7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tarptautinė plagiavimo diena kartu su „Diverse Universe“ Alytaus dailės mokykloje

 

Rengėjų inf.
Nr. 15 (1121), 2015-04-17
Kultūra Anonsai
„Visa, kas nėra tradicija, yra plagiatas“ – Vytautas Landzbergis (fluxus)
 
Kaip skelbia pasaulio psichodarbininkų proletarinis kalendorius, balandžio 23 d. yra tarptautinė plagijavimo diena, skirta Williamo Shakespeare‘o mirties metinėms. Reikia pabrėžti, kad XVII a. originalumas nebuvo laikomas privalumu, ir todėl Williamas Shakespeare‘as yra puikus ikimodernistinio požiūrio pavyzdys. Šiandien kiek drastiškai skamba, kad nieko originalaus jis nesukūrė: siužetus ir veikėjų charakterius jis susirinko iš kur panorėjęs ir net nenurodė šaltinių, bet atvirai siūlė bet kokį tolimesnį jo tekstų panaudojimą, jeigu kam to reikia. Svarbu pabrėžti, kad individualaus „genijaus“ ir „mistiškų“ sugebėjimų „kurti“ mitas užgimė kartu su XX a. modernistais.

 

 

Balandžio 23 d. taip pat ir Akatlo (nendrės) diena – ją valdo ir šešėlio sielos gyvybine energija ją aprūpina Tezkatlipoka. Akatlas – tai valdžios skeptras, kuris yra paradoksaliai kiauras. Šią dieną likimo strėlės krenta iš dangaus kaip žaibai, kad sukurtų chaosą iš tvarkos. Tvarka ir protas atgyveno ir turi būti pakeisti naujomis, netikėtomis, nenuspėjamomis galimybėmis. Šis žaibas būtent ir trenkia į pačią tvarkos širdį. Karys apsisprendžia atsisakyti bendravimo, jeigu vienintele galimybe telieka blogas bendravimas: įsigali vagystės ir niekas nuo jų neapsaugotas. Tai gera diena būti visų reiškinių priešakyje, ir bloga diena slėptis pakampiuose (t. y. likti namuose ir daryti meną). Mums belieka laisvai plagijuoti viską, kas papuola po ranka ar mums priklauso – įskaitant ir mus pačius. Mes privalome sugriauti trukdančias pilnaverčiam bendravimui kliūtis ir iš naujo kolektyviai su(si)kurti savo įvaizdžius, simbolius, bendravimo priemones. Idėjos nebepriklauso jokiam individui ar jų grupei. Laivai leisk sau plagijuoti kitus darbus, transformuodamas juos taip, kad šie atitiktų tavo paties nuostatas. Paimk populiarius vaizdus, suteik jiems tau priimtiną prasmę ir paskleisk visuomenei. Panašiai leisk ir kitiems transformuoti tavo paties idėjas. Svarbiausia yra ne individualizmas ar unikalumas, bet kolektyvinis saviorganizacijos ir autonomijos nuotykis.
 
Arėjo laikas atsikratyti atgyvenusio ir eurocentristinio „mąstau, vadinasi egzistuoju“ ir priimti animistinį- plagiatorišką „jaučiu ryšį, vadinasi egzistuoju“.
 „Diverse/Universe“ yra nomadiškas Šiaurės Europos ir Baltijos šalių performanso meno festivalis, jungiantis performanso ir gyvo meno menininkus iš viso pasaulio. Festivalio tikslas yra į šiuolaikinį meną sugrąžinti eksperimentus, non-konformizmą ir kūrybiškumą.
Nuo 2005-ųjų metų, suburtas Estijos performanso menininkų grupės „Non Grata“, festivalis kartą metuose lanko įvairius Europos miestus ir dalinasi gyvo meno patirtimis su žiūrovais.
Kiekvienais metais menininkai pristato naują programą tiek naujai prie grupės prisidėjusių, tiek nuo pat pirmųjų turų ištikimai skleidžiančių performanso žinią menininkų pasirodymus.
Alytuje šis festivalis lankosi kasmet nuo 2010 m.
Performansai – balandžio 23 d., ketvirtadienį,
pradžia 15.00 val. prie Alytaus dailės mokyklos.
Dalyviai:
Antibody Corporation (Čikaga, JAV)
Nina Yhared (Meksika)
Mathieu Sylvestre (Vokietija/Prancūzija)
Xiao Yurong (Kinija)
Mélodie Duchesne (Prancūzija)
Anonymous Boh (NON GRATA)
StormPrint - Silk Screen Live Print! (Estija)
Ott Piibeman & Hannes Paldrock
Terho Sulkala (Suomija)
Jaras Ramūnas ir Alytaus dailės mokyklos performanso klasės mokiniai: Dovydas Adomaitis,
Mantas Žukauskas, Povilas Avižienis ir kt.
Tae Ateh (transžmogiškasis fantomas)
DAMTP
 
FB: Diverse Universe Performance Festival
https://www.facebook.com/diverseuniverse
https://www.facebook.com/events/643699245762615/

 

 

Žymos:
Rengėjų inf.,