7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Atraskite dailininkų rojaus pėdsakus Klaipėdoje ir Kuršių nerijoje

Rengėjų inf.
Nr. 25 (1219), 2017-06-23
Anonsai Kronika


Lietuvos kultūros pasaulį bei kiekvieno mūsų laisvalaikį praturtino naujas spalvingas projektas „Nuostabiosios žemės beieškant. Nuo Nidos dailininkų kolonijos iki Prano Domšaičio“, suteiksiantis ne tik smagių emocijų, estetinio pasigėrėjimo, bet ir atradimo džiaugsmą.
Tai vienas iš „Klaipėda – Lietuvos kultūros sostinė 2017“ švyturinių projektų, kurį inicijavo ir įgyvendina kelios nacionalinės ir vietos kultūros įstaigos, veikiančios Neringoje ir Klaipėdoje: LDM Prano Domšaičio galerija, VšĮ Thomo Manno kultūros centras, Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija ir VšĮ Rytų Prūsijos dailės mylėtojų draugija „Nidden“.

Šis unikalus projektas kviečia keliauti po pajūrio kraštą kultūrinio turizmo maršrutu ir atrasti XIX a.–XX a. pirmos pusės dailininkų rojaus pėdsakus Klaipėdoje ir Kuršių nerijoje – Smiltynėje, Juodkrantėje, Nidoje. „Nuostabiosios žemės“ paieškos pradžiugins ir nustebins ne tik besidominčius pajūrio krašto dailės paveldu, bet ir kiekvieną, neabejingą grožiui, kūrybai bei kelionėms.
„Pagrindinė šio projekto idėja ir tikslas – atgaivinti pajūrio krašto istorijos atkarpą, nugrimzdusią praeitin po Antrojo pasaulinio karo, o pristatomas kultūrinio turizmo maršrutas leis iš naujo atrasti Nidos dailininkų koloniją, gyvavusią nuo XIX a. pabaigos ir sukvietusią į Nidą daugybę menininkų iš ne tik iš Rytų Prūsijos, bet ir iš Europos. Juk ne paslaptis, kad pirmykštis Kuršių nerijos grožis bei pamariu srūvanti romantika žavėjo ir tebežavi kūrėjus“, – teigia Neringos muziejai ir Thomo Manno kultūros centro direktorė dr. Lina Motuzienė.

Šis kultūrinio turizmo maršrutas – tai spalvingas šiuolaikinis kelias per tradicinės kultūros lauką, kurį siūloma pažinti jums priimtiniausiu būdu: naudojantis interaktyviu žemėlapiu, kurį išvysite portale www.nuostabiojizeme.lt, arba popieriniu lankstiniu-gidu, kurį rasite Klaipėdos ir Neringos miestų turizmo informacijos centruose, LDM Prano Domšaičio galerijoje, Rašytojo Thomo Manno memorialiniame muziejuje Nidoje, Miniatiūrų muziejuje Juodkrantėje ir kt. Ieškoti „nuostabiosios žemės“ galės ne tik krašto gyventojai, bet ir užsienio svečiai, nes ir lankstiniai, ir interaktyvus žemėlapis pateikiami trimis kalbomis – lietuvių, anglų, vokiečių.

