7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Šilainiai Project“ diskusija Kaune: rezidencija kaip specifinės vietos tyrimas

Rengėjų inf.
Nr. 41 (1235), 2017-12-08
Kronika

Gruodžio 7 d., ketvirtadienį, 18 val. VDU menų galerijoje 101 (Muitinės g. 7, Kaunas) vyks „Šilainiai Project“ meno rezidencijos inicijuojama diskusiją apie rezidenciją kaip specfinės vietos tyrimą. Dalyvauja Šilainiai Project rengėjai Evelina Šimkutė ir Egidijus Bagdonas, moderuoja Vaida Stepanovaitė.

„Šilainiai Project“ menininkų rezidencija, pirmaisiais metais atlikusi tyrimus Lietuvoje užgimstančios kultūros decentralizacijos praktikos kontekste, šiemet koncentruojasi į specifinės vietos tyrimus. Menininkai užsieniečiai, šilainiškiai ar kauniečiai savo kūrybinę praktiką parėmė fiziniu bei socialiniu lokalumu, virtusiu skirtingais rezultatais. Rezidencijos atvirumas leido skirtingai aktyvuoti kiekvienam dalyviui bei jį laikinai supusiai bendruomenei svarbius klausimus, praktikas, sąryšius ir atskleisti vietos specifiką iš daugybės savitų kampų. Įsikūrę laikinas„studijas” viešojoje bibliotekoje, mokykloje, forte, bute ar tiesiog po atviru dangumi, atvykę menininkai formavo individualias ir atviras kūrybines erdves, paliekančias fiziškai laikinus, bet, tikėtina – socialiai, kultūriškai išliekančius pėdsakus augančio socialiai angažuoto „Šilainiai Project“ kontekste.

Diskusijoje norima susitelkti į „Šilainiai Project“ rezidencijos antramečius procesus ir Šilainius kaip tyrimo vietą. Bus kalbama apie šios rezidencijos bei panašaus formato projektų esamą ir galimą poveikį, atsižvelgiama į vietos specifikos klausimus ir brėžiami tolimesni meniniai, socialiniai vektoriai.

Iki gruodžio 8 d. galerijoje veikia „Šilainiai Project“ rezidencijos paroda mini antruosius šios miesto centro ribas peržengiančio projekto metus, užsienio bei vietinių kūrėjų praleistus ieškant Šilainių mikrorajono tapatybės per kūrybą, dialogą, tyrimą. Šilainių viešoms erdvėms atviri menininkai ir jiems atvertos viešosios erdvės kuria santykį tarp šilainiškių ir juos supančių architektūrinių, urbanistinių struktūrų. Šilainiai čia yra ne tik kūrybos objektas, bet ir dialogo dalyvis. Rezidencija „Šilainiai Project“ turtinga kūrybinių perspektyvų gausa. Kiekvienas dalyvis pasirinko sau aktualiausią mikrorajono emocinį, atminties tašką ar fizinę lokaciją ir tai aktyvavo skirtingais būdais – Šilainius kaip blokinių daugiabučių rajoną, kaip glaudžią bendruomenę, tik atrandamą įvietintą erdvę. Parodos dalyviai: Shota Kotake, Katrina Brown, Lahestan (Aleksander Haugen), Kauno gatvės menininkai kartu su Kauno Juozo Grušo meno gimnazijos mokiniais ir mokytojomis.

Evelinos Šimkutės kuruojamą „Šilainiai Project” rezidenciją iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba. Partneris Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Šilainių padalinys.

Žymos:
Rengėjų inf.,