7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Litvakų kultūros ir dailės centras Lietuvoje

Vilma Gradinskaitė
Nr. 42 (1148), 2015-11-27
Kultūra Anonsai
Būsimas Litvakų kultūros ir dailės centras
Būsimas Litvakų kultūros ir dailės centras

Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus gruodžio 3 dieną pristatys visuomenei naują muziejaus padalinį – Litvakų kultūros ir dailės centrą (LKDC), kuris kaups, tyrinės ir įvairiomis formomis populiarins litvakų kultūros materialųjį ir nematerialųjį paveldą, saugos Lietuvos žydų bendruomenės tautinę savastį, stiprins ir plės ryšius su įvairiose pasaulio šalyse gyvenančiais litvakais, bendradarbiaus su kitais Lietuvos ir užsienio muziejais bei privačiais kolekcininkais. LDDC – tai naujas ir aktualus Lietuvos piliečių ir atvykstančių turistų traukos objektas, kuris pratęs turistinį Europos žydų kultūros paveldo šiaurės kelią. Ypatingą dėmesį LKDC darbuotojai skirs informacijos sklaidai ir edukacijai, siekiant įveikti negatyvius stereotipus, įsisenėjusius mitus bei antisemitizmo apraiškų priežastis, ugdys pilietiškumą ir pagarbą tėvynei, skatins toleranciją ir tarpusavio supratimą visuomenėje. Vienas svarbiausių LKDC ekspozicijų tikslų yra per pažinimą skatinti lankytojo empatiją ir suvokimą, kad Lietuvos žydų kultūra jam nesvetima, kad ji yra sudėtinė Lietuvos ir pasaulio kultūros dalis.

 

LKDC įsikurs autentiškai restauruotame Vilniaus senamiesčio pastate, buvusioje žydų Tarbut (hebr. „kultūra“) gimnazijoje Pylimo g. 4. Avarinis pastatas Vilniaus senamiestyje bus rekonstruotas ir taps patrauklia interaktyvia kultūrine erdve su ekonomiška eksploatacija. Patogi geografinė LKDC padėtis, aplinkui sukurta turizmo infrastruktūra ir patrauklios informacinė, akademinė, edukacinė ir laisvalaikio praleidimo erdvės skatins lankytojų skaitlingumą. LKDC bus rengiami koncertai, filmų peržiūros, spektakliai ir poezijos vakarai, vyks simpoziumai, konferencijos, seminarai ir paskaitos, bus organizuojamos aktyvios edukacinės programos vaikams ir suaugusiems, veiks biblioteka-skaitykla, kavinė, suvenyrų parduotuvė ir knygynas. Vilniaus centre bus sukurtas naujas turizmo objektas, kuris pritrauks tikslinius ir motyvuotus turistus iš Lietuvos miestų ir užsienio šalių, skatins užsienio investicijas į tolesnį Lietuvos žydų istorinio ir kultūrinio paveldo atgaivinimą, sustiprins garsių pasaulio litvakų dėmesį ir atnaujins jų ryšį su gimtine, ar savo tėvų, senelių, prosenelių kilmės šalimi.

 

Virtualiose ir interaktyviose ekspozicijose bus naudojamos naujausios media-technologijos, hologramos, erdvės papildymo technologijos, 3D šalmai, akiniai, pirštinės ir kitos moderniausios priemonės, padėsiančios lankytojui betarpiškai pasijusti istorinių įvykių dalyviu, susipažįstant su litvakų istorija ir kultūra. Ekspozicijos atskleis iškilių litvakų gausą, pasakos apie jų indėlį kuriant Lietuvos valstybę ir reikšmingai prisidedant prie pasaulio mokslo, švietimo, literatūros, kino, fotografijos, muzikos bei dailės raidos.

 

Siužetai apie Vilniaus Gaoną ir rabiną Spektorių, defibriliatoriaus išradėją ir Nobelio taikos premijos laimėtoją už veiklą nukreiptą prieš branduolinį karą, kunigaikščio Gedimino ordino savininką Bernardą Lowną, kitus Nobelio premijos laureatus – biochemiką ir genetinio kodo tyrinėtoją Sydney Brennerį, chemikus Aaroną Klugą ir Melviną Calviną, biofiziką Michaelį Levittą, fiziką Davidą Lee, poetą Josifą Brodskį ir rašytoją Nadiną Gordimer, taip pat Izraelio prezidentą Šimoną Peresą, pasakos „Daktaras Aiskauda“ herojaus prototipą gydytoją Cemachą Šabadą, esperanto kalbos kūrėją Liudviką Zamenhofą, rašytoją Abraomą Suckeverį, „Warner Bros“ įkūrėjus brolius Wonskolaserius, Erkiulio Puaro vaidmenį atlikusį Davidą Suchet, smuikininką Jaša Heifecą, pianistą Leopoldą Godovskį, tapytoją Marką Šagalą, pirmąjį žydų skulptorių Marką Antokolskį ir jo sekėją Žaką Lipšicą, dailininką Viktorą Davidą Brennerį, sukūrusį JAV vieno cento vertės monetos dizainą bei kitas asmenybes bus kuriami naudojant kompleksines video-teatro-garso-meno-media technologijų priemones.

 

Kontaktai žiniasklaidai:

Ieva Šadzevičienė

VVGŽM Tolerancijos centro vadovė

E-mail: [email protected]

Tel.: (8 5) 262 9666

 

Būsimas Litvakų kultūros ir dailės centras
Būsimas Litvakų kultūros ir dailės centras