7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Centrale Fies festivalyje Linos Lapelytės performansas „Candy Shop – the Circus“

Julija Reklaitė
Nr. 26 (1263), 2018-06-29
Kronika

Lina Lapelytė, pirmoji Lietuvos menininkė, dalyvaujanti šiuolaikinio performanso festivalyje Centrale Fies. Jos performansas „Candy Shop - the Circus“ vyks šį sekmadienį, liepos  22 dieną.


Centrale Fies pristato save, kaip performatyvių menų kūrybos aplinką. Tai nepriklausomas šiuolaikinio performatyvaus meno rezidencijų ir produkcijos centras, įsikūręs buvusioje ir iš dallies dar veikiančioje hidroelektrinėje Drodeseroje, Italijoje, remiamas Hydro Dolomiti Energia kompanijos. Tai pirmas Italijoje centras, įkurtas 1999 metais, jungiantis industrinį paveldą su šiuolaikinio meno reiškiniais. Jame dėmesys sutelktas į eksperimentavimą su praktika, produkcijos procesus, kuriuos skatina meninės rezidencijos bei plačiai suprantami performatyvūs menai. Tai erdvė, kuri visus metus yra dedikuota meniniam tyrimui, kritiniam požiūriui į šiandien aktualius reiškinius, kurioje ieškoma naujų meno proceso formų. Tai atvira kiekvienai disciplinai, temai ir požiūrio kampui platforma, kurioje kultūra suvokiama kaip instrumentas, kuriame susipina turizmas, žemdirbystė, dizainas ir edukacija.

Trisdešimt aštuntasis Centrale Fies rengiamas festivalis pavadintas Supercontinent. Jo šūkis skelbia – superkontinente tu gali pastatyti savo palapinę nakčiai dykumoje, o ryte atsidurti kalno viršūnėje. Tai jau antrus metus Centrale Fies nagrinėjama tema, festivalio formatu, kuomet yra ir eksperimentuojama ir rizikuojama institucijos, kuri yra koncentruota į meno produkciją, identitetu. Šiuo atveju Centrale Fies institucija pati tampa meno projektu, laidininku, inspiruojamu tiek menininkų, tiek aplinkos ir atvirkščiai.


Dviejų savaičių trukmės festivalyje rodomi ne tik Centrale Fies rezidencijoje sukurti, bet ir kviestiniai performansai, vienas iš jų – Linos lapelytės “Candy Shop - the Circus”.

Candy shop yra 50 cent sukurtas repo hitas. “Candy Shop - the Circus” yra performansas, kuriame perdirbami repo muzikoje užkoduoti galios žaidimai, į lopšines, pasakojančias apie grožį, lytį, kasdienybę. Tai septyniom moterims, vyrų chorui, būgnininkei ir  marširuojančiam orkestrui sukurta opera, kurioje jungiami hip-hop tekstai elektronika ir videovaizdai, kurie kviečia kartu permediduoti galios hierarchijas.


Linos Lapelytės praktikos kyla iš muzikos ir flirtuoja su popkultūra, lyties bei amžiaus stereotipais ir nostalgija. Lina eksperimentuoja su įvairiomis performatyvumo praktikomis, peržengdama žanro ribas, įtraukdama folkloro ritualus, jungdama juos su populiariąja muzika bei operos formatais. Jos, kartu su Rugile Barzdžiukaite ir Vaiva Grainyte sukurta opera “Saulė ir jūra” atstovaus Lietuvą 2019 metų Venecijos meno bienalėje.

Linos Lapelytės performansas vyks šį sekmadienį, liepos 22 dieną, Centrale Fies Turbina 1 salėje. Tai bus premjera Italijoje. “Candy Shop - the Circus” festivalyje vyks bendradarbiaujant su Lietuvos kultūros institutu.


Daugiau informacijos rasite čia:
http://www.centralefies.it/supercontinent2/program-lw-linalapelyte.html
http://www.linalapelyte.com/

 

 

Žymos:
Julija Reklaitė,