7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Karolinos Ūlos Valentaitės paroda „Laukinis švelnumas“

Rengėjų inf.
Nr. 16 (1508), 2024-04-19
Kultūra Anonsai

Balandžio 20 d. 15 val. kviečiame į jaunosios kartos tarpdisciplininio meno kūrėjos Karolinos Ūlos Valentaitės parodos „Laukinis švelnumas“ atidarymą. Parodoje lankytojai turės galimybę pasinerti į menininkės kuriamą, mistika ir magija pulsuojantį pasaulį. 

 

Atidarymo renginyje savo tekstus parodos tema skaitys parodos autorė Karolina Ūla Valentaitė bei rašytojai Virginija Kulvinskaitė, Ramūnas Liutkevičius, Patricija Gudeikaitė, Eglė Frank, Kristina Tamulevičiūtė, Aušra Kaziliūnaitė, Kerry Shawn Keys ir Eglė Murauskaitė. Renginio dalyvių laukia ir kitos malonios staigmenos – su parodos autore skirtinguose projektuose bendradarbiaujančių menininkų autoriniai pasirodymai.

 

Atidarymo metu pasirodys performanso menininkas Julius Jančauskas bei garso menininkai Ugnė Makselytė bei Tadas Greičiūnas. Šeštadienio popietė – puikus laikas piknikui su šeima ar draugais dvaro parke. Atidarymo metu lankytojai bus vaišinami vynu ir užkandžiais.

 

Parodoje „Laukinis švelnumas“ tyrinėjama žmogaus ir gamtos betarpiško santykio galimybė bei jos ribos. Ar tarp jų įmanomas toks glaudus emocinis ryšys, kuriame ištirptų naudos, išnaudojimo, galios ir pasisavinimo gijos? Ar žmogus ir gamta gali koegzistuoti kaip viena nedaloma sistema? O gal jau keldami šiuos klausimus patenkame į dualizmo spąstus? Šias temas savo antrojoje personalinėje parodoje „Laukinis švelnumas“ Karolina Ūla Valentaitė gvildena pasitelkdama video meno raišką. 

 

Menininkės darbuose permąstoma animistinė tradicija jungiasi su šiuolaikybės diskursais, pažintimis internetinėje erdvėje, queer kultūra, mokslinėmis žiniomis. Ryšys tarp gamtos ir individo kūriniuose tampa pagrindine gija suprasti save, savo aplinką bei santykius su artimais žmonėmis. Ir atrasti naujus būdus egzistuoti vartotojiškoje kultūroje 

 

Karolina Ūla Valentaitė (g. 1996) – menininkė, veikianti tarpdisciplininiame meno lauke, kurianti video, teksto, performanso ir vizualinėse srityse. 2023 metais Vilniaus dailės akademijoje baigė Šiuolaikinės skulptūros studijas. Savo kūryboje nagrinėja ritualines apeigas, queer kultūrą, archajiškumą, žmogaus santykį su augalais, giminystės ryšius. Jos darbuose svarbią vietą užima dėmesys atminties, tapatybės, ekologijos problemoms. Šios temos persidengia pamažu tapdamos atminties ekologija, tapatybės ekologija bei tapatybės atmintimi.

 

Parodos ir atidarymo renginio kuratorė: rašytoja, filosofė Aušra Kaziliūnaitė. Parodos atidarymas balandžio 20 d. 15 val. Paroda veiks iki birželio 30 d.

 

Parodos organizatoriai už suteiktą paramą dėkingi Vilijai Valentaitei-Balevičienei, Simonai Burlėgaitei, Gabrielei Gervickaitei, Vidai ir Kęstučiui Rogalskiams, Karolinai Latvytei-Bibiano ir kitiems.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,