Šį maršrutą sudaro daugiau nei penkiolika „stotelių“, o jį pradėti galėsite nuo bet kurios jus labiausiai sudominusios. Tai atvira ir jokios sekos neribojama kultūrinė kelionė, suteiksianti daugybę galimybių atsidurti gamtos ir miestų erdvėse, leidžiančiose pajusti ir pažinti, ką patyrė to meto dailininkai, kuo juos žavėjo šis kraštas, bei kokį palikimą mes visi paveldėjome.
Tačiau norintiems „nuostabiąją žemę“ atrasti nuosekliai, siūlome kelionę pradėti nuo LDM Prano Domšaičio galerijoje veikiančios tapybos ir grafikos parodos „Nuostabioji žemė. Dailininkai Rytų Prūsijoje“ iš Aleksandro Popovo rinkinio. Vėliau žemėlapis jus nuves į ne vieną istorijos užmarštin nugrimzdusią, bet spalvingą Klaipėdos miesto erdvę.
Persikėlę į Smiltynę, galėsite ne tik pasigrožėti įkvepiančia Klaipėdos panorama, bet ir tapti pleneristu – liepą ir rugpjūtį, ketvirtadieniais, nuo 12 val., Smiltynės lankytojų centre vyks profesionalių dailininkų vedami plenerai. Jų metu prisiliesite prie drobės ir spalvų potėpiais atgaivinsite sielą. Kas žino, kokią kūrybos jėgą savyje aptiksite?
Iš Smiltynės keliaukime į Juodkrantę,  į Miniatiūrų muziejų – nuo birželio 1 d. muziejuje veikia tapybos ir grafikos paroda „Viena diena nuostabiojoje žemėje“ iš A. Popovo rinkinio.
Galiausiai „nuostabiosios žemės“ paieškos jus nuves į Nidą, kur XIX a.–XX a. pirmoje pusėje gyvavo Nidos dailininkų kolonija. Iki 1945 m. Nidoje kūrė per 300 dailininkų iš Rytų Prūsijos ir Vokietijos. Čia tvyrojo „laisvojo meno“ dvasia, įkvėpta Kuršių nerijos gamtos, pirmapradės stichijos, architektūros, žvejų gyvenimo būdo.
Nidoje maršrutas vingiuos per rašytojo Thomo Manno memorialinį muziejų, įvairias erdves, kur gyveno ir kūrė Nidos kolonijos dailininkai, ir nuves į Nidos bendruomenės namus, kuriuose nuo birželio 1 d. iki rugpjūčio 31 d. veikia tapybos paroda „Nuostabiosios žemės erdvės“ iš A. Popovo  rinkinio.
Jūsų laukia tikra atgaiva sielai, protui bei kūnui – tereikia žengti pirmą žingsnį!

Daugiau informacijos ieškokite projekto facebook paskyroje Kultūrinio turizmo maršrutas „Nuostabiosios žemės beieškant“ ir www.nuostabiojizeme.lt

Kultūrinio turizmo maršruto programa:

MARŠRUTO EKSPOZICIJA
Nuolatinė tapytojo Prano Domšaičio (1880–1965) kūrybos ekspozicija
LDM Prano Domšaičio galerija (Liepų g. 33, Klaipėda)

MARŠRUTO PARODOS
Nuostabioji žemė. Dailininkai Rytų Prūsijoje.  XIX a.–XX a. I. p. tapyba ir grafika iš A. Popovo rinkinio
Iki 2018 m. gegužės 18 d.
LDM Prano Domšaičio galerija (Liepų g. 33, Klaipėda)

Viena diena nuostabiojoje žemėje.  XIX a.–XX a. I. p. tapyba iš A. Popovo rinkinio
2017 m. birželio 1 d.–rugpjūčio 31 d.
Miniatiūrų muziejus (L. Rėzos g. 3, Juodkrantė, Neringa)

Nuostabiosios žemės erdvės. XIX a.–XX a. I. p. tapyba iš A. Popovo rinkinio
2017 m. birželio 1 d.–rugpjūčio 31 d.
Nidos bendruomenės namai (Kopų g. 2 / Taikos g. 17, Nida, Neringa)

MARŠRUTO PLENERAS
Kiekvienas gali tapti pleneristu
2017 m. liepos 13, 20, 27 d., rugpjūčio 3, 10, 17, 24 d., ketvirtadieniais, nuo 12 val.
Kuršių nerijos nacionalinio parko Lankytojų centras (Smiltynės g. 11, Klaipėda)

 

 

Žymos:
Rengėjų inf.,