7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Dainos meno festivalis „Organum“ salėje

Ieva Kananavičiūtė
Nr. 10 (1502), 2024-03-08
Muzika Anonsai
Konrad Jarnot
Konrad Jarnot

Kovo 16 – balandžio 7 dienomis „Organum“ salėje vyks unikalus ir savitas, Lietuvos muzikinėje kultūroje retas reiškinys – Pirmasis tarptautinis vokalinės kamerinės muzikos festivalis „Dainos menas / Art of Song“. Šešiuose festivalio koncertuose dalyvauja 14 atlikėjų iš Lietuvos, Vokietijos ir Ukrainos. Jų koncertinės programos pristato lietuvių, vokiečių, prancūzų ir ukrainiečių dainos meno pasaulinį paveldą, šiuolaikinę kūrybą bei naujas interpretacijos tendencijas. Įspūdinga dainos žanro teminė ir stilistinė įvairovė: tai dviejų dalių lietuviška programa, klasikinė vokiškosios Lied programa, ukrainietiško romanso vakaras, prancūziška programa bei du konceptualūs rečitaliai, atveriantys beribes meninės dainos puoselėjimo galimybes.

 

Kovo 16 d. „Sapnų karūnuoti“. Festivalį pradės pasaulinio garso britų kilmės baritonas Konradas Jarnot kartu su pianistu Gustu Raudoniumi. Koncerto programa eina vokiškosios Lied tradicijos keliu, nuo Ludwigo van Beethoveno ir Roberto Schumanno iki Richardo Strausso ir Albano Bergo dainų. „Dirbdamas su Jarnot atrandu visiškai naują požiūrį į muziką, atsisakau tokių klišių, kaip „istoriškai teisinga interpretacija“; išblunka ribos tarp „galima“ ir „negalima“, abejones keičia drąsa, lieka vienintelis tikslas: kad muzika gyventų čia ir dabar, taip, kaip ji atliepia mūsų širdis“, – sako pianistas.

 

Kovo 20 d. ukrainietiškų romansų vakaras „Mano siela plaukia“. Šis žanras reprezentuoja Ukrainos profesionaliąją muziką ir poeziją, čia glūdinčią didžią tautos dvasią, liaudies kūrybą, gamtos ir meilės lyriką. Žymiausių XX a. šalies kompozitorių ir poetų romansų vėrinį atliks Ukrainos nacionalinės operos solistė Kseniya Bakhritdinova-Kravchuk ir pianistė Viktoriia Shvets. Dainininkė pernai sėkmingai debiutavo Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

 

Kovo 24 d. koncerte „Užmirštos dainos“ Lietuvos publikai puikiai pažįstami sopranas Lina Dambrauskaitė ir pianistas Justas Čeponis atliks Claude’o Debussy vokalinės ir fortepijoninės muzikos šedevrus. Susiformavusio XIX a., prancūziškojo mélodie žanro ištakos slypi liaudies melodijose, tačiau remiamasi to meto poetų tekstais ir naudojama sudėtingesnė muzikos kalba. „Aš esu beveik tikras, kad jei Debussy gyventų šiais laikais, jis rašytų dainas Linai Dambrauskaitei, nes kiekviena daina, atrodo, yra parašyta būtent jos balsui. Klausytojus neabejotinai praturtins šių dainų šviesa ir įspūdžiai, kuriuos gali suteikti tik Dambrauskaitė“, – sako Čeponis.

 

Kovo 27 d. dainininkė Elena Sverdiolaitė ir pianistas Jonas Šopa atliks teminį rečitalį „Pražūti malonumų sūkury“. Jo idėja gimė tyrinėjant žymios XIX a. Paryžiaus kurtizanės Marie Duplessis asmenybę, įkvėpusią Giuseppe Verdi sukurti operą „Traviata“. „Ši moteris, gyvenusi vos 23-ejus metus, paliko ryškų pėdsaką ją supusių menininkų ir visuomenės veikėjų atmintyje bei vaizduotėje, – pasakoja Sverdiolaitė. – Literatūroje ir muzikoje matome šios kurtizanės portretą vyrų akimis. O kaip ji save suprato ir vertino pati? Būtent tai man rūpėjo. Su klausytojais noriu pasidalinti tikrąja Marie istorija jos pačios lūpomis, o programoje skambėsiančios Liszto dainos ir Verdi arijos ją papildys ir iliustruos.“

 

Balandžio 3 d. baritonas Tomas Kildišius ir Nyderlandų pianistas Hansas Eijsackersas pristatys konceptualią programą koncerte „Žmonių sapnai, gyvūnų sakmės“. „Man dainos atlikimas yra istorijų pasakojimas, o jas pateikti dainuojant – gražus ir stiprus būdas išreikšti emocijas, slypinčias tekstuose. Taip klausytojai gali suprasti ir pajausti teksto esmę, net jei tekstas parašytas nesuprantama kalba“, – sako pianistas. Koncerte skambės Franzo Schuberto, Maurice’o Ravelio, Nyderlandų kompozitorės Henriëtte Bosmans dainos bei ištraukos iš Felikso Bajoro „Sakmių siuitos“. „Dainuoti „Sakmių siuitą“ baritonui nėra įprasta, šis kūrinys skirtas aukštam balsui. Tačiau apie „Sakmes“ svajojau nuo pat mokyklos laikų“, – prisipažįsta Kildišius.

 

Balandžio 7 d. festivalio pabaigos koncerte dainos meno maratoną vainikuos dviejų duetų parengta lietuviška programa. Pirmoje koncerto dalyje „Ar čia žemė, ar čia rojus?“ pasirodys baritonas Modestas Sedlevičius ir pianistė Julija Sadaunykaitė. Skambės lietuviško modernizmo pradininkų, žymių tarpukario Lietuvos meno asmenybių kūryba: Juozo Gruodžio dainos pagal poeto Kazio Binkio žodžius, išeivijos kompozitoriaus Kazimiero Viktoro Banaičio ir Konstancijos Brundzaitės kūriniai. „Koncertas, skirtas lietuviškai dainai, yra itin retas reiškinys mūsų muzikinėje scenoje. Jis tampa dar svarbesnis šiuo metu, visapusiškai apmąstant savo kultūros, nacionalinio identiteto prasmę bei vertę“, – teigia Sadaunykaitė.

 

Antroje koncerto dalyje „Rauda pasauliui“ mecosopranas Renata Dubinskaitė ir pianistė Jonė Punytė-Svigarienė dėmesį skirs XX–XXI a. moters požiūrio refleksijoms į būties trapumą ir žmogiškųjų išgyvenimų gelmes, kurias savo kūryboje atrado Konstancija Brundzaitė, Dalia Raudonikytė-With ir Raminta Šerkšnytė. Apie festivalio idėją Dubinskaitė sako: „Klausytojai mane pažįsta daugiausia kaip baroko, senosios muzikos atlikėją. Tačiau dainos menas man labai artimas, nes jį ir XVII a. baroko muziką sieja ypatingas žodžio ir muzikos ryšys. Kaip teigė Claudio Monteverdi, muzika yra poezijos tarnaitė, jos paskirtis – išryškinti, sustiprinti, perteikti poezijos prasmes. Mane nepaprastai žavi baroko retorikos menas, muzikinė išmonė, siekianti sužadinti afektus pagal žodžių prasmę, ir laisvė atlikėjui improvizuoti, perteikti muziką pagal savo pojūtį – visa tai randu ir dainos mene.“

 

 

Konrad Jarnot
Konrad Jarnot
Gustas Raudonius
Gustas Raudonius