7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Emilijos Povilanskaitės ir Lauros Marijos Balčiūnaitės paroda „Pirmas kontaktas“

Nr. 15 (1507), 2024-04-12
Kultūra Anonsai

Balandžio 12 d., penktadienį, 18 val. Lietuvos dailininkų sąjungos meno erdvėje „Medūza“ (Šv. Jono g. 11, Vilnius) atidaroma menininkių Emilijos Povilanskaitės ir Lauros Marijos Balčiūnaitės bendra paroda „Pirmas kontaktas“. Joje menininkės kelia klausimus ne tik apie šiuolaikinę kontakto reikšmę, bet ir tai, kaip kontaktą įmanoma įsivaizduoti ateityje, pasitelkus savas jusles ir emocijas.

 

Pasak E. Povilanskaitės ir L. M. Balčiūnaitės, užuomazgos šiai parodai prasidėjo nuo mąstymo apie žmonių santykį su gamta – ypač tai, kaip Silicio slėnio transhumanizmas, smegenų-mašinų sąsajos ir kiborgų aspiracijos rodo magiškų žmogaus/gyvūno biologijos galimybių nuvertinimą.

 

Marijos Gimbutienės mokslinių tyrimų knygų ir Leo Lionni „Parallel Botany“ dėka, įkvėpimo menininkės sėmėsi iš išnykusių kultūrų ir gyvybės formų, idėjų ir bandymų suformuoti platesnę, daugiau apimančią žinių sampratą ir neretai pamirštamus mentalinius kraštovaizdžius.

 

Parodoje kalbama apie kontaktą su alternatyviomis ar nebeegzistuojančiomis gyvybės formomis ir artėjama prie jų pažinimo, komunikuojant per portalus, kvapą, atsiminimus, istorijas. Portalas – tai energetiškai įkrauta liminali erdvė, egzistuojanti mūsų mentaliniuose ir psichogeografiniuose žemėlapiuose.

 

„Pirmas Kontaktas“ – nauji jusliniai keliai, kurie, pasitelkus fikciją ir vaizduotę, gali leisti iš naujo įvertinti ir patvirtinti savo, kaip jaučiančios būtybės, vietą dabartinės sociokultūrinės konjunktūros, kurioje viešpatauja vaizdo ir ekrano kultas, aplinkoje.

Lauros Marijos Balčiūnaitės kūrybinės terpės vingiuoja tarp pseudomokslo, spekuliatyvaus dizaino ir mito, takumo estetikos iš feminizmo ir queer perspektyvų. Taip pat menininkė tiria sveikatos praktikos sąmpratas, garso, piešinių ir judesio ir santykį, judėjimą per piešinį.

 

Emilija Povilanskaitė tyrinėja santykių su dabartinėmis ir spekuliacinėmis technologijomis sudėtingumą filmų ir instaliacijų medijose. Savo trumpametražiuose filmuose, olfaktorinėse instaliacijose, kuriose kaip medžiaga naudojama aukštos įtampos elektra ir kvapas, menininkė taiko mokslinę metodiką, siekdama sugriauti šiuolaikinius tikrumus ir rašyti spekuliatyvius pasakojimus.

 

Paroda „Pirmas kontaktas“ meno erdvėje „Medūza“ veiks nuo 2024 m. balandžio 12 d. iki gegužės 11 d. imtinai. Parodą remia Lietuvos Kultūros taryba.

Žymos: