7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Savaitės renginiai ŠMC skaitykloje

Susitikimai, paskaita, leidinių pristatymai

Rengėjų inf.
Nr. 38 (1006), 2012-10-26
Kultūra Anonsai
„Untaken Photographs“ pristatymo plakatas
„Untaken Photographs“ pristatymo plakatas


Spalio 22 d., pirmadienį, 18 val., festivalio „Gaida“ renginys
Susitikimas su britų kompozitore Rebecca Saunders – muzikinės architektūrinės kompozicijos „Chroma“ autore

Rebeccos Saunders kompozicija „Chroma“ tą patį vakarą bus atliekama ŠMC erdvėse 19 ir 20.30 val., kompoziciją atliks garsus Vokietijos ansamblis „MusikFabrik“. „Chroma XVII“ yra pagrindinis festivalio „Gaida“ projektas, atspindintis vieną iš festivalio temų – erdvė muzikoje ir muzika erdvėje. Saunders kūrinys jau spėjo apkeliauti didžiausius festivalius ir svarbiausius kultūros centrus įvairiuose Europos miestuose, Vilnius bus septynioliktasis miestas, kuriame atliekamas šis originalus kūrinys. Kaskart „Chroma“ pritaikoma konkrečiai erdvei, truputį kinta jos pavidalas, todėl kiekvienas atlikimas unikalus.

Šiuo metu Berlyne gyvenanti garsi britų kompozitorė Rebecca Saunders (ji yra Berlyno menų akademijos narė) „Chromą“ sukūrė 2003 m. Kūrinio premjera įvyko Londono muziejuje „Tate Modern“. Į gigantišką buvusių turbinų salę susirinkusi publika išgirdo keistoką patarimą – „klausykitės muzikos kojomis“, tačiau iš tiesų patirti kūrinio visumos stovint (arba sėdint) vienoje vietoje neįmanoma, būtina vaikščioti, keliauti iš vienos erdvės į kitą ir klausytis muzikos skambesio pokyčių.

 

Spalio 24 d., trečiadienį, 18 val.
Paul Paper fotografijų leidinio „Untaken Photographs“ pristatymas

Konceptualus fotografijų leidinys "Untaken Photographs", kurį dvikalbiu formatu išleido japonų leidykla "Booklet Press", skirtas matymo, fotografijos ribų ir atvaizdo (ne)galimybės temoms. Tai žaismingas meninis dialogas su Jacques'o Rancière'o, Roland'o Barthes'o ir, ypatingai, Vilémo Flusserio tekstais. Pristatyme dalyvaus autorius Paul Paper ir leidinio dizaineris Fred Cave.


Spalio 25 d., ketvirtadienį, 16 val., festivalio „Gaida“ renginys
Menotyrininko Tautvydo Bajarkevičiaus paskaita apie XX a. muzikos vizionierių Johną Cage‘ą

1912 m. rugsėjo 5  d. Los Andžele gimė amerikiečių kompozitorius Johnas Miltonas Cage’as (1912–1992). Šiemet pasaulis mini šimtametę šios datos sukaktį. Esama asmenybių, kurių veiklos, mąstymo trajektorijų, vizijų ir kūrybinio palikimo tiesiog neįmanoma įsprausti į rėmus. Tai pasakytina ir apie Cage’ą – kultiniu vadinamą kompozitorių, laikomą vienu įtakingiausių XX a. kūrėjų. Jis buvo ir pripažintas rašytojas (lietuvių kalba išleistos knygos „Tyla“ ir „Metai nuo pirmadienio“), kiek mažiau žinomas kaip dailininkas, o taip pat – mikologijos (mokslo apie grybus) entuziastas, Rytų filosofijos pasekėjas, šachmatų mėgėjas. Veržli, kūrybinga, nenustygstanti, kupina paradoksalaus sąmojo, be galo išradinga natūra pelnė Cage’ui visapusiško, renesansiškų kūrybinių mostų žmogaus reputaciją.


Spalio 25 d., ketvirtadienį, 18 val.
„Lietuvos kultūros tyrimų“ antrojo numerio „Muziejai, paveldas, vertybės“ pristatymas

 Antrajame „Lietuvos kultūros tyrimų“ numeryje diskutuojama apie muziejų dabartį ir ateities perspektyvas, nagrinėjamos nematerialiojo kultūros paveldo skaitmeninimo aktualijos ir kylantys pavojai „materializuojant tai, kas nematerialu“. Taip pat tyrinėjama tapatybės mitologijos tema, pasitelkiant maištingą Česlovo Milošo autoportretą. Leidinyje gausu naujų ir netikėtų požiūrių įvairiais kultūros, istorijos ir medijų klausimais.

 

Spalio 26 d., penktadienį, 17.30 val., festivalio „Gaida“ renginys
Susitikimas su kviestiniu „Gaidos“ kompozitoriumi, vienu ryškiausių šių dienų Austrijos kūrėju Georgu Friedrichu Haasu

Tą patį vakarą garsioji „Simfonietta Riga“ ŠMC Didžiojoje salėje grieš du kompozitoriaus Georgo Friedricho Haaso kūrinius. Tarptautinėje scenoje Haasas žinomas kaip itin jautrus ir kūrybingas tyrėjas, besiskverbiantis į vidinę garso struktūrą.

 

Georgas Friedrichas Haasas gimė 1953 m. Rytų Austrijos mieste Grace, tačiau jo vaikystė prabėgo kalnuotoje Forarlbergo provincijoje pasienyje su Šveicarija. Šių vietovių peizažai ir atmosfera paveikė būsimojo kompozitoriaus asmenybę, tačiau kalnai jam įkūnijo ne gamtos grožį, o tam tikrą grėsmę: siauruose slėniuose, į kuriuos retai prasiskverbia saulė, jis jausdavosi uždarytas. Naktis, tamsa ir žlugusios iliuzijos – tai vyraujančios Haaso kūrybos temos (pvz. operoje „Nacht“ pagal Hölderlino eiles). Polinkį į niūrų pesimizmą lėmė ir tai, kad kelerius metus jis jautėsi esąs visiškas nevykėlis kompozitorius. Tiesa, vėliau Haasas už savo kūrybą pelnė daugybę apdovanojimų, o jo kūriniai skamba prestižinėse scenose.

Simboliška, kad susitikimas su Georgu Friedrichu Haasu vyks Austrijos nepriklausomybės dieną.  

 

„Untaken Photographs“ pristatymo plakatas
„Untaken Photographs“ pristatymo plakatas