7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

2020-ieji paskelbti Lietuvos Steigiamojo Seimo šimtmečio metais

LR Seimo inf.
Nr. 20 (1257), 2018-05-18
Kronika

Minėdamas Steigiamojo Seimo susirinkimo dieną Seimas 2020-uosius paskelbė Lietuvos Steigiamojo Seimo šimtmečio metais. Už šį sprendimą (projektą Nr. XIIIP-1893(2) vienabalsiai balsavo 76 Seimo nariai.


Po dvejų metų sukanka 100 metų, kai 1920 m. balandžio 14–15 dienomis visuotiniuose tiesioginiuose rinkimuose slaptu balsavimu pagal proporcinę sistemą buvo išrinktas Lietuvos Respublikos Steigiamasis Seimas – pirmasis moderniųjų laikų Lietuvos parlamentas.
Seimas pabrėžė, kad 1920 m. gegužės 15 d. susirinkęs Steigiamasis Seimas proklamavo Lietuvos valstybės nepriklausomybę ir visų Lietuvos piliečių vardu aprobavo ir įtvirtino 1918 m. vasario 16 d. Lietuvos Nepriklausomybės Aktą, paskelbdamas Lietuvą demokratine respublika.


Priimtame dokumente pabrėžiamas Steigiamojo Seimo atliktas teisėkūros darbas – pirmosios nuolatinės Lietuvos Valstybės Konstitucijos ir kitų teisės aktų priėmimas, užbaigęs Lietuvos valstybės atkūrimo procesą. Kartu akcentuojama Steigiamojo Seimo svarba įtvirtinant Lietuvos Respubliką tarptautinėje arenoje ir tai, kad jis išlieka demokratinio parlamento pavyzdžiu.


Seimas iki 2018 m. liepos 1 d. pavedė Seimo Valstybės istorinės atminties komisijai parengti ir pateikti Vyriausybei Lietuvos Steigiamojo Seimo šimtmečio metų minėjimo programos metmenis.
Vyriausybei pasiūlyta šių metmenų pagrindu parengti ir patvirtinti Lietuvos Steigiamojo Seimo šimtmečio metų minėjimo 2019–2022 metų programą ir numatyti lėšų jai įgyvendinti.


Seimas taip pat pasiūlė savivaldybėms, bendruomenėms, visoms institucijoms, organizacijoms ir piliečiams aktyviai dalyvauti įgyvendinant programos projektus, o visoms valstybės institucijoms – programą, kaip ilgalaikę ir prioritetinę, įtraukti į savo veiklos planus.

Parengė
Informacijos ir komunikacijos departamento
Spaudos biuro vyriausiasis specialistas
Rimas Rudaitis
Tel. (8 5)  239 6132, el. p. [email protected]

Žymos:
LR Seimo inf.,