7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Venecijos bienalėje – galimybė išsitiesti ant 35 tonų lietuviško smėlio

Rengėjų inf.
Nr. 16 (1295), 2019-04-19
Kronika

Netrukus Lietuvos paviljonas 58-ojoje Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje virs saulėtu paplūdimiu. Ant 35 tonų smėlio įsikurs šalį pristatančios operos-performanso „Saulė ir jūra (Marina)“ solistai, o kūrinio dalimi galės tapti ir lankytojai.

Svarbiausiame šiuolaikinio meno renginyje Lietuvai šiemet atstovaus tarptautiniais apdovanojimais įvertintų menininkių Rugilės Barzdžiukaitės, Vaivos Grainytės ir Linos Lapelytės naujausias kūrinys. Tai šviesiai ir lengvai apie klimato kaitą pasakojanti šiuolaikinė opera, kurios scenografijai Venecijoje prireiks net 35 tonų smėlio, o tam, kad ji suskambėtų – daugiau nei 20 atlikėjų.

Gegužės 10 dieną oficialiai atidaromas Lietuvos paviljonas įsikurs istorinėje Venecijos arsenalo laivų statyklos teritorijoje. Erdvaus pastato vidų juosia balkonas, kuriame lankytojai iš viršaus galės stebėti apačioje ant smėlio gulinčius ir 8 valandas dainuojančius vasarotojus. Iki spalio pabaigos šeštadieniais skambėsianti „Saulė ir jūra (Marina)“ – gyva pliažo instaliacija.

Tam, kad paplūdimys būtų pilnas, paviljono organizatoriai kviečia po netikra saule išsitiesti ir įvairaus amžiaus, sudėjimo, visų rasių bei lyčių žmones, besisvečiuojančius ar gyvenančius Venecijoje. Iš anksto užsiregistravę ir savo maudymosi kostiumą bei rankšluostį atsinešę lankytojai, galės virsti kūrinio poilsiautojais ne trumpiau kaip trims valandoms. Įsilieję į kūrinį galės jaustis kaip tikrame paplūdimyje – skaityti atsineštas knygas, užkandžiauti ar net nusnausti.

Paviljoną organizuojančios Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijos vydomoji direktorė Rasa Antanavičiūtė sako, kad tai ne tik išskirtinė proga patirti kūrinį iš vidaus, bet ir šansas įgyvendinti galbūt seniai kirbančią svajonę bent trumpam tapti aktoriumi. „Tikime, kad ši unikali galimybė taps paskata susiplanuoti savo atostogas taip, kad vieną iš šeštadienių Venecijoje praleistumėte ne tik kaip turistas, bet ir kaip artistas“, – sako Lietuvos paviljono komisarės pareigas einanti R.Antanavičiūtė.

Šiemet kartu su dar 89 nacionaliniais paviljonais prisistatanti Lietuva Venecijos bienalėje dalyvauja jau 11-ąjį kartą. Keturis iš jų šalies paviljonas buvo įvertintas specialiu žiuri paminėjimu. Siekdami ir šiemet atkreipti meno ekspertų dėmesį bei pratęsti operos skambesį, Lietuvos paviljono organizatoriai ieško meno sirgalių ir kviečia prisidėti prie Lietuvos sėkmės meno olimpiada vadinamoje Venecijos bienalėje www.menoolimpiada.lt.

Lietuvos paviljoną Venecijoje pristato Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija. Paviljono mecenatai „JCDecaux Lietuva“, „Lewben Art Foundation“, meno centras „The Momentary“ (JAV).

 

Žymos:
Rengėjų inf.,