7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lennart Mänd knygos meno ir įrišimų paroda „Saugantys istorijas“

Rengėjų inf.
Nr. 31 (1225), 2017-09-29
Anonsai Kultūra

Popierinės knygos yra socialinės sąveikos objektai, sukeliantys emocijas, asociacijas ir prisiminimus. Jos susideda iš turinio (knygos „kūno“) ir apvalkalo. Knyga „aprengiama“ naudojant medžiagų ir įrišimo būdų derinius, kurie lemia knygos turinio suvokimą. Meninis knygų įrišimas – išvystyta ir per daugelį metų įsitvirtinusi disciplina, egzistuojanti nuo spaudos atsiradimo laikų.
Šioje parodoje eksponuojamos įrištos knygos yra eksperimentai, kuriais ieškoma ryšių tarp amato ir pramonės, tiriama, kaip naujai pritaikyti rankų darbo technikas riboto kiekio knygų gamybai. Siekiama rasti paprastus ir funkcionalius technologinius sprendimus, kurie komercinei knygai suteiktų prabangesnę išvaizdą. Taip pat nagrinėjamos įvairios knygos detalės, naujos dangos ir medžiagos: nuo aukso lapų ar pergamentų iki spalvotų klijų, džiovintų augalų ir širšių korio.
Atrandant naujus medžiagų derinius ir žaismingai laužant nusistovėjusias taisykles kuriamos naujos savybės. Skaitmeniniame amžiuje individualizuota popierinė knyga turi perspektyvą tapti prabangos preke.
Instaliacijoje „Apdairumas“ (galerijos rūsyje) pergamentas naudojamas kaip membrana ir apvalkalas. Žinios, kaip dirbti su pergamentu, yra beveik prarastos, tačiau šis metodas yra galimybė išvaizdai suteikti naują veidą. „Kartais klausiu pats savęs, kiek svarbi materija, į kurią knyga įrišta, ir ar ji savaime pasakoja savo istoriją“, – svarsto parodos autorius Lennart Mänd.

Lennart Mänd magistro laipsnį įgijo 1998 m. Estijos dailės akademijoje, kur vėliau dėstė Odos meno fakultete. Nuo 2009 m. Lennart Mänd tapo Odos meno, aksesuarų ir knygų įrišimo dizaino fakulteto profesoriumi. Jis dalyvavo daugelyje parodų Estijoje ir užsienyje. Jo kūrinius galima rasti daugelyje muziejų ir privačių kolekcijų.
L.ennart Mänd yra vienas iš Estijos Meninio knygų įrišimo asociacijos steigėjų ir tarptautinės knygų įrišimo parodos „Scripta Manent“ lyderių. Menininkas dažnai dirba kaip ekspozicijų dizaineris.

Žymos:
Rengėjų inf.,