7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Parodos „Profiles“ ir dirbtuvių pristatymas

Rengėjų inf.
Nr. 6 (1285), 2019-02-08
Anonsai Kultūra

Kviečiame į parodos „Profiles“ ir dirbtuvių pristatymą, kuris vyks salotų bare „Mano Guru“ vasario 8 d. (penktadienį) 18 val. 30 min. Parodos rengimas vyko bendradarbiaujant su  VA CARITAS „Aš Esu“ priklausomų asmenų bendruomene.


Visi mielai kviečiami bendrauti, pamatyti, įvertinti, aptarti kūrybinių eksperimentų rezultatus!
Bus galimybė įsigyti ir papuošti namų arba darbo aplinką kūriniu, gimusiu dirbtuvių metu, už auką bendruomenei!

Paroda „Profiles“ – tai trijų mėnesių užsiėmimų rezultatas, kuriuo metu diskutavome apie meno prasmę, vertę kasdieniam ir asmeniniam gyvenimui, lankėmės parodose ir kartu kūrėme.
Tai – kūrybinis dialogas tarp skirtingų žmonių, patirčių, likimų, meno ir kasdienio gyvenimo, jame sutinkamų iššūkių ir jų sprendimo būdų.


Kiekvienas paveikslas yra socialinio ir asmeninio profilio dalis, metaforinė nuotrauka arba gyvenimo dalies fragmentas, atskiros istorijos akimirka.


Daugelį metų meno ir socialinių mokslų teoretikai diskutuoja dėl skirtingų bendradarbiavimo tarp menininko ir dalyvio sąvokų, proceso apibrėžimo, įtakos ar  poveikio, autorystės ir bendrystės klausimų, tačiau ši, įvykusios dirbtuvės ir pristatymas labiau akcentuoja kiekvieno dalyvavusio žmogaus asmeninę patirtį ir potyrį su meno procesais.


Nebuvo siekiama nubrėžti ribų, kaip turi atrodyti paveikslas, jo kompozicija, spalvų gama – viskas, kas eksponuojama ir sukurta yra kiekvieno žmogaus asmeninis eksperimentas,  pasiekimas, laisvės požymis ir akimirkos fragmentacija.  Mus jungė bendras laikas,  pokalbių bei patyrimų jūra. Monotipijos technika brėžė savo ribas ir platybes, tačiau leido užfiksuoti nuotaikas, siekiamybes, esamus potyrius, apibendrinti dienos jausmą, patirtą laiką. Už paveikslų slypi ne vien spalvos ir nuotaikos, bet ir daugybė žodžių ir įspūdžių, kuriais dalinomės apie meną ir kasdienybę.
Parodos pradžią žymi keli projektai, į kuriuos teko įsitraukti: „12 žingsnių“ (2016), „Mano istorija“ (2017) (organizatoriai: „Aš esu“, V. Dusevičius, A. Zakarauskas). Jau tuo metu kilo idėja įtraukti bendruomenę į ilgalaikį bendradarbiavimą su meno ir kūrybos procesais.


Šiuo atveju, priklausomybė suvokiama kaip nelengvai įveikiama liga ir kaip metafora, leidžianti diskutuoti, apmąstyti sąvoką, kurią dažnu atveju norima ignoruoti, kitu atveju – netinkamai eksploatuoti. Kas gi ta priklausomybė, kokius atspalvius ir linijas jį telkia savyje, kur plona riba tarp priklausomumo ir žalingo poveikio žmogui, jo gyvenimui? Tai klausimai, kylantys ir kasdieniame gyvenime, mene ir daugelyje mūsų gyvenimo sričių.


Aplinka „Mano guru“ pasirinkta tikslingai – tai maisto ir bendravimo (angl. social dining) erdvė, kurioje teikiama pagalba sveikstantiems nuo priklausomybės.


Reikia paminėti, kad kūrėjų „gyvenimo paskyros“ arba „profiliai“ yra labai skirtingi. Vieni, kurių darbai yra eksponuojami,  yra arčiau sveikimo proceso,  kiti – kiek toliau. Tačiau tikime, kad mūsų bendras palaikymas, diskutavimas apie priklausomybės iššūkius , teigiamas ir neigiamas jos puses yra bendras kelias sveikimo link.


Itin svarbu ir tai, kad ši ekspozicija nėra galutinė proceso versija, tai tik taškas viso vingiuoto bendradarbiavimo kelio. Siekiame, kad dabartines kompozicijas pakeis kitos (ir nebūtinai paveikslų forma)!


Parodos koordinatorė Jelena Škulis (Škulienė)
Padėka dalyviams, Lietuvos kultūros tarybai, Mano Guru,  už edukacinius užsiėmimus -  Nacionalinei dailės galerijai, ArtVilnius‘ 2018 organizatoriams, rėmėjams.

Žymos:
Rengėjų inf.,