7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nauja meno galerija „Open Gallery“

Rengėjų inf.
Nr. 28 (1222), 2017-09-08
Anonsai Kultūra

Rugsėjo 8 d. menų fabrike „Loftas“ bus atidaryta pirmojo meno galerija po atviru dangumi Vilniuje –  „Open Gallery“.  Šioje erdvėje meno mylėtojai ras gatvės meno piešiniais naujam gyvenimui prikeltus industrinius pastatus, meno ir šviesos instaliacijas. Didydis galerijos atidarymas šiandien 19 val. vyks Vilniaus galerijų savaitgalio ir muzikos bei menų festivalio „Loftas Fest“ metu. Atidarymo metu galerijos lankytojų laukia ir įspūdingi meno performansų pasirodymai bei kino teatro seansai.

Pagrindinė šiandien „duris“ atversiančios unikalios meno galerijos tema – atgimimas. Šiuo tarpdisciplininiu meno projektu, suvienijančiu Lietuvos ir užsienio menininkus, siekiama atgaivinti buvusią industrinę Vilniaus miesto dalį, kurioje anksčiau buvo galima rasti tik pilkus fabrikus ir gamyklas.

„Open gallery“ galerija įsikūrė buvusios „Elfa“ gamyklos kieme, kur šiuo metu stovi menų fabrikas „Loftas“. Galerijos lankymas visiškai nemokamas ir atviras visiems bet kuriuo metu. Be to, abi „Loftas Fest“ festivalio dienas galerijoje bus vedamos ekskursijos, kuriose menininkė, rašytoja ir dailės kritikė Aistė Kiserauskaitė kiekvieną eksponuojamą darbą pristatys asmeniškai ir atskleis jo idėją bei menininko kūrybos ypatumus. Šio ekskursijos vyks rugsėjo 8-9 d. nuo 19 val. Eksursijos, kaip ir pati galerija – nemokamos.

Ypatinga kultūrine atmosfera galeriją pripildys menininkų Lino Kutavičiaus, Donato Norušio, Anitos Brunnauer, žinomos kaip nita., Evelinos Dapkutės, menininkių dueto „Sūpynės“, Gabrielės Černiavskajos bei Tomo Grunskio ir Mindaugo Reklaičio šviesos instaliacijos. Dalis instaliacijų bus interaktyvios – lankytojai patys galės įsilieti į kūrybinį procesą. Neįprastą skulptūrą galerijoje pristatys ir iraniečių kilmės skulptorė Zahra Shahabi.

Teatro bei šokio performansų mylėtojus džiugins Apeirono teatro, trupių „Okarukas“, „Ground Zero“ bei Rūtos Butkus pasirodymai. Galerijos erdvėje lankytojais ras ir naktinį kino teatrą, kuriame sutemus bus rodomi aktualiausi pastarųjų metų filmai iš viso pasaulio.

Gatvės menui neabejingus lankytojus stebins ir kvapą gniaužiantys „street art“ piešiniai ant sienų. Aplink „Loftą“ esančius pastatus savo idėjomis atnaujino menininkai iš Lietuvos ir užsienio šalių – tai „Perk up“, Krista Kurlionok – Feigelovitz, „DirtyElmo“, Guillaume Herr-Zekanowski, „Boicut“, Linas Kaziulionis, Jurgio Tarabildos ir Aisčio Kavaliausko duetas bei Robertas Armonas.

Pastatus naujam gyvenimui prikelti padėjo „VivaColor“ dažai, jie menininkams skyrė priemones, kurių dėka ant Naujamiesčio sienų gimė įspūdingi piešiniai. UAB „Tikkurila“ rinkodaros vadovė Rūta Labeikienė pasakoja, kad gatvės menas stebina, kuria modernumo įspūdį, keičia vietos emociją ir taip suteikia vertę miestui, todėl „VicaColor“ nuolat skatina panašius projektus ir jau yra įgyvendinę nemažai gatvės meno projektų Kaune, Klaipėdoje.

„Vienos iš svarbiausių „VIVACOLOR“ vertybių – novatoriškumas ir rūpinimasis aplinka, todėl stengiamės remti ne tik aplinką tausojančius, socialiai atsakingus, bet ir kūrybiškus, išliekamąją vertę turinčius miestui ir jo gyventojams skirtus projektus. Organizatoriams pristačius idėją nekilo abejonių dėl šio projekto rėmimo ir skatinimo jį įgyvendinti. Tai lėmė kelios priežastys. Pirma, „Open Gallery“ tikslai – prikelti buvusios gamyklos apleistas teritorijas naujam gyvenimui. Antra, unikali koncepcija – meno galerija po atviru dangumi. Ir svarbiausia, projekto reikšmė ir nauda Vilniaus miestui - menininkų darbai atgaivins industrinę miesto dalį, įprasmins pastatus, estetiškai ar konceptualiai paveiks kiekvieną, taip pat taps patrauklia vieta turistams“, – pasakoja R.  Labeikienė.

„Open Gallery“ atidarymo metu po atviru dangumi įsikurs ir speciali meno erdvė teatro ir šokio projektams – „Art Stage“. Ši meno pasirodymų erdvė kvies į teatrą ir šokį pažvelgti naujai – neįprastoje, industrinėje aplinkoje. Performatyvioje „Art stage“ erdvėje bus galima išvysti tris įspūdingus šokio spektaklius. Taip pat šioje erdvėje bus galima rasti naktinį kino teatrą, kuriame bus pristatyti įdomiausių trumpametražiai filmai iš viso pasaulio: net dvi kino festivalio „Future Shorts“ programos, taip pat dvi avangardinio Amerikos kino programos, kurias festivaliui skyrė Amerikos Ambasada Vilniuje. Šiose programose kino žiūrovai išvys daugiau nei 20 trumpų filmųm tarp kurių bus ir Jono Meko darbų. Kino teatre bus parodyta ir siurealistinė trumpametražė 3d animacija „Wizzard Alien Productions“.

Didysis „Open Gallery“ atidarymas jau šiandien nuo 19 val. Galeriją galima rasti menų fabriko „Loftas“ kieme, Švitrigailos g. 29, Vilnius.

Daugiau informacijos: www.menufabrikas.lt/loftas-fest

Žymos:
Rengėjų inf.,