7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nijolės Vilutienės ir Mikalojaus Vilučio parodos atidarymas Videniškių vienuolyno muziejuje

Rengėjų inf.
Nr. 1 (1280), 2019-01-04
Anonsai Kultūra

Nijolė Vilutienė, Mikalojus Povilas Vilutis
Grafika, tapyba, skulptūra
Paroda
2019 01 19-03 30

Atidarymas: 2019 01 19, šeštadienį, 14 val.

Videniškių vienuolyno muziejus
Molėtų raj., Videniškių km., Šilelio g. 6a.
Darbo laikas: antradieniais-sekmadieniais 9-17
Organizatorius Molėtų dailės galerija


Regėtųsi,– netikėtoje vietoje sausio 19 dieną bus atidaroma žymios menininkų poros – Nijolės Vilutienės ir Mikalojaus Povilo Vilučio grafikos, tapybos ir objektų paroda. Toji vieta yra Videniškių vienuolyno muziejus ir tai paneigia teiginį, kad tai yra netikėta erdvė. Videniškiai, nedidelis bažnytkaimis visai šalia Molėtų jau nuo XIV amžiaus yra žinomi kaip kunigaikščių Giedraičių žemė. Didikų pakviesti atgailos kanauninkų ordino vienuoliai šią vietą XVII–XVIII amžiais pavertė svarbiu dvasingumo ir kultūros centru (palaimintojo Mykolo Giedraičio atminimas iki šiol gyvai yra saugomas čia, o anuometiniame vienuolyne buvo parašytas ir 1753 metais Vilniuje išleistas vėlyvojo Baroko literatūros perlas ir bestseleris – Mykolo Olševskio pamokslų rinkinys „Broma atverta ing viečnastį“.

Paroda, pristatanti du labai gerai atpažįstamus menininkus vis tik yra netikėta (ir lokacija tą siurprizo įspūdį tik sustiprina) tuo, jog joje ypač išsamiai pristatoma M. Vilučio tapybos kolekcija. Praeito amžiaus paskutinįjį dešimtmetį, ypač jo pradžioje, kuomet Lietuva atgavo nepriklausomybę, o menininkams atsivėrė plačiausi kūrybinės saviraiškos horizontai, anuomet jau žinomas grafikas, plakato meistas, iliustratorius intensvyviai tapė. Tai, ką kuria Mikalojus, ir taip labai aiškiai galima apibrėžti šiuolaikinio manierizmo, postmoderniojo siurrealizmo, naujojo baroko kategorijomis, tačiau tapybos plastika jo atveju yra kuo tikriausia minėtųjų apibrėžčių esencija.  N. Vilutienės – muzikaliai ir lyriškai jautrios piešinio adeptės grafika (estampai, piešiniai, akvarelė, tapyba) taip pat yra emocionaliai barokiška. Tad visiškai tikėta yra kūrybingosios poros pasirodymo vieta – renesansinis-barokinis Videniškių vienuolyno ansamblis su XVII amžiaus pradžioje Giedraičių rūpesčiu pastatyta vietinio „Atgimimo“ bažnyčia ir puikus, freskomis iliuminuotas rokokinis infulato (viršininko) namas.
Netikėta ši paroda dar yra ir tuo aspektu, jog jos metu tekstus rašantis, jau dvi knygas („Tortas“ ir „Sriuba“) išleidęs menininkas M. Vilutis skaitys naujus, niekur nepublikuotus savo rašinius (kurių yra prirašyta „iki lubų“), ateityje sugulsiančius į trečiąjį veikalą.

Ištraukas iš ankstesnių tekstų skaitys Nijolės ir Mikalojaus duktė – charizmatiškoji aktorė ir LMTA dėstytoja Aldona Vilutytė.

Parodos atidaryme taip pat dalyvaus, savo mintimis apie abiejų autorių kūrybą pasidalins menininkų gerbėjas, antikinės literatūros dėstytojas Paulius Garbačiauskas.

Po atidarymo visi svečiai kviečiami į ekskursiją po Videniškių vienuolyną ir bažnyčią, kurią ves muziejaus vedėja Virginija Bareikienė.

Žymos:
Rengėjų inf.,