7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Spalio 12-15 dienomis Italijoje vykusioje Veronos Meno mugėje Lietuvos galerijos ir menininkai sulaukė komplimentų ir dėmesio

Julija Reklaitė
Nr. 33 (1270), 2018-10-19
Kronika

Keturioliktą kartą vykusioje Veronos meno mugėje šiais metais debiutavo nauja programa pavadinimu „Focus on“, kurios akcentu tapo valstybės atkūrimo šimtmetį mininti Lietuva. Šia programa siekiama mugės tarptautiškumo, ArtVerona akcentavusi Lietuvą siekė kolekcininkus ir svečius supažindinti su nauja šiaurės rytų kultūros kryptimi, tad mugėje koncentruotoje saloje prisistatė net penkios galerijos iš Lietuvos.


Tarp keturių didžiausių meno mugių Italijoje įsitvirtinusi Veronos meno mugė pastaruosius kelerius metus pastebimai auga. Augančiais skaičiais džiaugėsi ją uždarydami mugės rengėjai, mugėje dalyvavo 150 galerijų, pristačiusių darbus nuo modernaus iki šiuolaikinio meno, 14 nekomercinių erdvių, taip pat 18 eksperimentinių projektų, mugėje dalyvavo apie 500 kolekcininkų porų ir apsilankė 23,000 lankytojų.


Mugės meno vadovė Adriana Polveroni viename iš interviu pasidžiaugė ir Focus programa “Focus on koncentruojasi į penkias jaunas galerijas, kai kurias ypač jaunas, kurios  mums atskleidžia Lietuvos kultūros lauko gyvybingumą, gaivumą ir augimą. Lankydamasi Vilniuje, Lietuvos sostinėje, susitikusi su galerijomis likau sužavėta jų entuziazmo ir darbo kokybės. Tikiuosi, jog ši užkrečianti energija paveiks ir Italų publiką, nes mes stengiamės pristatyti ne tik galerijas, bet ir kultūrinį kontekstą, platesnę šio jauno kultūrinio pasaulio viziją“.


ArtVerona meno mugės tema buvo „Utopija: svajonė ar grėsmė?“, greta mugės vyko lydinčios parodos, praplečiančios temą, specialūs renginiai kolekcininkams. Mugėje vyko ekskursijos viena jų, su kuratore ir meno kritike Benedetta Carpi de Resmini po Lietuvos galerijas. Mugėje vyko ir pokalbiai apie įvairias kolekcijas, kaip gyvenimo aistrą, viename jų buvo kalbama apie Lietuvą, dalyvaujant Lewben Art Foundation partneriui Viliui Kavaliauskui, konsultantei, kuratorei Francesca Ferrarini ir kultūros atašė Italijoje Julijai Reklaitei. Susitikimų su menininkais programoje „Aš kūrinys ir tu“ dalyvavo ir savo kūrybą pristatė Eglė Ridikaitė.


Kultūros žurnalas Artribune rekomendavo 10 galerijų, kurias būtina aplankyti mugėje, tarp jų išskyrė ir Contour art gallery iš Lietuvos stendą, kuriame „pristatomi darbai savo raiškos priemonėmis nors yra tapyba ir grafika, tačiau labiau primena instaliaciją“ (stendą projektavo architektas Arūnas Arlauskas). O Mantovos kunigaikščių rūmų muziejus (Palazzo Ducale di Mantova) pasirinko šios galerijos pristatytą menininkę Laisvydę Šalčiūtę rengti parodą 2019 metais kartu su skulptoriumi Gehrad Demetz. Muziejaus vadovai gyrė Šalčiūtės paprastą ir kartu dramatišką meninę kalbą, siekį naudojant figūratyvius meno istorijos elementus, mitologinius ir religinius įvaizdžius kurti inovatyvų šiuolaikinį pasakojimą.


Kultūros žurnalas Exibart aprašydami Lietuvos pasirodymą negailėjo komplimentų visoms galerijoms, prognozavo, jog tokia šviežia ir neatrasta kultūros sala turėtų džiuginti kolekcininkus, aptarė tiek raiškos priemones (nuo tapybos iki kinetinės skulptūros), tiek gvildenamas temas (feminizmas, rekonstrukcija, minimalizmas, ironija), džiaugėsi atradimais, ir rekomendavo nepražiopsoti kūrinių, kaip Audra Vau pristatytas video kūrinys su Jono Meko atvaizdu „Poetai niekada nemiega“. Pasak Exibart, Focus on Lithuania pristatė iki šiol neatrastą, bet itin įdomią šiuolaikinio meno nišą.


Galerijų pasirodymas Veronos meno mugėje buvo inicijuotas bendradarbiaujant su Jurgita Juospaityte Bitiniene (The Rooster gallery), kuri sutelkė visas penkias galerijas bendram projektui, toks eksperimentinis Lietuvos pasirodymas užsienio meno mugėje vyko pirmą kartą. Galerijų pasirodymą iš dalies rėmė Lietuvos kultūros taryba, Focus On Lithuania vyko bendradarbiaujant su Lietuvos kultūros institutu.


ArtVerona mugėje dalyvavo:
„The Rooster Gallery“ (menininkai: Kristina Alisauskaitė, Auksė Miliukaitė, Andrius Zakarauskas)
„Contour art Gallery“ (menininkai: Laisvydė Šalčiūtė, Eglė Ridikaitė, Rūta Vadlugaitė)
Galerija „Meno parkas“ (menininkai: Sonata Riepšaitė, Rosanda Sorakaitė, Remigijus Treigys, Tomas Vosylius)
Galerija „AV17“ (menininkai: Nerijus Erminas, Tauras Kensminas, Rimantas Milkintas, Rafal Piesliak)
Galerija „Meno niša“ (menininkai: Rūta Katiliūtė, Gintaras Makarevičius, Kęstutis Svirnelis, Monika Plentauskaitė, Audra Vau)

 

Žymos:
Julija Reklaitė,