7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Seime – paroda, skirta Laisvės dienai ir 25-osioms Rusijos kariuomenės išvedimo iš Lietuvos metinėms paminėti

LR Seimo inf.
Nr. 26 (1263), 2018-06-29
Kronika

Lietuvos laisvės gynėjų galerijoje (Seimo I rūmai) eksponuojama fotografijų paroda „25 metai be okupacinės kariuomenės“, skirta Laisvės dienai ir 25-osioms Rusijos kariuomenės išvedimo iš Lietuvos metinėms paminėti.

Parodoje eksponuojamos žymaus Atgimimo laikotarpio fotokronikininko, buvusio informacinės agentūros TASS fotokorespondento Romualdo Jurgaičio nuotraukos. Parodai atrinktos nuotraukos unikalios ir reikšmingos keliais aspektais. Pirmiausiai, tai Romualdo Jurgaičio fotografijos, iliustruojančios okupacinės kariuomenės veiklą Lietuvos Respublikoje 1990–1991 m., kai žlungančios Sovietų Sąjungos karinės struktūros, persekiojo, kalino, smurtavo prieš Lietuvos piliečius. Nuo 1991 m. sausio iki 1991 m. rugpjūčio mėn. pučo buvo vykdoma prieš Lietuvos valstybę ir jos piliečius nukreipta atvira sovietų agresija. Persekiojami ir kalinami šauktinio amžiaus sulaukę ir tarnauti svetimoje kariuomenėje atsisakę ar iš jos pabėgę jaunuoliai.

Dirbdamas ELTA fotokorespondentu Romualdas Jurgaitis turėjo galimybę patekti į Lietuvos teritorijoje dislokuotų Sovietų Sąjungos karinių dalinių teritoriją ir fiksuoti istorinius kadrus „iš kitos barikadų pusės“.

Demokratinių jėgų pergalė vadovaujant Rusijos prezidentui Borisui Jelcinui leido inicijuoti sėkmingas tarpvalstybines derybas, lėmusias planinį tuo metu jau Rusijos kariuomenės išvedimą iš Lietuvos. Šį milžinišką atkurtos Lietuvos valstybės politinį laimėjimą detaliai užfiksavo ir Romualdas Jurgaitis. Kaip patvirtino pats nuotraukų autorius, tų dienų sąlygomis jis buvo mobilus fotografas, turėjęs asmeninį automobilį ir galėjęs operatyviai nuvykti į įvykio vietą. Būtent šios aplinkybės leido fiksuoti unikalius istorinius kariuomenės išvedimo iš Vilniaus, Kauno, Kazlų Rūdos, Visorių, Mickūnų, Utenos ir Zarasų rajonų kadrus.

Vienintelė neautorinė parodoje „25 metai be okupacinės kariuomenės“ eksponuojama fotografija yra iš Lietuvos centrinio valstybės archyvo – joje vaizduojama Lietuvos Respublikos valstybės sieną kertanti Sovietų Sąjungos kariuomenė 1940 m. birželio 15 d.

Paroda Lietuvos laisvės gynėjų galerijoje bus eksponuojama iki rugsėjo 3 d. Ją apžiūrėti galima penktadieniais atvirų durų valandų metu nuo 11 iki 15 val.

 

Daugiau informacijos:

Žydrūnas Mačiukas

Tel. (8 5) 239 6318, el. p. [email protected]

Žymos:
LR Seimo inf.,