7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Knygos „Optimizmo architektūra: Kauno fenomenas 1918–1940“ pristatymas ir susitikimas su autoriais

NMKČDM inf.
Nr. 40 (1277), 2018-12-07
Anonsai Kultūra

Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje, V. Putvinskio g. 55, Kaune gruodžio 13 d., ketvirtadienį, 18 val. įvyks knygos „Optimizmo architektūra: Kauno fenomenas 1918–1940“ pristatymas ir susitikimas su autoriais.

Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečio proga meno ir architektūros istorikų Marijos Drėmaitės, Giedrės Jankevičiūtės ir Vaido Petrulio sumanytos parodos katalogas išaugo į analogų neturinčią knygą „Optimizmo architektūra: Kauno fenomenas 1918–1940“, kurios lietuviškas tiražas buvo žaibiškai išpirktas, o angliška versija (vertėjas Darius Sužiedėlis) apkeliavo didelę dalį pasaulio.


Pristatymo vakaro metu knygos autoriai ir parodos kuratoriai Giedrė Jankevičiūtė, Vaidas Petrulis, Viltė Migonytė-Petrulienė ir Paulius Tautvydas Laurinaitis papasakos apie „Optimizmo“ atsiradimą bei keliones ir pristatys naują lietuviškos knygos leidimą. Pokalbį moderuos knygos sudarytoja Marija Drėmaitė.

Kauno moderniosios architektūros paveldą pasauliui pristatanti knyga yra ne vien apie miestą ir ne vien apie architektūrą. Ji yra apie nuolat gimstančias ir žlungančias viltis, apie kūrybos pastangas ir įkvepiantį optimizmą, apie idėjų ir formų migraciją, lokalumą ir bendrumą, apie meną ir laisvę, karą ir priespaudą. Apie praeities formų ir idėjų kaitą bei jų santykį su šiandiena.

Knygos autoriai: Giedrė Jankevičiūtė, Vaidas Petrulis, Vilma Akmenytė-Ruzgienė, Norbertas Černiauskas, Paulius Tautvydas Laurinaitis, Viltė Migonytė-Petrulienė, Marija Drėmaitė.

Knygoje publikuojama 580 archyvinių iliustracijų ir šiuolaikinių nuotraukų (fotografai Gintaras Česonis ir Norbert Tukaj).


Knygą išleido leidykla LAPAS, bendradarbiaudama su Lietuvos nacionaline UNESCO komisija.

Knygos leidimą parėmė Kultūros ministerija ir partneris – Kaunas 2022 – Europos kultūros sostinė.

 

Žymos:
NMKČDM inf.,