7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vasario 11 d.: knygos „Vilniaus dailė Didžiojo karo metais“ pristatymas

NMM biblioteka
Nr. 5 (1284), 2019-02-01
Anonsai Kultūra

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į dailės istorikės dr. Laimos Laučkaitės naujos knygos pristatymą. Dr. L. Laučkaitė yra XIX–XX a. Vilniaus meno, ikonografijos specialistė, straipsnių ir monografijos apie XX a. pradžios dailę Vilniuje autorė. Knygoje pirmą sykį publikuojami Vilnių vaizduojantys Pirmojo pasaulinio karo metų kūriniai, saugomi Lietuvos, Vokietijos, Belgijos, Didžiosios Britanijos atminties institucijose.

Pristatoma knyga tęsia jos tyrimus ir yra skirta 1914–1918 m. laikotarpio dailei. Tai pirmoji knyga Lietuvoje, supažindinanti su tuo, kas vyko Vilniaus mieste Pirmojo pasaulinio karo metais, jo kultūroje, mene, kasdieniame gyvenime. Nušviesta okupantų vykdyta miesto apropriacija ir daugiatautės Vilniaus bendruomenės atsakas į ją. Pristatoma ne tik meninė kūryba, bet ir masinė kultūra, požiūris į paveldą karo sąlygomis. Greta vietinių dailininkų kūrybos daug dėmesio knygoje skirta naujai atrastiems meninės scenos dalyviams – vokiečių dailininkams Oberoste. Kas buvo ir ką kūrė tie dailininkai, atvykę į Vilnių kaip kareiviai? Nuožmūs okupantai? Pastabūs turistai? Poetiški klajūnai? Propagandos įrankiai išplautomis smegenimis? Ideologiniai manipuliatoriai vaizdais? Karo traumuoti žmonės, tapę pacifistais? Arogantiški naujausių Vakarų dailės krypčių atstovai? Atsakymus į šiuos ir daugelį kitų klausimų rasite leidinyje „Vilniaus dailė Didžiojo karo metais“.

Pristatyme dalyvaus autorė dr. L. Laučkaitė, dailės istorikė Rasa Antanavičiūtė, kultūros istorikas Eligijus Raila, istorikas Tomas Balkelis. Pokalbį moderuos dailės istorikas Ernestas Parulskis.

 

Žymos:
NMM biblioteka,