7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paroda „Jonas Jurašas. Būties kaina“ – režisieriaus gimtinėje Panevėžyje

LTMKM inf.
Nr. 5 (1497), 2024-02-02
Kultūra Anonsai
Jonas Jurašas, Vilnius, 2018 m. J. Juonienės nuotr.
Jonas Jurašas, Vilnius, 2018 m. J. Juonienės nuotr.

Vasario 1 d. 17.15 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje atidaroma Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus parengta paroda „Jonas Jurašas. Būties kaina“. Po atidarymo bus surengta ekskursija po parodą.

Keliaujanti paroda „Jonas Jurašas. Būties kaina“ jau rodyta Kaune, Merkinėje, Vilniuje. Stabtelėjimas Panevėžyje ypatingas. Nes tai – gimtasis teatro režisieriaus, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Jono Jurašo miestas. Parodoje per fotografijas, dokumentus, laiškus, įgarsintus J. Jurašo prisiminimus, spektaklių plakatus ir scenas iš spektaklių pristatomas J. Jurašo kūrybinis palikimas ir likimo smūgių nepagailėjęs gyvenimas. J. Jurašas sukūrė daugiau kaip penkiasdešimt spektaklių, pastatytų sovietmečio Lietuvoje ir Rusijoje, emigracijoje Vakaruose (JAV, Kanadoje, Vokietijoje, Belgijoje, Japonijoje), nepriklausomybę atgavusioje tėvynėje – Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre ir Nacionaliniame Kauno dramos teatre.

Svarbiausias J. Jurašo gyvenimo spektaklis – Juozo Grušo „Barbora Radvilaitė“ – pastatytas gūdžiais 1972-aisiais, lėmė tolimesnį menininko gyvenimą ir kūrybą. Nusikelti į tuos laikus padės pagrindiniai parodos akcentai: dailininkės Janinos Malinauskaitės sukurtas Barboros Radvilaitės kostiumas, kurį vilkėjo aktorė Rūta Staliliūnaitė ir spektakliui pagaminto Vilniaus Aušros Vartų Madonos paveikslo, taip užrūstinusio sovietinius funkcionierius, kopija.

Prasminga, kad paroda „Jonas Jurašas. Būties kaina“ nuolat papildoma unikaliais eksponatais. Panevėžyje pirmą kartą pristatoma 1941-ųjų fotografija, įamžinusi J. Jurašo mamą Sofiją Jurašienę, dirbusią mokyklų ir vaikų darželių inspektore, vaikų apsuptyje. Už šią muziejui dovanotą fotografiją muziejininkai dėkingi Panevėžyje gyvenusiai Inai Leontinai Laurinaitytei, tikimasi, kad fotografija sudomins Panevėžio senbuvius ir gal kažkas pažins save... Kuriant parodą labai svarbus buvo ir bendradarbiavimas su kultūros ir meno žurnalu „Kultūros barai“, kuris išleido Aušros Marijos Sluckaitės knygą „Spektaklių ir smėlio klavyrai“.  Tai vienintelis ir labai vertingas leidinys, apžvelgiantis visą teatro režisieriaus, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Jono Jurašo kūrybą emigracijoje ir nepriklausomybę atgavusioje Lietuvoje. Šią, šiandien jau retą knygą, galima įsigyti per parodos atidarymą Panevėžyje ir Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje Vilniuje tokiu būdu palaikant ir bent simboliškai paremiant „Kultūros barus“ jiems sudėtingu metu.

 

Paroda Panevėžyje veiks iki kovo 18 d.

Žymos:
LTMKM inf.,
Jonas Jurašas, Vilnius, 2018 m. J. Juonienės nuotr.
Jonas Jurašas, Vilnius, 2018 m. J. Juonienės nuotr.