7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kelionę pradeda ypatinga kilnojamoji paroda – skleis žinią apie autizmą

„Baltų lankų“ inf.
Nr. 12 (1504), 2024-03-22
Kultūra Anonsai

Nuo kovo 18 d. kelionę po įvairias Lietuvos bei užsienio įmones ir organizacijas pradeda svarbią žinią skleidžianti kilnojamoji paroda „Autizmas – dalis manęs“.

„Vasarį, baigiant knygos „Autizmas – dalis manęs“ leidybos darbus, netikėtai kilo mintis, kad autistiškos iliustratorės Tatjanos Pleskevičienės piešiniai tokie nuostabūs, jog nebetelpa į knygos rėmus ir privalo toliau gyventi savo gyvenimą. Balandis visame pasaulyje minimas kaip autizmo supratimo mėnuo, gegužė – kaip įvairovės mėnuo. Taip kilo idėja apie parodą, keliaujančią po Lietuvą“, – pasakoja parodos iniciatorė, organizacijos „Draugiški autizmui“ įkūrėja, naujos knygos „Autizmas – dalis manęs. Autistiški suaugusieji savo pačių žodžiais ir specialistų akimis“ bendraautorė Barbora Suisse.

Kilnojamąją parodą sudaro 15 knygos iliustracijų su trumpais faktais apie autizmą lietuvių ir anglų kalbomis.

„Džiaugiamės, kad paroda „Autizmas – dalis manęs“ savo kelionę pradeda „Western Union“ Vilniuje. Didžiuojamės ir mūsų kolegomis savanoriais, prisijungusiais prie šios knygos rengimo!“ – sako Jesus Reja Sanchezas, vadovas, organizacijoje atsakingas už įvairovės, lygybės ir įtraukties klausimus.

Piešiniai ir faktai apie autizmą

Parodoje pamatysite 15 T. Pleskevičienės, turinčios autizmo spektro diagnozę, iliustracijų iš šiemet „Baltų lankų“ leidyklos išleistos knygos „Autizmas – dalis manęs. Autistiški suaugusieji savo pačių žodžiais ir specialistų akimis“, sužinosite svarbių faktų apie autizmą lietuvių ir anglų kalbomis.

Pavyzdžiui, ar žinojote, kad Holivudo filmai ir žiniasklaida yra suformavę neteisingą įspūdį, jog autistiški žmonės turi „supergalių“? Išskirtiniai žmogaus gebėjimai vadinami Savanto sindromu, tačiau tik vienas iš dešimties autistiškų žmonių turi savantams būdingų bruožų. Arba kad žiūrėti į akis – dažnas iššūkis, kylantis autistiškiems žmonėms ir klaidingai interpretuojamas kaip nenoras bendrauti, nesidomėjimas kitu žmogumi. Įrodyta, kad kito asmens žvilgsnis per stipriai stimuliuoja tam tikrą smegenų sritį ir gali kelti nemalonių pojūčių.

„Visuomenei dažnai kyla sunkumų suprantant autizmą. Autistiški žmonės labai skiriasi vienas nuo kito – jų gebėjimai bei patiriami sunkumai yra nevienodi. Aš taip pat esu autistiška moteris. Man kyla sunkumų žodžiais išsakant jausmus bei pojūčius, bet galiu visa tai nupiešti. Noriu kurdama padėti geriau pažinti ir suprasti unikalų suaugusių autistiškų žmonių pasaulį, paneigti dažniausiai girdimus mitus, susijusius su autizmu“, – sako iliustratorė T. Pleskevičienė.

Paroda – ir organizacijų darbuotojams, ir klientams

Anot B. Suisse, tema ne tik jautri, bet ir ypač aktuali skirtingų gebėjimų ir patirčių darbuotojus įdarbinantiems darbdaviams.

„Darbdaviai sureagavo ypač palankiai, kai ją pasiūlėme eksponuoti parodą organizacijos erdvėse, per konferencijas ar renginius, o gal tiesiog verslo centro fojė. Parengėme ir skaitmeninę parodos versiją, kuri gali būti rodoma ekranuose“, – džiaugiasi B. Suisse.

Jau suplanuota, kad paroda aplankys skirtingus miestus: „Telia Lietuva“ biurus, „Rimi“ prekybos centrus, Vilniaus universitetą, įmones „ACME grupė“, „Vinted“, „Oxylabs“ ir daugelį kitų.

„Šiais metais daug nuosekliau dirbsime su nematomomis negaliomis bei neuroįvairove, todėl pradedame ruošti savo organizaciją: mokomės ir keičiamės patys, norime turėti vis daugiau neuroskirtingų kolegų. Tokia yra mūsų misija, mes ją toliau tęsime, todėl labai džiaugiamės galėdami savo biurų erdves balandžio mėnesį atverti šiai ypatingai parodai-edukacijai!“ – sako „Telia Lietuva“ vadovė Giedrė Kaminskaitė-Salters.

„Svajoju, kad parodos kelionė nenutrūktų visus metus, kad keliautų iš organizacijos į organizaciją, kurdama ryšį. Gal norite prisijungti prie šios iniciatyvos ir pasikviesti keliaujančią parodą „Autizmas – dalis manęs“? Kviečiame rašyti adresu [email protected] ir prisidėti prie žinių apie autizmą sklaidos. Mes visi ir visos kartu galime padaryti Lietuvą draugišką autizmui“, – sako B. Suisse.