7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paroda-konsteliacija „Dausuva“

NMM biblioteka
Nr. 27 (1221), 2017-09-01
Anonsai Kronika

Rugpjūčio 31–rugsėjo 29 d.

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje rengiamoje parodoje pristatomas projektas, kuris jau keletą metų veikia internetinėje platformojewww.thedeepsplash.com. Projektas prasidėjo nuo pokalbių su lietuvių menininkais, gyvenančiais užsienyje, o ilgainiui išaugo iki įvairių videodarbų konsteliacijos.
Joje – apsilankymai menininkų studijose, susitikimai, pokalbiai per „Skype“, vizijos, archyviniai kadrai, pačių menininkų videokūryba.

Šį projektą įkvėpė išsibarsčiusios kūrėjų istorijos, o parodoje prisimenama praėjusio amžiaus geografo ir visuomenės veikėjo prof. Kazio Pakšto (1893–1960) idėja įkurti vadinamąją atsarginę Lietuvą, kurią jis siūlė pavadinti Dausuva. Remdamasis klasikinėmis geopolitinėmis schemomis, tarpukariu K. Pakštas prognozavo, kad Lietuvai gresia pavojus. Jis baiminosi, kad stichiškai ir nekryptingai emigruojantys lietuviai ilgainiui lingvistiškai bei kultūriškai asimiliuosis su juos priimančių šalių tautomis. K. Pakšto požiūriu, emigraciją iš Lietuvos reikėtų planuoti bei reguliuoti, sukuriant lietuvių išeivių koloniją. Tuo tikslu jis tyrinėjo menkai gyvenamas teritorijas Brazilijoje, Kanadoje, Venesueloje, Belize, Angoloje.

Idėja atogrąžose įkurti lietuvių koloniją – fantastiška, utopinė, bet kartu praktiška ir prasminga. Ar galime lyginti nacionalinės tapatybės problemas anuomet ir dabar? www.thedeepsplash.com dalyviai mažai kalba apie lietuvybę, tautiškumą tiesiogiai. Globali tinklo ir fizinė erdvė skatina kitaip pažvelgti į nacionalinį identitetą ir suteikia jam takesnių formų. Dinamiškas būvis, geografinio nesvarumo būsena, kurią šiandien patiria vis daugiau žmonių, kartais gyvendami keliose vietose vienu metu, – kaip tai veikia kūrybą ir darbą? Daugelis kalbinamų kūrėjų gyvena įsilieję į tarptautinę terpę, savarankiškai, nepriklausydami nuo bendruomenės. Kokius jausmus kolonijos idėja kelia šiandien? Žvelgiant iš pasaulinės perspektyvos? Ar skristum atostogauti pas senelius į tropikų Belizą? Kaip dar galima interneto platformą išnaudoti bendruomenės būrimui ir kolektyvinei fantazijai? Ar „Dausuva“ galėtų būti lietuviškas žodžio „internetas“ vertimas?

Būdamas geografas, keliaudamas K. Pakštas stebėjo kultūrinę, politinę padėtį, aprašinėjo gamtą, rinko augalų pavyzdžius. Šie motyvai pasitelkiamai menininkės Ievos Rojūtės darbe „Oras man labai patinka, gamta graži, žmonės čia linksmesni“. Parodoje „Dausuva“ matysime Berlyne gyvenančios fotografės Julijos Goyd „Figūras“ – seriją išblankusių portretų, ieškančių fizinio kūno tęsinių, į Vilnių trumpam grįžusių Justino Vilučio, Mišos Skalskio darbus, Ulijono Odišarijos senelio, kitados Nacionaliniame dramos teatre vaidinusio Mažvydą, antakį, o nuolat keliaujančio Jokūbo Čižiko tekstas, stebintis miestą, įropos apsidairyti bibliotekoje. Greta vaizdo pokalbių ir susitikimų parodoje bus fotografijos darbų, instaliacijų, objektų, tekstų, publikacijų.

Parodoje pristatomi kūrėjai: Eglė Bazaraitė ir Eduardo Brito, Eglė Budvytytė, Tomas Čiučelis, Jokūbas Čižikas, Dorota Gawęda ir Eglė Kulbokaitė, Julija Goyd, Eglė Jauncėms, Vytautas Jurevičius, Geistė Kinčinaitytė, Valentinas Klimašauskas, Vsevolodas Kovalevskis, Lina Lapelyė, Milda Lembertaitė, Jonas Lozoraitis, Jonas Mekas, Andrius Mulokas, Robertas Narkus, Ulijona Odišarija, Gerda Paliušytė ir Gediminas G. Akstinas, Paul Paper, Eglė Rindzevičiūtė, Johnston Sheard, Miša Skalskis, Indrė Šerpytytė, Emilija Škarnulytė, Jennifer Teets, Justinas Vilutis, Vita Zaman.

Projekto www.thedeepsplash.com iniciatorė yra Lietuvos Respublikos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje Justė Kostikovaitė. Parodos kuratorės Monika Lipšic, dailininkė Ieva Rojūtė, asistentė Aldona Maja Kovaitė.

Laukiame visų susidomėjusiųjų parodos atidaryme – rugpjūčio 31 d. 18 val.


Trumpai apie parodą
Data: rugpjūčio 31–rugsėjo 29 d.
Atidarymas: rugpjūčio 31 d. 18 val.
Vieta: parodų salė, III a., ir Atrijus, V a.
Organizatoriai: „The Deep Splash“ rengėjai ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Rėmėja: Lietuvos kultūros taryba
įėjimas laisvas

 

Žymos:
NMM biblioteka,