7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Eglės Pilkauskaitės ir Živilės Minkutės paroda „MUTUUS COOPERATIO“

Kultūros ministerijos inf.
Nr. 42 (1279), 2018-12-21
Kultūra

Gruodžio 18 d., 16 val., Kultūros ministerijoje (III aukšte) atidaroma Eglės Pilkauskaitės ir Živilės Minkutės paroda „MUTUUS COOPERATIO“. Parodos atidarymas yra viešas, todėl visus maloniai kviečiame apsilankyti. Parodą apžiūrėti galite ir bet kuriuo kitu jums patogiu (ministerijos darbo laiko) metu.

Menininkių kūryboje ypač svarbus procesiškumas, kuris Eglės kūryboje pasireiškia per racionaliai išmąstytą koncepciją, o Živilės - per intuityviai kuriamą formą ir daugiasluoksniškumą. Autorės tyrinėja medžiagiškumą, cheminius procesu bei reakcijas, įvairių medžiagų dermę ko pasekoje kūrybos procesas balansuoja tarp spontaniško ir kruopštaus kūrinio konstravimo. Abi autorės linkusios kalbėti nuorodomis, darbai pasižymi lakoniška retorika ir abstrakčia vizualine raiška.

Eglę Pilkauskaitę kūryboje domina įvairios piešimo kryptys, kurios menininkės darbuose išsivysto į daug skirtingų vizualinio meno krypčių: fotografija, objekto menas, grafika, piešimas medžiagomis kaip smalkės, purvas ir kt. bei įvairių technologijų (rentgeno spinduliai, trimatė kompiuterinė grafika ir kt.) panaudojimas.

Menininkei yra svarbi ją supanti aplinka, ją domina vietos paveiktos gaisro, irimo, griūties procesų. Šiose vietose rastus artefaktus ji panaudoja perteikti nykimo grožį, griūties romantiką. Kvestionuodama visuomenės nustatytas grožio bei estetikos normas Eglė Pilkauskaitė kūryboje visuomet balansuoja tarp grožio ir bjaurumo ribos. Kūrinuose naudojamos pramoninės arba į amatą orientuotos medžiagos bei technologijos. Kūrybinėje praktikoje  daug dėmesio sutelkiama į patį procesą – tyrinėjamos skirtingos faktūros, tekstūros, kurias stengiamasi ne imituoti, tačiau reflektuoti patį procesą, kurio eigoje jos susidarė.

Eglės stiklo darbų konceptas - Estetinę darbo vertę kuria savotiškas naudojamų medžiagų konfliktas. Skiedikliu plaunamą (naikinamą) vaizdą bandoma išsaugoti ugnimi. Atlikdama fiksažo funkciją, ugnis įamžina susimuliuotą vaizdo nykimo "dramą". Kūrinio patirties dabartyje iškylantis dialektinis vaizdinys siekia aktualizuoti galimus yrančios atminties (užmaršties) naratyvus.

Simbiozė

Eglės Pilkauskaitės kūrinys „Simbiozė“ - tai skulptūrinis objektas, kurio formos pagrindas - medžio gumbas, kuris gali būti interpretuojama kaip medžio auglys. Nepaisant to, jog tai yra parazitinis darinys, būtent šis auglys simbolizuoja keistą simbiozę. Gumbas parodo, jog medis kenčia, tačiau žymiai daugiau žalos sukelia pašalinti šį darinį, tad šiuo atveju, medis tampa priklausomas nuo bendros egzistencijos su gumbu. Šis kūrinys yra unikalaus santykio tarp sergančiojo ir jo ligos tyrinėjimas.

Ši pasikartojanti tema menininkės darbuose – ritualinio pobūdžio kūrybinis procesas – reikalauja daug intesyvaus darbo bei brutalumo, kadangi gumbo atskyrimas nuo medžio yra greitas ir griaunantis veiksmas atliekamas kirviu. Finalinis objektas yra sukurtas iš bronzos, iš metalo lydinio, kuris tradiciškai yra asocijuojamas su vertinga medžiaga. Čia, ji įkūnija labai vertingą ryšį, kuris vaizduoja griaunančią bet kartu ir amžiną meilę, kuomet du sąjunginininkai negali egzistuoti vienas be kito.

Eglė Pilkauskaitė yra įgijusi piešimo bakalaurą Londono menų universiteto Camberwell menų koledže. Šiuo metu ji gyvena ir kuria Lietuvoje bei aktyviai dalyvauja įvairiose parodose ir meno projektuose užsienyje.

Apvalymas

Živilės Minkutės darbai  yra apie tobulybės siekimą ir ribotą laiką. Pavadinimas “apsivalymas” koduoja paskutinį darbe likusi veiksmą - buvusio darbo nuplovimą, patikslinant, darbas atliktas darbiasluoksnės monotipijos principu, kurio galutiniame taške visi sluoksniai buvo tiesiogiai nuplauti.

Živilės Minkutės darbuose emocijas virsta faktais, ji teigia, kad nėra tiesos ar melo - tik aplinkybės, kurios sluoksniuose kuria individualius pasaulius, kaip laiko tėkmėje išsidėlioję dažų sluoksniais sukuria darbus. Autorė kviečia pagalvoti apie žodį, bet neišvengiamai labai subjektyviai atsakomus klausimus - Ar tu gali jausti šviesą? Koks yra šalto oro kvapas? Klausimai, kurių atsakymai atsiremia į asmenines patirtis, lygiai taip pat kaip ir žvilgsnis žiūrint į absktacinius meno kūrinius.

Živilė Pilkauskaitė yra įgijusi grafikos bakalaurą Vilniaus dailės akademijoje, tesdama studijas toliau Vilniaus dailės akademijoje įgijo grafikos magistrą. Šiuo metu Živilė gyvena ir kuria Vietname“.

Kuratorius – Karolis Gužas