7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nacionalinėje dailės galerijoje – galimybė paveikslus pažinti lytėjimu

LDM inf.
Nr. 9 (1246), 2018-03-02
Anonsai Kultūra

Kovo 7 d., trečiadienį, 11 val. Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) rengiama spaudos konferencija, kurioje bus pristatyta taktilinių reprodukcijų paroda „BLIND DATE“, skirta lytėjimu pažinti vizualaus meno kūrinius. Spaudos konferencijoje dalyvaus projekto kuratoriai Agnė Matulevičiūtė ir Matas Drukteinis, skulptorius Jonas Aničas, konsultantė Irma Jokštytė, renginį moderuos NDG vedėja Lolita Jablonskienė. Parodos atidarymas kovo 7 d. 18 val.

Paroda „BLIND DATE“ (liet. „Aklas pasimatymas“), kuria siekiama sudaryti sąlygas regėjimo negalią turintiems žmonėms susipažinti su nacionaliniu dailės paveldu ir taip ugdyti jų meninio suvokimo kompetencijas, parengta bendradarbiaujant su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga bei LDM Nacionaline dailės galerija. Ekspoziciją sudaro skulptorių Jono Aničo ir Mato Janušonio sukurtos reljefinės paveikslų reprodukcijos, kurias galima liesti rankomis ir tokiu būdu pažinti paveikslo turinį.
Į NDG nuolatinę XX-XXI a. ekspoziciją įsiterpiančios taktilinės reprodukcijos veda per skirtingas XX a. lietuvių tapybos stilistines kryptis, asmenybes bei tematikas, regos negalią turintiems leis pažinti gamtos ir miesto peizažus, portretus ir žmogaus kūno judesius, siurrealistinius vaizdinius.


Kaip pasakoja parodos „BLIND DATE“ kuratoriai Agnė Matulevičiūtė, Matas Drukteinis ir Eglė Nedzinskaitė, didžiausias iššūkis buvo atrinkti tokius paveikslus, kurie reikšmingai praplėstų regėjimo negalią turinčių žmonių žinias ir suvokimą apie lietuvių dailę, atskleistų jos įvairovę ir  kartu  atitiktų bendruomenės poreikius ir tam tikrus kokybinius standartus.


 „Parodą parengti padėjo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos konsultantai Irma Jokštytė ir Alvydas Valenta, taip pat šioje srityje bene didžiausią patirtį Lietuvoje sukaupusi menotyrininkė Diana Raudonienė. Tikimės, kad ekspozicija ir ją lydintys renginiai bus įdomūs ir naudingi neregių bendruomenei, taip pat paskatins diskusijas visuomenėje apie kultūros ir meno įstaigų prieinamumą žmonėms su įvairiomis negaliomis, atkreips dėmesį į profesionalaus meno galią mažinti atskirtį“, – pasakoja parodos kuratoriai, pabrėždami, kad siekiant pristatyti įvairesnį lietuvių vaizduojamojo meno spektrą, tikimasi ateityje plėsti taktilinių kūrinių kolekciją.
Taktilinė paroda „BLIND DATE“ Nacionalinėje dailės galerijoje veiks iki balandžio 8 dienos.

Parodos kuratoriai: Agnė Matulevičiūtė, Matas Drukteinis, Eglė Nedzinskaitė
Reprodukcijų autoriai: Jonas Aničas, Matas Janušonis
Konsultantai: Irma Jokštytė, Alvydas Valenta
Organizatoriai: VšĮ „Krantas“, VšĮ „Meno genas“
Partneriai: Lietuvos dailės muziejus, Nacionalinė dailės galerija, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, Užupio meno inkubatorius
Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, „ElektroMarkt“, „Vieversio kulniukai“, „VOX ART“

Daugiau informacijos: Matas Drukteinis, el. p.: [email protected], tel.: 865633768; www.ndg.lt, www.taktilineparoda.lt
Nacionalinė dailės galerija, Konstitucijos pr. 22, LT-08105 Vilnius

 

Žymos:
LDM inf.,