7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Irena Veisaitė – 2019 m. Paribio žmogus

Rengėjų inf.
Nr. 20 (1299), 2019-05-17
Kronika

Fondas „Pogranicze“ („Paribys“) daugiau nei 20 metų „Paribio žmogaus“ titulu apdovanoja asmenis, kurie savo veikla tiesia tiltus tarp skirtingų tautų, kultūrų, religijų, socialinių grupių ir kt., siekdamas pagerbti šiuos žmones ir skleisti žinią apie jų veiklą visuomenėje. Iki šiol minėtu titulu buvo apdovanoti Jerzy’is Ficowski’is, Tomas Venclova, Arvo’as Pärt’as, Bohdan’as Osadczuk’as ir Claudio’as Magris’as. Mums didžiulis džiaugsmas ir garbė paskelbti, kad jubiliejiniais metais „Paribio žmogaus“ titulas bus suteiktas Irenai Veisaitei – iškiliai kultūros pasaulio asmenybei iš Vilniaus, kurios pasirinkta paribio žmogaus gyvenimo laikysena ir kūryba mums suteikia įkvėpimo, tvirtumo, kai aplanko abejonės, yra tarsi atramos taškas.

Savo gyvenimą Irena Veisaitė skyrė teatro kritikai, mokymui – tiek studentų, tiek mokytojų – ir pilietiškos visuomenės kūrimui nepriklausomoje Lietuvoje bei Vidurio Rytų Europoje. Iš XX amžiaus pragaro išėjo drąsiai žvelgdama į ateitį ir trokšdama taisyti pasaulį. Daug metų vadovavo Atviros Lietuvos fondui ir Thomo Manno kultūros centrui Nidoje. Dėl intelektualinės drąsos ir atsidavimo visuomeninei veiklai ji tapo tikruoju moraliniu autoritetu.

Kelias, kuriame Irena atrado prasmę ir tikslą, – tai kelias Mokytojos, kuri į gyvenimą žiūri kaip į meną. Su kiekvienu jos ir ja sekančių mokinių žengtu žingsniu pirmyn vis įtikinamesnis ir tvirtesnis tampa jos gyvenimo moto: „Atleisti ir kurti ateitį – tai gyvųjų pareiga.“

Žymos:
Rengėjų inf.,