7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nidoje atidaryta ekperimentinė paroda-muziejus

Edita Anglickaitė
Nr. 39 (1191), 2016-12-02
Kultūra Anonsai
Ekspozicijos fragmentas. Organizatorių nuotr.
Ekspozicijos fragmentas. Organizatorių nuotr.

Neringos miesto 55-ojo gimtadienio sukakčiai paminėti, „Neringos muziejai“ surengė savitą edukacinį eksperimentą: subūrė Neringos bendruomenę bendrai kūrybinei veiklai ir kartu su vietiniais gyventojais sukūrė gyvosios istorijos parodą-muziejų „Muziejų kuriame kartu“, atidarytą šių metų lapkričio 25 dieną Nidoje, Kuršių nerijos istorijos muziejuje (Pamario g. 53, Neringa).

 

BĮ „Neringos muziejai“ pakvietė Kuršių nerijos bendruomenę tapti parodos „Muziejų kuriame kartu“ kūrėjais, viešai su visuomene pasidalinant savo gyvenimo ar šeimos istorijos akimirkomis, kurias įkūnija konkretūs daiktai – gyvenimo „relikvijos“, asmeninės „muziejinės vertybės“.

 

Įstaigos komanda džiaugiasi, kad Neringos bendruomenė neliko abejinga kvietimui „kurti muziejų kartu“, ir šiai ekspozicijai pateikė apie 200 įvairių asmeninių ar šeimos gyvenimo „relikvijų“, tarp kurių ir beveik šimtmetį menančios nuotraukos, ir trijų kartų vaikus džiuginęs rankų darbo medinis arkliukas, ir tarpukaryje žinias iš už Atlanto skelbęs radijo imtuvas, ir pokaryje mamos nešiota suknelė, bei daug kitų istoriškai spalvingų daiktų.

 

Kai kurie eksponatai ypatingai svarbūs ir Kuršių nerijos istorijai, kaip antai metalinis vabalas, skirtas nusiauti batams, kurį juodkrantiškių šeima po Antrojo pasaulinio karo rado užkastą žemėje su kitais besitraukusių vokiečių „namų lobio“ daiktais. 

 

Be to, visos žmonių suneštos „relikvijos“ parodoje demonstruojamos su trumpomis daiktų „istorijomis“: kodėl jie ypatingi ir ką reiškia konkretaus žmogaus, jo šeimos gyvenime. Tai išties suteikia galimybę Neringos bendruomenei dar geriau pažinti vieni kitus, labiau suprasti ir priimti vienas kitą bei tapti artimesniais.

 

Kaip teigia BĮ „Neringos muziejai“ direktorė Lina Motuzienė: „Šis eksperimentinis edukacinis projektas „Muziejų kuriame kartu“ ne tik suburia skirtingus žmones bendram tikslui, bet ir leidžia ugdyti ir puoselėti atminties kultūrą. Visi parodos eksponatai – tai gyvosios istorijos liudininkai, vis dar išlaikantys stiprų emocinį ryšį su savo savininkais, priešingai nei įprastuose muziejuose saugomos vertybės. Mes džiaugiamės, kad žmonės nuoširdžiai dalinasi savo istorijomis, įkūnytomis įvairių daiktų pavidalais. Be to, ši paroda svarbi ne tik bendruomenei, bet ir mums patiems, leidžianti pasvarstyti, kas yra Vertybė, kas yra Istorija ir kaip kiekvienas iš mūsų prisidedame prie jos kūrimo.“

 

Neringos muziejai kviečia visu apsilankyti parodoje-muziejuje „Muziejų kuriame kartu“ iki šių metų gruodžio 25 dienos Kuršių nerijos istorijos muziejuje (Pamario g. 53, Nida, Neringa).

 

 

Ekspozicijos fragmentas. Organizatorių nuotr.
Ekspozicijos fragmentas. Organizatorių nuotr.