7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

„7md“ inf.
Nr. 37 (1143), 2015-10-23
Kinas Trumpai
Vladimiras Maškovas seriale „Likvidacija“
Vladimiras Maškovas seriale „Likvidacija“

Meryl Streep vadovaus Berlinalės žiuri

Ateinančių metų vasarį Meryl Streep vadovaus 66-ojo tarptautinio Berlyno kino festivalio žiuri. Pasak festivalio direktoriaus Dieterio Kosslicko, tai viena kūrybiškiausių ir įvairiapusiškiausių kino aktorių. Direktorius džiaugiasi, kad Streep vėl turės progos grįžti į Berlyną. Festivalyje ji lankėsi ne vieną kartą: 1999 m. aktorė gavo „Berlinale camera“ apdovanojimą, 2012 m.– „Auksinį lokį“ už kūrybos indėlį. Berlyno konkurse ne kartą rodyti ir filmai, kuriuose ji vaidino.

 

Berlinalės žiuri – pirmasis, kuriame dirbs aktorė. Jos pareiškime sakoma: „Nekantriai ir su didžiuliu džiaugsmu laukiu žiuri nario pareigų. Su jomis susijusi atsakomybė kelia baimę, nes niekad anksčiau nevadovavau niekam, bet viliuosi, kad pateisinsiu ankstesnių gerbiamų žiuri suformuotus aukštus lūkesčius.“

 

Meryl Streep suvaidino per 40 filmų , ji buvo nominuota „Oskarui“ 19 kartų, gavo tris už filmus „Kramer prieš Kramerį“ (1980), „Sofijos pasirinkimas“ (1983) ir „Geležinę ledi“ (2012). Ji taip pat pelnė 8 „Auksinius gaublius“ (buvo nominuota 28 kartus) ir du britų apdovanojimus BAFTA.

 

Berlyno kino festivalis vyks 2016 m. vasario 11–21 dieną.

 

Varšuvos kino festivalio laureatai

Šeštadienį baigėsi 31-asis tarptautinis Varšuvos kino festivalis. Tarptautinio konkurso, kurio žiuri narė buvo prodiuserė Uljana Kim, nugalėtoju tapo Gabrielio Mascaro filmas „Neoninis bulius“ („Boi neon“, Brazilija, Urugvajus, Olandija). Jam įteiktas „Didysis Varšuvos prizas“. Žiuri pagrindime sakoma, kad šis „gražus, nuoširdus filmas apdovanojamas už įsimenančius vaizdus ir universalią ištarmę bei už lytinių stereotipų ribų trynimą, kartu išsaugant vis dar gyvus archetipus“.

 

Už geriausią režisūrą apdovanotas Rodrigo Plá, sukūręs filmą „Tūkstančio galvų pabaisa“ („Un monstro de mil cabezas“, Meksika). Specialiuoju žiuri prizu apdovanotas šiame filme suvaidinęs Janas Raluy.

 

Festivalio konkursuose buvo pristatyti du lietuviški filmai – Alantės Kavaitės „Sangailės vasara“ ir Igno Meilūno „Miškas“.

 

Bus „Likvidacijos“ tęsinys

Ir Lietuvoje populiarus Sergejaus Ursuliako serialas „Likvidacija“ sulauks kino tęsinio. Tai bus pilnametražis vaidybinis filmas, kuriame pagrindinį vaidmenį kurs Vladimiras Maškovas. Filmo scenarijų parašė Zoja Kudria, tačiau kol kas neaišku, kas bus režisierius. Žinoma tik, kad Ursuliakas filmo nerežisuos.

 

Benedictas Cumberbatchas vaidins T.A. Edisoną

Britų aktorius Benedictas Cumberbatchas vaidins amerikiečių išradėją Thomasą Alvą Edisoną filme „The Current War“. Edisoną galima lyginti su Steve’u Jobsu – jo išradimai XIX a. buvo gyvybiškai svarbūs ir JAV pramonei, ir eilinių amerikiečių buičiai. Beje, amerikiečiai įsitikinę, kad būtent Edisonas ir išrado kiną, nes jo laboratorijoje judantys vaizdai buvo užfiksuoti daug anksčiau už brolių Lumiere’ų išradimą.

 

Filmą prodiusuoja kazachų režisierius, scenaristas ir prodiuseris Timuras Bekmambetovas, ne pirmus metus dirbantis Holivude. Iš pradžių jis turėjo būti ir filmo režisieriumi, tačiau dabar vyksta derybos su Alfonso Gomez-Rejonu. Veiksmas nukels į 9-ąjį XIX a. dešimtmetį.

 

Wesas Andersonas kurs filmą apie šunis

Žinia, kad filmo „Viešbutis „Didysis Budapeštas“ režisierius Wesas Andersonas kurs animacinį filmą, neturėtų stebinti jo gerbėjų. 2009-aisiais jis jau sukūrė „Šaunųjį poną Lapiną“. Dabar Andersonas kurs filmą apie šunis animacine technika „stop motion“. Kol kas apie tai plačiau nepranešama, nors aktorius Jeffas Goldblumas prasitarė, kad vaidins „šunų būrio“ narį kartu su kitais nuolatiniais Andersono aktoriais Edwardu Nortonu, Bryanu Cranstonu ir Bobu Balabanu. Jis taip pat sakė, kad filmo sumanymas atėjo iš Japonijos.

 

Agata Kulesza vaidins kartu su Jimu Carrey

Po tarptautinio pripažinimo ir „Oskaro“ sulaukusio filmo „Ida“, kuriame suvaidino prokurorę Vandą, lenkų aktorė Agata Kulesza gauna daug pasiūlymų iš Vakarų prodiuserių. Netrukus ji vaidins amerikiečių filme „True Crimes“. Jo filmavimas prasideda Krokuvoje. Filmas remiasi 2008 m. „The New Yorker“ išspausdintu Davido Granno tekstu. Pagrindinis herojus – vidutinio amžiaus detektyvas Jacekas Vrublevskis, kuris tiria žmogžudystę remdamasis vienos knygos siužetu, mat joje tiksliai aprašytas tiriamas nusikaltimas. Vrublevskį vaidins populiarus komikas Jimas Carrey. Taip pat filme pasirodys Charlotte Gainsbourg, Robertas Więckiewiczius ir Maja Ostaszewska. Filmo režisierius – Alexandros Avranos.

 

Fiodoras Bondarčiukas kuria filmą apie meilę
Rusų aktorius ir režisierius Fiodoras Bondarčiukas pradėjo kurti filmą „Trauka“ („Pritiaženije“). Tai bus fantastinis filmas, pasakojantis apie Žemės merginos ir ateivio iš kitos planetos meilę. Pagrindinius vaidmenis kuria Irina Staršenbaum, Rinakis Muchametovas,Olegas Menšikovas ir Aleksandras Petrovas.

 

Parengė Ž. P.

Vladimiras Maškovas seriale „Likvidacija“
Vladimiras Maškovas seriale „Likvidacija“
Fiodoras Bondarčiukas
Fiodoras Bondarčiukas
Benedict Cumberbatch
Benedict Cumberbatch
Agata Kulesza filme „Mano dukterys karvės“
Agata Kulesza filme „Mano dukterys karvės“
„Neoninis bulius“
„Neoninis bulius“
Wes Anderson
Wes Anderson
Meryl Streep
Meryl Streep