7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

PIN dienos proga kūrėjai rinksis į kraujo donorystės akciją ir svečiuosis savo mokyklose

Rengėjų inf.
Nr. 17 (1296), 2019-04-26
Anonsai Kultūra

„Autoriai dovanoja Lietuvai kūrybiško kraujo“ – taip vadinasi kraujo donorystės akcija, į kurią antrus metus Pasaulinės intelektinės nuosavybės (PIN dienos proga) savo narius, įvairių sričių autorius sukviečia Asociacija LATGA kartu su Nacionaliniu kraujo centru. Kaip ir pernai, akcija vyks šios organizacijos būstinėje Vilniuje per PIN dieną, t.y. balandžio 26 d., o ja siekiama ne tik padėti sunkiai sergantiems, bet ir skatinti visuomenės pagarbą autoriams ir jų kūrybai. Tai ne vienintelis renginys, skirtas PIN dienai – autorių teisių gynėjai tęsia projektą „PIN diena mokyklose“ ir su žinomais autoriais svečiuojasi šalies mokyklose.


„Kviesdami savo narius į kilnią akciją – nemokamai duoti savo kūrybiško kraujo Lietuvos žmonėms – mes siekiame bent poros tikslų: pirmas – ne griauti, o kurti savo valstybę tiek savo darbais, tiek savo kūryba. Dabar – ar Nidoje prie buvusio kultūros centro, ar Vilniuje ant Tauro kalno – jautiesi kaip anuomet Maironis prie Trakų pilies. Kartais toks pat jausmas apima ir perskaičius kokį priimtą įstatymą. Antras tikslas yra visai pragmatiškas  – žmonės, kuriems teks nors lašelis autorių kraujo, niekada nevogs nei dainų, nei filmų, nei knygų – jokios kūrybos. Juk negali apvogti žmogaus, kuris išgelbėjo tau gyvybę“, – sako Asociacijos LATGA vadovas, poetas ir rašytojas Jonas Liniauskas.
Pernai vykusios akcijos metu buvo surinkta apie 5 litrus kraujo, joje dalyvavo „Lemon Joy“ lyderis Igoris Kofas, dainininkė Girmantė Vaitkutė, „El Fuego“ narys Paulius Bagdanavičius, grupės „Garbanotas“ lyderis Šarūnas Joneikis, dainininkas Dainotas Varnas ir kiti.


„Man labai patinka, kai kažkas organizuoja tokias akcijas. Taip lengviau padaryti tai, ko gyvenime nesi daręs. Pasiryžau ir džiaugiuosi. Manau, kad duosiu kraujo ir ateityje. Gydytojai sakė, kad tai galėsiu padaryti už trijų mėnesių“, – prieš metus duodama kraują kalbėjo žinoma dainų autorė ir atlikėja G.Vaitkutė. Beje, ji savo pažadą ištesėjo ir neseniai vėl davė kraujo. Dėl šios priežasties dainininkė šį kartą negalės dalyvauti akcijoje, tačiau ragina kraujo duoti savo kolegas autorius.
Kraujo donorystės akcija ne vienintelis renginys, skirtas PIN dienai. Asociacija LATGA trečius metus organizuoja edukacinių renginių ciklą „PIN diena mokyklose“, kurį pagal Autorių teisių ir gretutinių teisių programą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Projekto metu žinomi įvairiausių sričių autoriai grįžta į savo mokyklas, kad paskatintų jaunąją kartą kurti, gerbti autorius ir nepiratauti. Surengtos trys pamokos iš 15, o savo buvusias mokyklas jau aplankė dramaturgas, Auksinių scenos kryžių laureatas Aleksandras Špilevojus ir muzikos autoriai Markas Palubenka bei Arnoldas Lukošius.


Buvęs legendinės grupės „Fojė“, o dabar grupės „Kiti kambariai“ klavišininkas ir vienas iš dainų autorių A.Lukošius pamoką apie autorių teises prieš dvi savaites vedė Vilniaus Antakalnio gimnazijoje, kurioje ir susikūrė grupė „Fojė“.


Žodžio kišenėje neieškantis Arnoldas susitikime su moksleiviais dalijosi mokyklinių laikų prisiminimais ir pasakojo apie naujos savo grupės veiklą, taip pat paaiškino, kaip piratavimas kenkia autoriams ir kodėl jo nereikėtų romantizuoti. „Jeigu anksčiau buvo tarsi kažkokia priedanga sakant, kad čia broliškas dalijimasis, nesiekiant pelno, dabar tai tas pats verslas, tik nusikaltėlių. Ar kur matėte piratų svetainę, kuri imtų viską ir dalintų be reklamos, mokesčių, reikalavimo išjungti „Addblocker“? Ko gero, ne. <…> Taip, galbūt ir galima sakyti, kad kažkada piratai privertė sukurti demokratiškesnius verslo modelius, tačiau dabar, kai turime tiek legalių pigių būdų naudotis kūrėjų darbu, piratavimas tikrai daro pasaulį blogesnį“, – sakė jis.


Renginių ciklas „PIN diena mokyklose“ tęsis ir po PIN dienos iki pat mokslo metų pabaigos, o grįžti į savo mokyklas ketina grupės „The Roop“ lyderis Vaidotas Valiukevičius, dainininkė Miglė Vilčiauskaitė-Migloko, dailininkai broliai Algirdas ir Remigijus Gataveckai, dramaturgas Herkus Kunčius, dainininkas Kazimieras Likša, kino operatoriai Kristina Sereikaitė ir Eitvydas Doškus, filmų režisierė Ramunė Rakauskaitė.

Žymos:
Rengėjų inf.,