7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Dešimtasis fotomeno KAUNAS PHOTO festivalis

 Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus, M. Žilinsko dailės galerijoje, Nepriklausomybės a. 12 , Kaune

Rengėjų inf.
Nr. 14 (1028), 2013-04-05
Kultūra Anonsai

 Balandžio 11 d., ketvirtadienį, 18 val. įvyks dešimtojo fotomeno festivalio KAUNAS PHOTO pagrindinės parodos „Ačiū už sveikinimus!“ atidarymas, o 19 val. galerijos auditorijoje lankytojų laukia projekcijų renginys, kuriame savo darbus ekrane pristatys Szabolcs Barakonyi, Martin Guggisberg, Katarina Radovic bei fotografo Maciej Dakowicz darbų „Kardifas sutemus“ peržiūra lydima autoriaus komentarų.


Minint dešimtąjį festivalio gimtadienį, parodų temai buvo pasirinktas šventinis motyvas. Parodose rodomos fotografijos kalbės apie paprastų žmonių vaikystės, jaunystės, studentavimo, kvailystės, idealų paieškos, miestelių, brandos, senatvės, amžinybės ir kitus šventinius kontekstus.

Pasak festivalio įkūrėjo ir vadovo Mindaugo Kavaliausko, šiandieninė švenčių fotografija įdomi tuo, kad joje galima įžvelgti ir optimizmo gaidų, ir sunkmečio priežasčių.

Žiūrovus parodoje pasitiks argentiniečio Esteban Pastorino Diaz (ARG-ESP) švenčių Kuboje, Ekvadore ir Ispanijoje panoramos, sukurtos metodu, pelniusiu autoriui Guineso pasaulio rekordą už ilgiausią fotografinį negatyvą. Niujorkietė Susan A. Barnet (USA) fiksavo sutiktųjų marškinėlius su užrašais, kviečiančiais švęsti. Raimondo Pociaus (LT) interaktyvi instaliacija leis visiems atidarymo dalyviams įsiamžinti prie parodos „durų“, vėliau šie portretai bus eksponuojami. Vengras Szabolcs Barakonyi (H) siūlo žiūrovams beveik iš viešosios erdvės išnykusią temą – vaikų nuo nulio iki trijų metų šventes ir gimtadienius. Kaunietis Jonas Petronis (LT) primins studentų vakarėlių svaigulį ir galvos skausmus senoje geroje juodai-pilkoje analoginėje fotografijoje. Pirmąkart parodos pavidalu rodoma šveicarų fotografo Martin Guggisberg (CH) serija „Miss Neįmanoma“ pasakoja apie „misių“ rojaus – šveicarijos įvairovę, ir merginų pastangas siekiant grožio olimpo. Amerikietė Amy Stevens (USA) savo trisdešimtajam gimtadieniui nutarė pasigaminti trisdešimt monumentalių tortų. Nežiūrint, kad projektas konditerijos meistriškumo prasme nepavyko, tačiau kiekviena iš šių nesėkmių - tikras saldainiukas fotografijos mylėtojams. Daugiatautes vestuves fotografavusi Katarina Radovic (SRB) pateikia visai nekomercinio fotografo žvilgsnį į vestuves Europoje. Paradoksais ir humoru spindintis Nick Hannes (B) darbas „Tradicijos Flamandijoje“ - puikus palyginimas Nepriklausomybės dienos šventei Baltarusijoje, kurią Uladzimir Parfianok (BY) fotografavo iš televizijos ekrano. „Šokančios arbatėlės“ - pagyvenusių žmonių šokiai Šiaurės Prancūzijoje – lyrinė gaida Fred Boucher (F) darbuose. Bulgarė Eugenia Maximova (A) keliavo po Ukrainą, Moldovą, Rusiją fiksuodama šventinius motyvus antkapiuose, tuo teigdama, kad pasibaigus gyvenimui, šventė tik prasideda.

Parodoje bus taip pat eksponuojami šventinės tematikos darbai iš KAUNAS PHOTO kolekcijos, rodyti ankstesnėse festivalio programose: Reiner Riedler (A) „Dirbtinės atostogos“ , Mariusz Forecki (PL) „Myliu Lenkiją“, Cara Bowerman (AUS) „Ute festivalis“ ir kitų autorių darbai.

Balandžio 18, 30 ir gegužės 18 d. dienomis planuojami turai į parodą su gidu.

Balandžio 12 d. Kauno fotografijos galerijoje ir galerijoje „Meno parkas“ tęsis dešimtojo festivalio atidarymo renginiai. Tuo tarpu parodomis, projekcijų vakarais, susitikimais su autoriais ir kitais renginiais, festivalis džiugins iki pat rudens. Šiemet festivalis bus pilnas atradimų fotografijos profesionalams, studentams bei fotografijos raiškos tobulybės ir savo kūrybos sėkmės kelių ieškantiems.

 

Dešimtus metus iš eilės rengiamą fotomeno festivalį remia Kauno miesto savivaldybė ir LR Kultūros ministerija. Festivalį organizuoja VšĮ “Šviesos raštas” ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyrius.

 

Papildomą informaciją apie parodą teikia:
Festivalio vadovas Mindaugas Kavaliauskas 8-6650 77895, [email protected]
LFS Kauno skyrius 8-37 321145,[email protected]
Festivalio svetainė www.kaunasphoto.com

Paroda veiks: 2013 04 11–2013 05 26