų skaičius ribotas (30 žmonių), galima įsigyti išankstinius bilietus Šv. Jono Gatvės Galerijoje (Šv. Jono g. 11) Bilieto kaina vakarui: 5 eur. Trijų dienų bilietas: 12 eur.


K A T A R S I S 4 https://soundcloud.com/katarsis4?fbclid=IwAR1Z3h-aVm7HG-D8DPPwEHWjckvWBq9_ftb8K29weZK-7HKDKtZbUAw4LIg
Simonas Nekrošius https://www.youtube.com/watch?v=2RSX0NC5Hhs
Gintas Gascevičius GINC https://www.pakartot.lt/album/varava
Twenty Fingers Duo https://soundcloud.com/twenty-fingers-duo

Dėkojame Lietuvos Dailininkų Sąjungai, Vilniaus Dailės Akademijai, Lukui Strolia už grafiką.
Kontaktinis asmuo: Giedrė Karpinskaitė: +370 (655) 36 200

 

Žymos:
LDS inf.,