7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kultūros edukacijos projektas „Menas užaugti“

LDS inf.
Nr. 41 (1278), 2018-12-14
Kultūra Kultūra vaikams

Kultūros edukacijos projekto paroda
LDS galerija ARKA
Aušros Vartų g. 7, Vilnius
2018 m. gruodžio 13 – 29 d.
Parodos pristatymas gruodžio 15 d., šeštadienį, 13 val.

                Kultūros edukacijos projektas  „Menas užaugti“, vykdomas nuo 2015 m., per ketverius metus stipriai pažengė į priekį ir iš patrauklios idėjos tapo realybe: Vilniaus vaikų globos namų auklėtiniai ir dienos centrus lankantys vaikai puikiai žino, kas yra dailės parodos ir dažnai bei noriai jose lankosi. Vaikai yra susipažinę su įvairiomis meno rūšimis ir atlikimo technikomis, patys išbandę ne tik piešimą, bet ir grafiką, tapybą, skulptūrą, keramiką, tekstilę, sukūrę daug gražių darbelių ir atradę kūrybos džiaugsmą. Aplankyta nemažai dailės parodų, muziejų, surengta keliasdešimt edukacinių užsiėmimų, kelios vaikų darbų parodos, išleistas projektą pristatantis leidinys, vaikų darbelių atvirukų rinkiniai. Apie šią programą rašė žiniasklaida, ją palankiai vertina su vaikais dirbantys pedagogai, globos įstaigų vadovai.


              Projektas prisideda prie vaikų globos namų auklėtinių ir dienos centrų lankytojų ugdymo, vaikų meninio akiračio plėtimo. Šis bendravimas skatina domėjimąsi šiuolaikine daile ir menu apskritai, tuo pačiu praturtina ir plečia vaikų iš probleminių, nepilnų, daugiavaikių ir socialiai remtinų šeimų kultūrinius poreikius bei gyvenimo pažinimo ribas, skatina jų socialinius įgūdžius.


             Dauguma su galerija bendradarbiaujančių menininkų ir kuratorių yra išskirtinės asmenybės, puikūs ir patyrę pedagogai, dėstantys įvairiose Vilniaus dailės mokyklose ir VDA, turintys ilgametę bendravimo su įvairaus amžiaus vaikais bei jaunimu patirtį. Po kiekvienos aplankytos parodos dailininkai praveda užsiėmimus, kur kartu piešia, klijuoja, lipdo, audžia, velia, pina ir daro kitokius dailės darbelius. Taip pat kartu užkandžiauja, aptaria sukurtus darbus. Užsiėmimai su vaikais vyksta nedidelėmis grupėmis pagal amžių ir interesus, kad dalyviai galėtų atsiskleisti, aktyviai dalyvauti.


               Kiekvienais metais vaikai supažindinami su naujai atsidariusiais muziejais, galerijomis, įdomiomis miesto erdvėmis. 2018 m. vasarą vaikai dairėsi po šiuolaikinio meno mugę „Art Vilnius“, rinko labiausiai patikusį meno kūrinį. Rudenį  lankėsi MO Modernaus meno centre, bendravo su menininkais Algirdu ir Remigijum Gataveckais, kurie patys didžiąją savo gyvenimo dalį praleido vaikų globos namuose. Nacionalinėje galerijoje vaikai susipažino su Antano Sutkaus fotografijos „Kosmosu“, dalyvavo edukaciniame užsiėmime, „Lėlės“ teatro parodoje gamino trimačius žaisliukus su Rimantu Driežiu, o „Skalvijos“ kino centre žiūrėjo kalėdinę pasaką apie Spragtuką ir keturias karalystes...


                 Po aplankytų kultūros renginių ir parodų vaikai su menininkais apsilanko kavinėje, kur visi kartu užkandžiauja, pasidalina įspūdžiais, išmoksta gražaus elgesio prie stalo viešoje vietoje. Tokios išvykos suteikia socialinės globos namų vaikams neįkainojamos patirties ir akivaizdų pozityvaus gyvenimo pavyzdį. Smagu matyti, kaip vaikai su džiaugsmu atvyksta į susitikimus, kaip blizga jų akys, kaip jie noriai bendrauja, klausinėja, kaip nuoširdžiai mojuoja atsisveikindami. Per ketvertą metų vaikai gerokai paaugo, iš globos namų šeimynų persikėlė gyventi į butus įvairiose Vilniaus vietose, tačiau bendravimas, draugystė ir tvirti ryšiai išliko, kai kas net ketina pasirinkti dailės ar dizaino studijas VDA, kai baigs mokyklą.


               Šia ilgalaike meno pažinimo programa siekiama sumažinti kultūrinę atskirtį tarp vaikų, gyvenančių globos įstaigose ir šeimose, sudominti juos meno pasauliu, padėti jiems suprasti ir atrasti dailę, muziką, teatrą, suteikti jų gyvenimui kuo daugiau šviesių spalvų.
Projekto iniciatorė ir kuratorė – dailininkė Dovilė Tomkutė, informacija tel. 8 688 26875

Žymos:
LDS inf.,