7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Edukacinių programų ciklas „Kiaurai popierių!“

NMKČDM inf.
Nr. 23 (1302), 2019-06-07
Kronika

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Paveikslų galerijoje, K. Donelaičio g. 16, Kaune, edukacinių programų ciklas parodoje „Atminties popierius“ kviečia iš naujo atrasti gerai pažįstamą materiją. Popierius parodoje tampa vedliu į istoriją, atmintį ir bendruomeniškumą.
Birželio mėnesio edukacinė programa įvairi: nuo origamio iki mankštos. Popieriaus gamybos dirbtuvėse laukiame mėgstančių ramiai ir giliai pasinerti į kūrybą. O nuolat skubančius kviečiame smagiai praleisti pietų pertrauką – pamatyti, sužinoti, bendrauti ir kartu užkąsti.
KIAURAI POPIERIŲ! Ekskursija ir origamis parodoje
Parodoje susipažinsite su legendiniu Kauno popieriaus fabriku, gaminusiu lietuvišką produkciją kone 70 metų: nuo prieškario paso, sovietmečio mokyklinių sąsiuvinių iki laikinųjų pinigų „vagnorkių“. Buvusių fabriko darbuotojų pasakojimai atskleidžia gyvenimo sovietmečiu subtilybes. Parodoje masinės produkcijos gaminiai, žmonių asmeninės istorijos ir meno kūriniai jungiasi popieriuje ir kviečia kitaip pažvelgti į istoriją ir atmintį.
Sužinosite, kaip atsirado pats popierius, išbandysite popieriaus lankstymo meną – origamį. Išlankstysime žmogų, kurio istorija šioje parodoje ir yra svarbiausia.
Trukmė: 45 min.
Registracija tel. 8 645 03 248.

ATMINTIES MENIU. Mankšta ir priešpiečiai parodoje
Birželio trečiadieniais: 5, 12, 19, 26 d.; 12.00–13.00 val.
Nelengva vasarą likti mieste ir dirbti. Todėl muziejus siūlo vasarišką pietų pertrauką galerijoje. Mes pasitrauksime į pavėsį, paskui – dar toliau: į industrinę Kauno praeitį ir į garsųjį J. Janonio popieriaus fabriką. Parodoje „Atminties popierius“ sužinosite, kaip pietaudavo janoniečiai, koks buvo šio fabriko bendruomenės laisvalaikis, pramogos, tarpusavio santykiai ir vertybės.
Išmoksime „gamybinės mankštos“ pratimų – privalomos visuotinės mankštos pertraukėlės greitai tapo mėgstama fabriko tradicija.
Bendrausime ir vaišinsimės savo atsineštais priešpiečiais. Taip pat visada galima užsisakyti puikius dienos pietus galerijoje įsikūrusioje kavinėje „Kultūra“.
Į edukacinę programą būtina registruotis. Registruotis gali grupės ir pavieniai lankytojai. Tinka visoms amžiaus grupėms, ypač laukiami darbo kolektyvai.
Galima susitarti dėl jūsų kolektyvui patogesnio programos laiko tel. 8 645 03 248 arba el. paštu [email protected].

POPIERIAUS GAMYBOS DIRBTUVĖS
Birželio 6 d. ir 27 d.; 18.00–19.30 val.
Kviečiame eksperimentuoti – kūrybiškai perdirbti istorinį J. Janonio popieriaus fabriko rašomąjį popierių. Ištirpdytas vandenyje, jis taps mase, iš kurios dirbtuvių dalyviai savo rankomis pasems ir suformuos naują, asmeninį popieriaus lakštą. Nuo laiko gelstelėjusio fabrikinio popieriaus perdirbimas į naują individualų kūrinį – lyg savita atminties alchemija. Istorinės tiesos čia įgauna kitokį, suasmenintą pavidalą. Dirbtuvių metu ne tik iš senų prisiminimų kursime naujas istorijas, bet ir pasakosime paties popieriaus istoriją: atsiradimą, įvairovę ir įtaką mūsų gyvenimui.
Popieriaus gamyba gali pamokyti ir bendruomeniškumo: atskiri celiuliozės plaušeliai šiame procese neišvengiamai sukimba ir sudaro tvirtą darinį.
Trukmė – 1,5 val.
Didesnėms nei 7 žmonių grupėms, jei netinka siūlomas dirbtuvių laikas, kreiptis tel. 8 645 03 248 arba el. paštu [email protected].

ATMINTIES ORIGAMIS – POPIERIAUS LANKSTYMO DIRBTUVĖS
Birželio 11 d. 17.00–18.30 val.
Dirbtuvių vadovas Mindaugas Česnavičius popierių lanksto jau dvylika metų. Parodoje „Atminties popierius“ eksponuojamas originalus jo lankstinys – žmogus. Mindaugui padedant galėsite pasigaminti lygiai tokius pat popierinius žmogeliukus. Meistras atskleis origamio subtilybes – sužinosite, kaip lankstant naudoti vandenį.
Kartu išbandysime origamio stebuklą: paprasčiausias popieriaus lapas virs 3D objektu, o šlakelis vandens įkvėps gyvybę popieriniam žmogui.
Sužinosite šio japoniško meno atsiradimo legendas ir istoriją. Origamis – puiki mankšta kruopštumui, tikslumui, protui ir atminčiai.

Būtina registracija tel. 8 645 03248 arba el. paštu [email protected]. Prašome nurodyti dalyvių amžių ir skaičių.
Didesnėms nei 7 žmonių grupėms, jei netinka siūlomas dirbtuvių laikas, kreiptis: 8 645 03248 arba el. paštu [email protected]

 

Žymos:
NMKČDM inf.,