7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kaune, Broniaus Elsbergo projektuotame name atkurtos išskirtinės lauko durys

Rengėjų inf.
Nr. 26 (1263), 2018-06-29
Kronika

Kauniečiai ir miesto svečiai Putvinskio g. 32 esančiame name jau gali pamatyti unikalias, tarsi iš Pirmosios Respublikos nužengusias lauko duris. Jos atkurtos žymaus Pirmosios Respublikos architekto Broniaus Elsbergo projektuotame karininko ir verslininko Algirdo Sliesoraičio keturių aukštų name.
Durų atkūrimą inicijavo Kauno organizacija „Gražinkime Kauną“, mieste subūrusi Kauno durų koaliciją ir raginanti atkurti autentiškus mažosios architektūros elementus  ar bent nekeisti Pirmosios Respublikos durų metaliniais,  plastmasiniais pakaitalais.
Originalias duris suprojektavo Bronius Elsbergas
Namą, kurio dabartinis adresas - Putvinskio g. 32 Bronius Elsbergas (1901 – 1998) suprojektavo 1938 metais. Tais metais jis kartu su S. Kudoko šeimos vila buvo apdovanotas premija už žymiausius metų architektūros darbus.


Charakteringiausia durų detalė -  originalios formos langas – atkartoja modernistinio pastato balkonų linijas ir formą, kurdamas bei atspindėdamas vieningą pastato formą.
Pastatą išskirtinai puošią ir granito lentelė, praeiviui primenanti, kad pastatą projektavo archiktektas Bronius (kituose šaltiniuose – Bronys) Elsbergas.


Įdomu tai, kad Elsbergas  savo projektuotų durų fotografijas eksponavo  Lietuvos dailininkų sąjungos III-ojoje Rudens dailės parodoje, atidarytoje Vytauto Didžiojo kultūros muziejuje Kaune 1937 m. gruodį.


Duris atkūrė pirmaujantys medžio meistrai
Duris restauravo UAB „Mokmedis“ vadovo Kęstučio Cikano vadovaujama medžio meistrų komanda.
Pasak meistrų, buvo paneigtas mitas, kad tarpukario meto durys privalėjo būti visiškai juodos – nuvalius sovietmečiu užteptus dažus, atsivėrė šviesaus ąžuolo faneruotė.
Durų apkaustymui naudotas dabar nedažnai pasitaikantis „naujasidabris“ – sidabro spalvos vario, nikelio ir cinko lydinys.


Durų Putvinskio g. atkūrimą finansavo ir namo gyventojai, ir Kauno durų koalicijos rėmėjai, ir "Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022" rengiama programa "Modernizmas ateičiai".

Daugiau informacijos - +370 670 17040, [email protected], www.grazinkimekauna.lt

Žymos:
Rengėjų inf.,