7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Kas Vilniaus nematė – nematė stebuklo“

VJMC inf.
Nr. 2 (1494), 2024-01-12
Kultūra Anonsai
Paroda „Kas Vilniaus nematė – nematė stebuklo“
Paroda „Kas Vilniaus nematė – nematė stebuklo“

Sausio 13 d., šeštadienį, 12 val. kviečiame į Vlado Vildžiūno galeriją (Lobio g. 6 A Vilnius), kur bus atidaroma Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokyklos ir VGTU inžinerijos licėjaus mokinių keramikos ir vėliavų paroda „Kas Vilniaus nematė – nematė stebuklo“, skambės folkloro grupės „Svirtis“ atliekamos senovinės giesmės ir dainos.

Vilnius kaip stebuklas – tokį palyginimą senuosiuose metraščiuose kadaise yra palikę svetimšaliai, minėdami Vilniaus miesto grožį. O ar šis Stebuklas įsikūnija vaikų ir jaunimo kūrybos parodoje, tesprendžia lankytojai. Viena aišku – ji abejingų tikrai nepaliks ir tai – nuostabi dovana Vilniui, 700 metų gimtadienio šventimo užbaigimas, kartu pasitinkant svarbias Lietuvai ir Vilniui datas – sausio 13-ąją, sausio 25-ąją, vasario 16-ąją, kovo 11-ąją.

Parodos kuratorė, dailininkė, Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokyklos, kitų Vilniaus mokyklų neformaliojo dailės ugdymo mokytoja, Metų mokytojo premijos laureatė Julija Ikamaitė:

„Vilniaus, nuostabaus miesto viziją kūrė kelios čiurlioniukų septintokų kartos. Įkvėpimo semtasi tyrinėjant Vilniaus bažnyčių bokštus, tačiau patys kūriniai – tai kiekvieno autoriaus originali dovana miestui. 

Vilniaus Aukštutinės ir Žemutinės pilių maketas sukurtas 2011–2013 metais septintokų ir savanoriškai prisijungusių vyresnėlių. Pilių maketų konkurse „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilių takais“ jis laimėjo pirmąją vietą ir buvo padovanotas Valdovų rūmams. Šiame bendrame kūrinyje laikytasi tikslaus mastelio, perversta daug knygų, senų piešinių, ieškant XVII a. vidurio Šventaragio slėnyje išsidėsčiusių Žemutinės ir Aukštutinės pilių, Katedros, Radvilų rūmų ir aplinkinių gatvelių vaizdų.

Inžinerijos licėjaus mokinukai (1–8 kl.) dovanoja visą pasakojimą, kuriame galime atpažinti svarbiausius simbolius – gėrio ir blogio kovą, t.y. Raitelių gynėjų (Vyčių) kovą su slibinais, miestą, kaip gražiausios žmonių bendrystės ir tarpusavio sutarimo simbolį. Pasakojime išrikiuojami ir Lie–tuvos valdovų ir jų žmonų portretai – Lietuvos karaliaus Vytauto Didžiojo, Lietuvos didžiųjų kunigaikščių Gedimino, Kęstučio, Žygimanto Augusto, Lietuvos karalienės Mortos, Gedimino žmonos didžiosios kunigaikštienės Jaunės, didžiųjų kunigaikštienių ir Lenkijos karalienių Bonos Sforcos ir Barboros.

Visos šios temos – amžinos, bet tik jas išskleidžiant čia ir dabar, vėl ir vėl kaip vėliavą, kiekvieną naują kartą jos prakalbina iš naujo. 

Todėl paskutinis parodos akcentas – čiurlioniukų  sukurtos Vyčio vėliavos. Tai visiškai laisva mūsų istorinės Vyčio vėliavos vizija, išsaugojant pačią simbolio širdį – Raitelį gynėją. Su šiomis vėlia-vomis kiekvienais metais žygiuojama Vasario 16-osios eisenoje iki daktaro Jono Basanavičiaus kapo. Pačios vėliavos sukurtos 2018 metais, Valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti.“

Parodą lydės edukacinė programa – ekskursijos ir keramikos užsiėmimai, kurių metu vaikams, jaunimui ir šeimoms bus suteikta galimybė susipažinti su istorinio Vyčio simbolio prasmėmis, heraldikos ypatumais, susipažinti su skirtingų amžių Vyčio ženklo vaizdavimu, iš molio sukurti savo skydą su Vyčio ženklu ir nuglazūruoti šiam ženklui būdingomis spalvomis. Planuojami du užsiėmimai po 1,5 val. ir 4 ekskursijos po parodą su parodos kuratorės pasakojimu (užsiėmimų ir ekskursijų datos bei registracija bus skelbiami: facebook: Vlado Vildžiūno galerija. Jeruzalės skulptūrų sodas; www.skulpturusodas.com).

Parodos organizatorius – VšĮ „Vilniaus Jeruzalės meno centras“.

Parodos partneriai ir rėmėjai:

Nacionalinė M.K. Čiurlionio menų mokykla, VGTU inžinerijos licėjus, Nacionalinis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų muziejus, UAB PRINTin.

Projektas įtrauktas į Vilniaus miesto projekto SU-MENĖK programą.

 

Paroda veiks iki kovo 23 d. Parodos lankymas IV - VI nuo 12 iki 18 val. iš anksto susitarus tel.: +37068578257.

Žymos:
VJMC inf.,
Paroda „Kas Vilniaus nematė – nematė stebuklo“
Paroda „Kas Vilniaus nematė – nematė stebuklo“