7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Žilvino Valeikos fotografijų paroda „Kai Tu šalia, aš galiu...“

NMKČDM inf.
Nr. 8 (1287), 2019-02-22
Anonsai Kultūra

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Paveikslų galerijoje, K. Donelaičio g. 16, Kaune veikia  Žilvino Valeikos fotografijų paroda „Kai Tu šalia, aš galiu...“.

Fotografui Žilvinui Valeikai šį paroda – tarsi debiutas dar neišbandytoje kūrybinės fotografijos srityje. Autorius iki šiol buvo žinomas kaip režisuotos, populiariosios kultūros estetika ir įvaizdžiais žaidžiančios fotografijos kūrėjas, nevengęs ironiško požiūrio į šiandienos visuomenės dirbtinį blizgesį. Tačiau fotografuodamas parodai „Kai Tu šalia, aš galiu...“ Ž. Valeika pro fotoobjektyvą žvelgė į tikrą gyvenimą ir fiksavo nuoširdžius bei atvirus žmonių santykius, stengdamasis kaip galima mažiau savo buvimu paveikti nuoširdų vaikų ir mokytojų bendravimą.

Kaip fotografijoje galima išreikšti tokį idealų žmogiškąjį ryšį? Pirmiausia, pastebint ir įamžinant tas gyvenimo akimirkas, kuriose šis žmogiškasis ryšys yra intensyviausias ir atrodo nesudrumstas kasdienių rūpesčių. Iš nepertraukiamos laiko tėkmės išskirti ir fiksuoti išraiškingiausias, lemiamas akimirkas – tai viena svarbiausių fotografijos teikiamų kūrybinių galimybių, kurių negali pasiūlyti jokia kita šiuolaikinė medija. Be to, Ž. Valeika tikro gyvenimo akimirkoms fotografijose suteikia apibendrintą prasmę, jo nuotraukų turinys peržengia fiksuojamo momento ribas. Kiekvienas vaiko ar mokytojo atvaizdas tuo pat metu yra ir vaizdinė metafora, vis kitaip perteikianti vaiko ir jo globėjo ar tiesiog žmogiškojo pasitikėjimo idėją. Pagaliau, šiam įspūdžiui sustiprinti svarbi ir fotografijų estetika. Fragmentiškos, teleobjektyvu įamžintos kompozicijos, tarsi atriboja vaikus ir jų mokytojus nuo netobulo aplinkinio pasaulio ir leidžia žiūrovui įsigyventi į jų artimą ryšį. Nespalvotos, šviesių tonų fotografijos taip pat padeda kurti šios idealios savitarpio supratimo erdvės pajautimą. Tokiose fotografijose ne tiek svarbi dokumentinė informacija, kiek atvaizdų perteikiamas emocinis turinys.

Kaip tik dėl apibendrintos emocinių išgyvenimų meninės raiškos Ž. Valeikos fotografijos gali būti aktualios ne tik fotografijų herojams ar jų artimiesiems. Autoriaus darbai tam tikra prasme yra universalūs – juose žiūrovas atpažins sau artimas, galbūt paties išgyventas pasitikėjimo, emocinio artumo patirtis. Šiuo požiūriu, Ž. Valeikos kūriniai pagrįsti visiems humanistinės fotografijos atstovams svarbiu siekiu, kurį daugiau kaip prieš pusę amžiaus suformulavo garsus amerikiečiu fotografas Edwardas Steichenas: „paaiškinti žmogų žmogui“.

Tomas Pabedinskas

 

Paroda veiks: 2019 02 15–2019 04 28


Papildomą informaciją teikia:  Žilvinas Valeika tel.  8 698 35633

 

Žymos:
NMKČDM inf.,