7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Seime eksponuojama fotografijų paroda „100 metų kartu“

LR Seimo inf.
Nr. 6 (1285), 2019-02-08
Kronika

Vasario 1–14 d. Seimo II ir III rūmus jungiančioje galerijoje eksponuojama fotografės Monikos Požerskytės paroda „100 metų kartu“.


Nepriklausomybės šimtmečio įkvėpta fotomenininkė nufotografavo šimto metų sulaukusius atkurtos Lietuvos valstybės bendraamžius ir kiekvieno jų ypatingą istoriją sudėjo į projektą „100 metų kartu“. Lietuva, gyvenimas ir mirtis – tokios trys temos vyrauja fotografės portretų pasakojamose istorijose.
Senoliai ne tik fotografavosi, bet ir dalijosi visu savo gyvenimu: vaikystės prisiminimais, kaip susipažino su antrosiomis pusėmis, kuo vertėsi, kaip išgyveno karą, tremtį, daugybę artimų žmonių netekčių. „Išgirdau nuostabių pasakojimų. Didžiausia nuostaba man, – kad mūsų pašnekesiai buvo šviesūs, turintys daug vilties“, – tikina fotomenininkė M. Požerskytė.


Visi šimtamečiai vaizduojami skaisčiai žydrame fone. Autorė pasakoja, kad nenorėjo senolių įamžinti jų dabartinėje aplinkoje, nes ligoninė ar senelių namai nėra ta vieta, kuri papasakotų apie senolių gyvenimą ir  tikrai jų neatskleistų.


Dėl šimto metų sulaukusių senolių portretų fotografė apkeliavo visą Lietuvą. „Šios kelionės ir fotosesijos – visiškai kitokios: jauti, kad su senu žmogumi turi sulėtėti, nurimti, kantriai papasakoti, ką ir kodėl darai, neretai – padrąsinti besikuklinančius, sulaukti nuoširdžios šypsenos pasakius, kokie jie yra gražūs“, – pasakoja M. Požerskytė


Unikalus projektas neliko nepastebėtas ir menotyrininko, fotografijos kritiko doc. dr. Tomo Pabedinsko. Pasak jo, „M. Požerskytės fotografijos teigia, atrodytų, akivaizdžią, bet sunkiai įsisąmoninamą tiesą: jos įamžinti žmonės ne tik su mumis kartu buvo šimtą metų (šiuo atveju toks pasakymas įgyja neįprastą ir stebinančią pažodinę reikšmę), bet vis dar yra šalia šiandien. Tokiuose ilgaamžių portretuose fotografei pavyksta nepretenzingais kūrybiniais sprendimais, atsiribojus nuo ideologinių motyvų bei moralizavimo, parodyti mums gyvus šiandienos ryšius su tautos istorija ir kartu priminti, kad ta istorija yra žmogiška“.


Parodos pristatymo renginys vyks vasario 12 d., antradienį, 13 val. Spaudos konferencijų salėje (Seimo II rūmai). Parodą pristatys Seimo narys Vytautas Kernagis ir pati autorė.

Fotomenininkė M. Požerskytė – jaunosios lietuvių fotografų kartos atstovė, Vilniaus dailės akademijoje studijavusi fotografijos ir medijos meno studijų programose. Monika dalyvavo daugiau nei 30 grupinių parodų Lietuvoje bei užsienio šalyse ir jau daugiau nei 10 metų dirba socialinės ir komercinės fotografijos srityse, bendradarbiauja su žinomais Lietuvos mados dizaineriais, leidiniais, reklamos agentūromis, verslo kompanijomis.


Ši paroda yra projekto „100 metų kartu“, kurį sudaro nuotraukų albumas ir dokumentinis kino filmas „100 metų kartu“, dalis. Lietuvos valstybės nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui skirta idėja šalies bendraamžių lūpomis atskleidžia autentiškus pasakojimus ir Lietuvos raidą. Projektą vykdo M. Čiuželio labdaros ir paramos fondas, kino gamybos kompanija UAB „Artbox“ su režisiere Edita Kabaraite.

Parengė
Informacijos ir komunikacijos departamento
Spaudos biuro vyriausioji specialistė
Asta Markevičienė, tel. (8 5) 239 6202, el. p. [email protected]

 

 

Žymos:
LR Seimo inf.,