7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paskaitų ciklas „Krikščioniškas menas sekuliariame pasaulyje“

BPM inf.
Nr. 35 (1272), 2018-11-02
Anonsai Kultūra

2018 m. lapkričio 8–10 d. Bažnytinio paveldo muziejuje (Šv. Mykolo g. 9) vyks visiems atviras studijų savaitgalis „Krikščioniškas menas sekuliariame pasaulyje“. Tris vakarus Lietuvos ir Prancūzijos mokslininkai nagrinės modernaus ir šiuolaikinio krikščioniško meno problematiką. Renginiai nemokami, maloniai kviečiame dalyvauti!

Paskaitų ciklas organizuojamas bendradarbiaujant su Paryžiaus Menų teologijos aukštojo mokslo instituto (Institut Supérieur de Théologie des Arts, ISTA), Vilniaus universiteto ir Vilniaus dailės akademijos dėstytojais. Visi pranešimai bus skaitomi lietuvių ir prancūzų kalbomis (su vertimu).

Lapkričio 8 d., ketvirtadienį, 17 val. Vilniaus universiteto Kontinentinės filosofijos ir religijos studijų katedros profesorius Tomas Sodeika skaitys pranešimą „Krikščioniškas menas – contradictio in adiecto?“, skirtą aptarti pačios krikščioniško meno sąvokos prieštaringumą. 18 val. Paryžiaus Menų teologijos aukštojo mokslo instituto dėstytojas, meno istorikas ir Paryžiaus menininkų bendruomenės kapelionas Michelis Brière’as kalbės apie religinio kino atsiradimą ir problematiką pranešime „Krikščioniškas menas priimti kiną“.

Lapkričio 9 d., penktadienį, 17 val. dailės istorikė ir paveldosaugininkė, nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos ekspertė dr. Margarita Janušonienė pristatys pranešimą „Krikščioniško meno pavidalai sekuliariame pasaulyje: tarp tradicijų ir naujovių“. 18 val. Paryžiaus Menų teologijos aukštojo mokslo instituto dėstytoja, teologė ir moderniosios dailės tyrinėtoja, evangelikų reformatų bendruomenės pastorė Martine Grenier apžvelgs XIX–XX a. religinės dailės pokyčius pranešime „Nuo XIX iki XX amžiaus: religinio atvaizdo krizė Europoje ir jos atgarsiai Prancūzijoje“.

Lapkričio 10 d., šeštadienis, bus skirtas kalbėti apie šiuolaikinę religinę dailę. 17 val. pranešimą „Agamemnono skausmas, arba saikas dailėje“ skaitys dailėtyrininkė, Vilniaus dailės akademijos profesorė Giedrė Mickūnaitė. 18 val. Martine Grenier pristatys antrąjį pranešimą „Tarp ištikimybės ir maišto: „Paskutinė vakarienė“ šiuolaikiniame mene. Keletas pavyzdžių“.


Tarptautinio paskaitų ciklo tikslas – sukurti erdvę diskusijai apie krikščionišką meną ir jo reikšmę šiuolaikinėje visuomenėje, kurioje religinio meno tema yra atrandama iš naujo ir skirtingais aspektais nagrinėjama menininkų, menotyrininkų, filosofų, teologų darbuose. Ši tema iš esmės susijusi ir su Bažnytinio paveldo muziejaus veikla – bandymu šiandienos žmogui kalbėti apie krikščionišką paveldą, atrasti ir suprasti jo turtingumą, reikšmę Lietuvos ir pasaulio kultūrai.

Organizatoriai: Bažnytinio paveldo muziejus, Vilniaus Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo dominikonų vienuolynas
Rėmėjai: Vilniaus arkivyskupija, Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija
Daugiau informacijos: tel. 8 684 07792, el. p. [email protected]
www.bpmuziejus.lt

Žymos:
BPM inf.,