7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paroda „KaBinkis“ Maironio lietuvių literatūros muziejuje

Rengėjų inf.
Nr. 15 (1507), 2024-04-12
Kultūra Anonsai

Balandžio 19 d. maloniai kviečiame į parodos „KaBinkis“ atidarymą Maironio lietuvių literatūros muziejuje. Paroda, skirta „Keturių vėjų“ šimtmečiui ir jo idėjiniam lyderiui Kaziui Binkiui.

Lygiai prieš šimtą metų išsipildė Kazio Binkio svajonė – pasirodė pirmasis „Keturių vėjų“ žurnalo numeris, kuris pūsdamas į Lietuvą avangardo naujoves, turėjo išvalyti visas užsistovėjusias, pridulkėjusias literatūros pašales. Ir jas tikrai sujudino. „Šalin gražumynai!“ – rėkė žurnalo puslapiai. Drąsiai, garsiai, grubiai skandavo pats idėjinis vadas ir jo broliai keturvėjininkai. Bet ar tikrai paprasta atstovėti tai, ko patys gerai nesupranta, dar tik mokosi iš užsienio patirties, klysta ir vėl mėgina iš naujo. Gyvenimas pamažu dažosi tamsia stilistika, kai iš visų pusių skrieja kaltinimai, pašaipos ir kandžios replikos. O tada – „Keturių vėjų“ teismas! Paroda „KaBINKIS“ ieško už ko laikytis pučiant visiems keturiems vėjams, kaip tikėti idėja, maištauti, drąsiai žvelgti į ateitį ir ją keisti.

Kviečiame į parodos atidarymą ateiti laisvamaniškai pasipuošus – šitai nėra būtina, bet gi daug smagiau! Stilingiausieji svečiai bus apdovanoti binkiškomis muziejaus dovanomis.

Parodos atidarymas: balandžio 19 d., penktadienis, 16 val.

Vieta: Maironio lietuvių literatūros muziejus (Rotušės a. 13, Kaunas).

Įėjimas atviras. Maloniai kviečiame!

_________

Projektą finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Žymos:
Rengėjų inf.,