7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 41 (1147), 2015-11-20
Kinas Trumpai
Aktorė Cate Blanchett
Aktorė Cate Blanchett

Cate Blanchett vaidins Richardo Linklaterio filme?

Richardas Linklateris, kurio filmas „Vaikystė“ pernai sulaukė daug dėmesio visame pasaulyje, rengiasi ekranizuoti Marios Semple romaną „Kur dingai, Bernadete?“ („Where’d you go, Bernadette?“), išverstą į daugelį pasaulio kalbų. Romano forma gana neįprasta: jame nėra tiesioginio pasakojimo, tik romano herojės ir jos dukters laiškai, susirašinėjimas su psichoanalitiku, FTB dokumentai. Bernadetė – ekscentriška moteris. Per kelias dienas ji spėja susipykti su mokyklos tėvų komitetu, partrenkti automobiliu bjaurią kaimynę, pavesti darbus Indijoje esančiai padėjėjai. Jos vyras labai užimtas ir retai būna namuose, bet priprato prie žmonos netikėtumų. Tačiau kai likus dienai iki šeimos kelionės į Antarktidą Bernardetė dingsta, vyras kartu su dukterimi Bi pradeda jos paieškas. Pamažu duktė ima suprasti, kad jos mama kadaise buvo daug vilčių teikianti architektė, bet staiga dingo iš profesijos.

 

Linklateris susidomėjo šiuo projektu dar vasarį, bet netrukus jo atsisakė, nes norėjo kurti filmą „Projektas „Rouzi“ su Jennifer Lawrence. Tačiau kai aktorė atsisakė filmuotis, jis taip pat paliko filmą ir grįžo prie „Bernadetės...“, kurios vaidmuo siūlomas Cate Blanchett. Dabar aktorė baigia filmuotis naujame Terrence’o Malicko filme, kuris dar neturi pavadinimo, ir australų režisieriaus Juliano Rosefeldto filme „Manifesto“, kur jai teko 12 vaidmenų.

 

Xavier Dolanas pasiūlė Adele vaidmenį naujame filme

Po sėkmingo vaizdo klipo „Hello“, kurį internete pasižiūrėjo milijonai britų dainininkės Adele gerbėjų, režisierius pasiūlė jai nedidelį vaidmenį naujame savo filme „Džono F. Donovano gyvenimas ir mirtis“ („The Death and Life of John F. Donovan“). Tai bus pirmasis režisieriaus filmas anglų kalba, jo filmavimo pradžia – ateinančių metų pavasaris. Filme vaidins Kitas Haringtonas, Jessica Chastain, Kathy Bates, Susan Sarandon. Jis pasakos apie slaptą Holivudo žvaigždės ir britų vaikino ryšį, kurį nori pagarsinti bulvarinio leidinio redaktorė. Dabar Dolanas filmuoja dramą „Tiesiog pasaulio pabaiga“ („Juste la fin du monde“), pagrindinius vaidmenis jame kuria Marion Cotillard, Vincent’as Casselis, Nathalie Bay ir Gaspard’as Ullielis.

 

Kristen Stewart ir Chloë Sevigny filme apie dvigubą žmogžudystę

Kristen Stewart ir Chloë Sevigny vaidins biografiniame belgų režisieriaus Pieterio Van Heeso filme, pasakojančiame apie Lizzie Borden (1860–1927). XIX a. pabaigoje ji buvo apkaltinta kirviu nužudžiusi savo tėvą ir pamotę. Teisme jos kaltė taip ir nebuvo įrodyta, niekas nebuvo nuteistas. Tačiau Lizzie Borden tapo populiaria amerikiečių folkloro personaže – įvykiai, kurių dalyve ji buvo, išliko JAV populiariojoje kultūroje ir kriminalistikoje, o diskusija, kas buvo žudikas (arba žudikai), tęsiasi iki šiol.

 

Chloë Sevigny įkūnys Lizzie Borden, Kristen Stewart – tarnaitę Bridget Sullivan, kuriai šioje istorijoje teko pagrindinis liudininkės vaidmuo. Stewart dabar filmuojasi Paryžiuje, Olivier Assayaso filme „Personal Shopper“.

 

Spike’as Lee sutiko priimti garbės „Oskarą“

Šeštadienio vakarą Los Andžele įvyko banketas, kuriame režisierius Spike’as Lee („Malkolmas X“, „Mergina Nr. 6“) pranešė, kad sutinka priimti garbės „Oskarą“ už gyvenimo nuopelnus. Savo kalboje jis pabrėžė, kad būtina rimta diskusija apie rasinius skirtumus. Režisierius atkreipė dėmesį, kad juodaodžiui lengviau tapti JAV prezidentu nei Holivudo studijos vadovu, kad juodaodžiai aktoriai ir režisieriai retai apdovanojami „Oskarais“.

 

Garbės „Oskarais“ kartu su Lee bus apdovanotos ir dvi aktorės – Gena Rowlands ir Debbie Reynolds. Vakare taip pat kalbėjusi JAV kino meno akademijos prezidentė Cheryl Boone Isaacs sakė, kad parengtas naujas penkerių metų planas, kuriame numatyta skirtingų demografinių grupių narius plačiau įtraukti į Akademijos darbą ir valdymo organus. Dabar už „Oskarus“ balsuoja Akademijos nariai, kurių 90 procentų yra baltaodžiai.

 

Eksperimentinis filmas apie Velimirą Chlebnikovą

Rusų prodiuseris Andrejus Sigle pranešė, kad bus kuriamas filmas apie rusų poetą Velimirą Chlebnikovą (1885–1922). Sigle sakė, kad jį visada traukė rusų futurizmo pradininko kūryba: „Jo kūriniais žavėjosi Daniilas Charmsas, apie kurį filmą mes jau sukūrėme. Fantasmagoriškas Chlebnikovo herojų pasaulis tiksliai atspindi vidinius paties autoriaus ieškojimus.“

 

Filmą kurs režisierė Irina Jevtejeva, pasižyminti unikalia technika: kino kamera nufilmuotas vaizdas projektuojamas į stiklą, kuriame rankomis, šviesa, spalva, linija apdirbamas kiekvienas vaidybinis kadras. Pasak režisierės, „Chlebnikovas kalbėjo, jog žmogus gimsta tam, kad atrastų naujus pasaulius. Jis sugalvojo savo pasaulį, savo „paukščių kalbą“. Jo eilėraščiai dažnai vadinami keistais, tačiau juose galima įžvelgti daugybę įdomių ir gražių vaizdų. Manau, kad mano technika leis juos iki galo perteikti didžiajame ekrane.“ Poetą filme vaidins aktorius Vladimiras Koševojus.

 

Parengė Ž. P.

Aktorė Cate Blanchett
Aktorė Cate Blanchett
Kristen Stewart Olivier Assayso filme „Zils Marijos debesys“
Kristen Stewart Olivier Assayso filme „Zils Marijos debesys“
Režisierius Xavier Dolanas
Režisierius Xavier Dolanas
Režisierius Spike’as Lee
Režisierius Spike’as Lee
Aktorius Vladimiras Koševojus vaidins Velimirą Chlebnikovą
Aktorius Vladimiras Koševojus vaidins Velimirą Chlebnikovą