7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Gasparo Zondovo paroda „Dubio“ „Drifts“ galerijoje

Galerijos inf.
Nr. 4 (1496), 2024-01-26
Kultūra Anonsai

2024 m. vasario 2 d. – kovo 1 d.

Atidarymas 2024 m. vasario 2 d. 18 val.

Drifts galerija, T. Vrublevskio g. 6-2, Vilnius

Vasario 2 d., penktadienį, 18 val. atidaroma personalinė Gasparo Zondovo paroda „Dubio“ „Drifts“ galerijoje (T. Vrublevskio g. 6-2, Vilnius).  

 

 

…tačiau dabar, bent trumpam, užuot pasidavus šio nekantraus pasaulio reikalavimams, renkuosi atsiduoti nuoboduliui. Priimu jį ne kaip tuštumą, o kaip sąmoningą spaudimo nuolatos judėti nepaisymą. Mėgaujuosi šia reta prabanga ir tyloje atrandu paslaptingą dubiofosiliją. Negaliu atsekti jos kilmės ar šaltinio, bet ji primena kažką labai gerai pažįstamo. Atrodo lyg akmuo, bet taip pat galėtų būti popierius ar stiklas, apčiuopiama ir sykiu perregima tarsi migla. Beveik ją sučiupau, užklupta ūmaus noro aktualizuoti ją kaip mokslinį kūrinį – kažką prasmingo pamatyti visiems ar bent svarbaus akademinei bendruomenei. Bandau ją užčiuopti, bet nerandu pakankamai įrodymų, paneigiančių mano abejones. Po kelių akimirkų atrandu naujų įkvėpimo šaltinių – spindulio ir šešėlio žaismą, lengvus šnabždesius, išnyrančius iš kolektyvinio balsų triukšmo:

 

  • Valykitės dantis ir pasinerkite į mikrofosilijų tėkmę. Diatomos – mažyčiai planktonai – ryto ritualui suteikia tekstūriškumo – nematomi, bet visur esantys mikroskopiniai stebuklai, formų ir cheminių medžiagų žvaigždynai, besimaišantys su jūsų dantų pastos putomis. Arba kokolitoforai, paplūdimių masės, nudažančios krantus baltu blizgesiu. Įsivaizduokite jų judėjimą po bangomis.*

 

  • Jūs nematote nei formos, nei paties gyvio, nei organizmo pavidalo – matote tik cheminių medžiagų spyglius, galimai reprezentuojančius patį gyvūną. Bet vėlgi, norėdami sukurti tokius spyglius, pirmiausia turite sunaikinti fosiliją.**

 

„Dubio“ (nuo lot. dubio – abejonė) – tai vizualiojo meno kūrėjo Gasparo Zondovo personalinė paroda. Menininko praktika apima skulptūrą, piešimą, dizainą ir 3D modeliavimą, atspindėdama  susidomėjimą industriniu dizainu ir tapybinėmis kompozicijomis. Jo kūriniuose formuojasi atsitiktinių ryšių tinklas, subtiliai krypstąs į antropologinius apmąstymus, kai vienu metu ir kuriamos, ir čia pat ardomos sąsajos su realybe.

 

Šioje parodoje menininkas gilinasi į „dubiofosilijos“ sąvoką, abejones suliedamas su trapumu ir kurdamas neužtikrintumu, nežinomybe bei smalsumu grįstą naratyvą. Delikačios, bet tvirtos menininko skulptūros įkūnija dvejopą abejonių ir fosilizacijos prigimtį, skatina susimąstyti apie laiko tėkmę, transformaciją ir įkvėpimą.

 

 

Parodos kuratorė ir teksto autorė: Milda Januševičiūtė

Dizainas: Jokūbas Juršėnas

Apšvietimo sprendimai: Rudolfas Levulis

Teksto redagavimas: Alexandra Bondarev

Fotodokumentacija: Adomas Kaikaris

Techninė pagalba: Dovydas Jucys ir Šarūnas Baltrukonis

 

Šilčiausios padėkos: Ervinas Blažys, Natalia Jagielska, Urtė Katiliūtė, Simas Meižis.

 

* ** Paremta fragmentais iš pokalbio su paleontologe Natalija Jagielska.

 

 

 

Žymos:
Galerijos inf.,